»

Ko monopol prevlada...

Google Groups

vir: Wikipedia
Wired Blog - O nevarnostih monopola in kam nas lahko le-ta privede je bralstvo Slo-Tech-a načeloma seznanjeno, a ker nam je že Burke dal vedeti, da ne smemo počivati na lovorikah, dodatno čtivo vsekakor ne more biti odveč. Tokrat si bomo ogledali kako je več kot dvajset let internetne zgodovine lep čas rjavelo na Google-ovih policah in do prvega omembe vrednejšega članka po teh policah sploh ni bilo možno spodobno iskati.



Usenet, ki se je pojavil leta 1979 in tako letos obeležuje svojo tridesetletnico, je dolga leta služil kot edino sredstvo skupinskega sporazumevanja na internetu - šele po njegovih najstniških letih so se namreč sploh pojavili prvi forumi, ki so mu kasneje v...

29 komentarjev

Google Reader

Google News - Programerji, ki razvijajo najboljši spletni iskalnik Google, nadaljujejo svoje osvajanje virtualnega sveta. Njihov najnovejši izum je storitev Google Reader - program za branje novic, na voljo v formatu RSS (Really Simple Syndication). Za razliko od ostalih programov iste sorte, je Googlov umotvor opremljen z iskalnikom, tako da ni nujno, da sami vnesemo RSS dovode v program.

Storitev je zaenkrat še v testni fazi in je bila zasnovana za uporabnike, ki uporabljajo spletni poštni predal Gmail. Google Reader nam bo v desnem oknu prikazal del novice, ki jo lahko v celoti preberemo na spletni strani, kjer je bila objavljena. Kaj vse vam nudi Google Reader, lahko izveste tukaj.



OPOZORILO:...

1 komentar

Kaj smo iskali v letu 2004

Slo-Tech - Konec leta je pač čas za takšne in drugačne analize in tudi letos ni nič drugače. Pred nami je tokrat Googlovo poročilo o najpopoluarnejših iskalnih geslih, dogodkih in smernicah leta 2004 -- Zeitgeist so ga poimenovali. Na prvem mestu je Britney Spears, sledijo pa ji Paris Hilton, Christina Aguilera in Pamela Anderson. Šele na petem oz. šestem mestu sta gesli chat (klepet) in games (igre) kot prvi neosebi. Najbolj iskani moški je Orlando Bloom, ki na skupni lestvici drži komaj osmo mesto.

19 komentarjev

Google gor, Google dol

Slashdot -

Z včerajšnjim dnem je Google začel uvajati naslednika funkcije Google Groups, ki bo sprva v beta stadiju, kasneje pa bo v celoti zamenjal trenutno različico. Google Groups je namenjen iskanju, prebiranju in pisanju sporočil v konferenčnem sistemu USENET, ki zaradi spletnih forumov zadnje čase nekoliko izgublja na pomenu in uporabi. Glavne novosti so nova drevesna struktura novičarskih skupin (newsgroups), napredno iskanje, sortiranje zadekov po datumu, maskiranje e-naslova pošiljateljev in nov uporabniški vmesnik.

Takole ob vedno več dobrotah, ki nam jih Google ponuja, se človek vpraša, katera strojna oprema poganja Google. Na avstralskem ZDNet so se vprašali isto in v dolgem članku vsaj osvetlili Googlovo ozadje. Trideset clusterjev, vsak iz več kot 2.000 PC-jev, 104 podprti jeziki, petabajti podatkov, prenosi hitrostnega reda 2 Gbps, dejstvo, da se povprečno vsak dan obesita dva PC-ja in da je sistem delujoč neprekinjeno od februarja 2000, so strašljive številke. Znanje in...

27 komentarjev

Iskanje z Googlom - tokrat lokalno

The Register - Google je pred kratkim še razširil svojo ponudbo. Tokrat je to storil s programčkom, ki omogoča iskanje po lokalnih trdih diskih.

To 400 kb težko čudo zna iskati po pošti v Outlooku in Outlook Expressu, prepoznava tudi formate Microsoft Offica in loge AOLa, ne brani se pa niti tekstovnih in HTML datotek. Iskanje opravi tako, da na lokalnem računalniku postavi http strežnik, na katerem je uporabniški vmesnik ki zelo spominja na navaden Google, ki pa ima še en dodaten zavihek.

Prednosti tega iskalnika so, da, podobno ko spletni iskalnik, naredi indeks datotek na disku, s čimer se poveča hitrost iskanja podatkov shranjenih na trdem disku. Prav tako pa si tudi zapomni zgodovino zadnjih iskanj, kar se včasih izkaže za precej uporabno zadevo. Seveda pa zna iskati tudi po spletu. Google trdi, da programček dela samo z Internet Explorerjem, v resnici pa dela brez problema tudi na ostalih brskalnikih.

Če vas zanima, kaj se vse nahaja na vašem disku, poženite vaš brskalnik na

54 komentarjev

Google praznuje šest let

vir: Google
Google -

Leta 1995 sta se na standfordski univerzi prvič srečala Larry Page in Sergey Brin, ki sta želela rešiti enega izmed največjih problemov: iskanje relevantnih informacij med nepregledno množico podatkov na Internetu. Kljub temu da sta si v mnogo stvareh nasprotovala, sta leta 1996 pričela delati na projektu BackRub, ki je analiziral t.i. črne povezave (black links) do določenih strani. Ker sta imela omejena sredstva, je Larry pisal algoritem, ki je tekel na navadnih uporabniških računalnikih in ne na strežnikih, ki si jih študenta jasno nista mogla privoščiti.

Leto kasneje je bil BackRub končan in vsi, ki so ga videli, so bili navdušeni. Do leta 1998 sta izboljševala svoj projekt, mimogrede kupila terabajte diskov in postavila strežnik v Larryjevo študentsko stanovanje, ki je kasneje postalo prvo Googlovo...

36 komentarjev

Googol toži Google

The inquirer - Na TheInquirer podajajo zanimivo zgodbo, da naj bi dedinja iznajditelja besede googol tožila Google zaradi uporabe zelo podobnega imena, za katero jim je bil prav googol navdih. Profesor Edward Kasner si je besedo googol, ki označuje število 10100, izmislil na podlagi predloga svojega devetletnega nečaka, Miltona Sirotte, in jo leta 1940 uporabil v knjigi Matematika in domišljija (Mathematics and the Imagination). Umrl je leta 1955.

Njegova pranečakinja Peri Fleisher, ki je bila, ko je Kasner umrl, stara le štiri leta, sedaj razmišlja o tožbi. Zakaj? Uradno, ker je Google svoje ime zelo razširil in je postalo svetovno znano, Kasnerja in njegovega googola pa nikoli ne omenja. Fleisherjevi, ki od Googla še ni dobila nobenega odgovora na svoja e-sporočila, se to ne zdi etično. Več o tem.

Neuradno pa seveda toži, da bi dobila skromen kupček denarja, strani o Googlovi zgodovini pa v svoji vnemi dedinja ni opazila. Škoda.

21 komentarjev