»

Phoenix je pristal

NASA - NASA (ameriška vesoljska agencija) je pred desetimi meseci izstrelila raketo proti rdečemu sosedu, planetu Marsu. Danes, nekaj pred pol drugo uro zjutraj (točneje ob 19:53 po EST) je po več kot 680.752.512 prepotovanih kilometrih Phoenix Mars Lander končno dosegel svoj cilj, severni pol Marsa. Phoenix has landed! so sporočili in celotna skupina si je v trenutku oddahnila. Zadnjih 7 minut pristanka je bilo najnapornejših za vse sodelujoče pri tej odpravi.

Phoenix je opremljen z robotsko roko, kopico senzorjev ter kamer, s katerimi bo pomagal ugotoviti točnost teorije, da se voda na rdečem planetu skriva le 10 centimetrov pod površjem. Na ogled pa so že prve slike, ki jih je Phoenix poslal na Zemljo takoj po pristanku.

32 komentarjev

Satelit Cryosat je treščil na severni pol

ESA - Globalno segrevanje je po mnenju nekaterih zgolj napačno interpretiranje normalnega nihanja povprečnih letnih temperatur, mnogi pa so zaradi tega pojava hudo zaskrbljeni. Rusija je zato nekaj dni nazaj v vesolje iztrelila satelit, ki naj bi nadzoroval ter preverjal stanje ledenih plošč na obeh polarnih delih. Istrelitev žal ni uspela, saj je raketa s satelitom kmalu po iztrelitvi padla nazaj na Zemljo, je sporočila uprava vesoljskega izstrelišča v Rusiji.

Neuspešna izstrelitev satelita pomeni veliko izgubo za rusko vesoljsko industrijo, saj zadnje čase večkrat poskušajo s poleti v vesolje, a si z neuspelimi izstrelitvami, kot je omenjena, že precej načenjajo ugled. Več lahko izveste tukaj.

54 komentarjev

Kiberpipina zgodba: Moloz

Slo-Tech - Na severnem polu, bolj natančno v ledenih vodah severnega pola, pod ledenimi kristalno belimi ploščami, na dnu, pod sivimi kamni, ki v temi izgledajo nevidno črni, v družbi slepih rib in ekstatičnih meduz je prebival Moloz. Srkal je električne valove, ki so jih oddajale meduze in ribe, napajal se je z muljem in sanjal o kristalni belini ledenih plošč nad njim.

Njegov čas ni bil čas od tega sveta, bil je drug svet, svet podrejen tišini inTišina je vladala času. Tišina je bila voda, Voda, ki se je pretekala skoz njega, oblivala njegovo dušo - Voda, ki je žarela z močjo ognja. Moloz je hlepel po kristalnih ploščah nad njim, koprneča je bila njegova želja, tlela je kot žerjavica in ga v času, ki ni od tega sveta, navdajala z močjo, Močjo, ki jo ne živalsko, ne človeško srce ne pozna.

Beri dalje...

34 komentarjev

Računalnik v ribi

The inquirer - Neki ameriški ribič je v jezeru ujel nenavadno postrv. Ko jo je čistil, je v njej našel majhno elektronsko napravo. Računalnik, ki ga je Larry Mattson našel, je bil velik kot njegov prst. Kmalu za tem je opazil, da ima riba na telesu ožigosano telefonsko številko. Tako je prišla na dan skrivnost organizacije The Great Lakes Indian Fish and Wildfish Commission, ki naj bi novembra 2001 v ribe vsadila 124 računalnikov. Od tega jih je bilo do sedaj najdenih le osem. Ribe so najprej uspavali, nato pa so jim t.i. "ribji ranocelniki" vstavili računala v telo in jih kasneje zašili. Ribič je računalnik predal oblastem, za nagrado pa dobil 100 ameriških zelencev. Postrv!

12 komentarjev

Napajalniki brez ventilatorjev

več strani - Danes sem med brskanjem za novicami naletel tudi na nekaj zelo zanimivih napajalnikov, ki za svoje delovanje sploh ne potrebujejo ventilatorja, ampak delujejo s pomočjo velikih hladilnih reber. Gotovo je vsem jasno, da taki napajalniki niti slučajno niso namenjeni navijalcem, ampak tistim, ki cenijo komponente, ki proizvedejo zelo malo ali celo nič hrupa.
Prvi tak napajalnik sem zasledil na strani podjetja RSG. Ponaša se z močjo 300 W, v podjetju pa pravijo, da bo na voljo še to jesen. Ker nima ventilatorja je njegova obratovalna temperatura od 0 pa tja do 55 stopinj Celzija. Več o tem izdelku si lahko preberete na tej strani.
Drug tak izdelek sem zasledil na spletni prodajalni podjetja Siliconacoustics. Ta napajalnik se prav tako lahko pohvali s tem, da ne vsebuje nobenega aktivnega hlajenja in močjo 300 W. Ker je tako kot zgornji primerek malce nestandardne oblike, najbrž ne bo sedel prav v vsako ATX ohišje. Če vas zanima, potem si ga lahko prisvojite za 195 $. ...

9 komentarjev

Iskreno opravičilo

Slo-Tech - Za ta nam zelo neljub izpad se iskreno opravičujemo. Kriv je zlobni bavbav, ki je z močjo volje prisilil strežnik v to, da je začel s stavko. Kaj hočemo . Opravičujemo se tudi za morebitne motnje, ki bi jih lahko danes še doživeli. Kaj hočemo, tudi nam se to (vse prepogosto) dogaja .

8 komentarjev