»

Gmail za 15. rojstni dan dobiva štoparico

Slo-Tech - Pred natanko petnajstimi leti je Google predstavil storitev, ki ni bila prvoaprilska potegavščina, temveč je postala njegov drugi najprepoznavnejši izdelek. Najpopularnejši brezplačni elektronski predal Gmail je z nami od leta 2003, ko je naredil revolucijo z 1 GB prostora, ki ga je nudil. Konkurenca je tedaj ponujala zgolj nekaj megabajtov. Še pomembnejše pa je bilo izjemno zmogljivo iskanje, zaradi česar smo se povsem odvadili sortirati elektronsko pošto ali brisati stara sporočila.

V tem času je Gmail rasel (do danes na 15 GB in 1,5 milijarde uporabnikov) in se razvijal (spam je večinoma preteklost), a ključnega problema elektronske pošte mu vseeno ni uspelo odpraviti. Google je poizkušal na primer s storitvijo Inbox, a urejeni kaos, ki ga večidel predstavlja elektronska pošta, je ostal. Inbox pa je medtem umrl.

...

50 komentarjev

Nova verzija Yahoo Maila z novostmi

CNet - Yahoo je pobrisal značko beta s svoje storitve brezplačne elektronske pošte Yahoo Mail, s čimer je pospremil izdajo nove verzije Yahoo Mail za 284 milijonov svojih uporabnikov.

V novi verziji najdemo tesno integracijo s Facebookom, tako da se bo sedaj na dogajanje na tem socialnem omrežju mogoče odzivati neposredne iz spletnega vmesnika za elektronsko pošto, ne da bi obiskali Facebookove strani, pošiljanje tekstovnih in hipnih (IM) sporočil direktno iz Yahoo Maila, YouSendIt za pošiljanje datotek in Evite, in še nekaj drugih aplikacij. Yahoo ponuja tudi 50 tem in možnost prilagoditve videza in obljublja tudi izboljšano iskanje ter hitrejše nalaganje.

Yahoo želi sodeči isto kot vsi...

29 komentarjev

Yahoo Mail nedosegljiv za nekatere uporabnike

ZDNet - Nadaljujejo se izpadi internetnih podatkovnih storitev, ki zadnje čase jezijo uporabnike. Po Sonyjevi ogromni eskapadi in ne najbolj nedolžnem Amazonovem spodrsljaju je svoje uporabnike na cedilu pustil še Yahoo. Od včeraj pozno zvečer je slabo dosegljiva njihova storitev za brezplačno elektronsko pošto, do katere nekateri uporabniki ne morejo dostopati. Yahoo je težave hitro priznal in zatrdil, da se trudijo čim hitreje vzpostaviti normalno stanje.

Tovrstne težave ponudnikov elektronske pošte niso nezaslišana prigoda, saj sta letos imela enake težave tudi Hotmail in Gmail. Obakrat je za najbolj nesrečne uporabnike trajalo nekaj dni,...

1 komentar

Yahoo Mail za zdaj še pred Hotmailom in Gmailom

Tržni deleži brezplačnih e-naslovov

vir: CNet
CNet - Googlov Gmail resda najhitreje pridobiva nove uporabnike, a Yahoojeva e-poštna rešitev ima še vedno bistveno več uporabnikov, kažejo zadnji podatki podjetja ComScore. V zadnjem letu je Yahoo dobil skoraj 20 milijonov novih uporabnikov, tako da ima sedaj 22 odstotkov več uporabnikov kot lani oz. skupno 106 milijona. Gmail je sicer povečal svojo bazo uporabnikov za 46 odstotkov, a je šele na tretjem mestu s slabimi 37 milijoni uporabniki. Vmes je Microsoftov Hotmail, ki ima 47 milijonov uporabnikov, kar je tri odstotke več kot lani. Še lani je bil Gmail na četrtem mestu, a je vmes prehitel ameriški AOL.

Huda bitka pa ponudnike elektronskih naslovov venomer sili v nove izboljšave in dodatne zmožnosti. Tako si na primer Google na vse kriplje prizadeva velike organizacije prikleniti nase. Hotmail je pred kratkim dobil možnost dostopa do...

32 komentarjev

Google omogočil sinhronizacijo Google Koledarja z Outlookovim

vir: Google
Google - Na Google Koledar "Kaj je novega strani" strani so sporočili, da so omogočili novo storitev, s katero bo možno sinhronizirati Googleov Koledar s tistim, ki ga ponuja Microsoft Outlook.
Poudarjajo, da lahko na ta način preverjate svoje "rokovnike" kakorkoli in kjerkoli.
Outlookov koledar lahko tako na poti dopolnjujete in urejate z vašim Google Koledarjem. Kadar niste povezani v svetovni splet, pa lahko z Outlookom prebirate dogodke Googleovega Koledarja.

8 komentarjev

Gmail podpira odslej tudi IMAP

ComputerBase - Google je pri svoji brezplačni spletni e-poštni in POP3 storitvi Gmail (Google Mail ) razširil možnost komunikacije tudi na IMAP (Internet Message Access Protocol ), poroča Computerbase. Da pa bi lahko storitev uporabili, jo je treba prej aktivirati v nastavitvah. Google uvaja IMAP postopoma, tako je možno, da nekateri te storitve še nimate na voljo; vendar to prehodno obdobje ne bi smelo trajati predolgo. Sicer pa Gmail IMAP podpira večino e-poštnih odjemalcev (več na Gmail pomoč).

Lahko rečem samo končno :)

87 komentarjev

Yahoojeva knjižnica

Monitor - Yahoo in Univerza v Kaliforniji sta še z nekaterimi podjetji (Adobe, HP Labs, Evropski arhiv, ...) ustanovila Open Content Alliance (OCA), v okviru katerega se bodo digitalizirale knjige ter ostale knjižnjični materiali. Zavezništvo so sklenili zaradi storitve google.print, ki je doživela veliko številko kritik zaradi kršenja avtorskih pravic.

Bistvena razlika med to storitvijo in delom OCA je torej v tem, da bo slednji ponudil le vsebine, ki so v skupni lasti ter tiste, ki mu jih bodo podarili avtorji materiala. Če vas zadeva zanima, lahko več izveste iz izvorne novice.

5 komentarjev

30 GB poštni predal

AnandTech - 30gigs je s svojim novim poštnim predalom Googlu vrgel rokavico, saj je več kot deset krat večji od GMaila. Na prvi pogled je 30gigs zelo podoben GMailu, saj je prav tako (sicer še globoko) v Beta stadiju, storitve pa lahko uporabljate le s pomočjo povabila.



30gigs ima namen v prihodnosti razširiti svojo storitev na kar 50 gigabajtov, morda celo na osupljivih 100. Pred spamom bodo uporabnike varovali s pomočjo GD2 podpisa, ponujajo pa tudi zelo zanimivo ter še bolj uporabno funkcijo. Pošto lahko namreč pošiljate preko kateregakoli naslova, ki ga že imate, vse skupaj pa poteka kar prek 30gigs vmesnika.

Novico so omenili tudi na Neowin.net ter Anandtechu.

31 komentarjev

Gmail za vsakogar

Slo-Tech - Že kar nekaj časa je minilo, odkar nas je Google presenetil s storitvijo Gmail, vendar je takrat to omejil le na povabila. Tako si, če si si zaželel poštni predal pri Google-u in tako 2+ GB prostora za e-pošto, potreboval povabilo. Sedaj Google počasi ukinja tudi to in na ta način lahko vsakdo pridobi svoj e-poštni naslov.

Edini pogoj je ta, da mora vsak uporabnik navesti številko svojega mobilnega aparata, kamor mu bo poslana aktivacijska koda. Glede na to, da ima danes že skoraj vsakdo svoj mobilnik, naj tak način registracije ne bi povzročal večjih težav. Google je to omejil tudi tako, da lahko na eno GSM številko dobite le en e-poštni predal s čimer poskuša zaustaviti potencialne pobudnike pošiljanja nezaželene e-pošte. Storitev zaenkrat deluje le v Združenih državah, a Google dela na tem, da bo to čimprej omogočeno tudi v ostalih državah širom sveta.

22 komentarjev

Tudi AOL 2 giga

AOL - Če se še vedno niste uspeli dokopati do trenutno okoli 2,3 GB velikega poštnega predala na Gmailu oz. so vam všeč tako imenovani Web-based različice, kot je npr. Hotmail, je sedaj pravi čas, da si priskrbite praktično neomejeno prostora za elektronsko pošto. Družbi velikih se je namreč danes pridružil AOL. AIM Mail, kot se nova storitev imenuje, je nov brezplačen poštni predal, na voljo pa imate 2 GB prostora ter zaščito pred virusi in spamom. Storitev je sicer še vedno v beta fazi, vendar je registracija računa že možna.

Mrzlica glede velikosti poštnih predalov se bo očitno še nekaj časa nadaljevala.

22 komentarjev

Gmail in Yahoo!Mail z novostmi

Google News - Novosti ponudnikov brezplačnih računov elektronske pošte se na srečo vrstijo dan za dnem. Google je storitvi Gmail dodal možnost dostopa do računa preko protokola POP, tako da lahko pošto odslej prebirate v vašem priljubljenem poštnem odjemalcu. Prav tako je nova možnost posredovanja pošte na drug poštni račun. Zaspal pa ni niti Yahoo!, ki je med velikimi tremi doslej ponujal še najmanj prostora. V prihodnje si bo delil drugo mesto, saj je kapacitete povečal na 250 MB.

Pred leti so nekateri vodilni ponudniki ukinjali brezplačne račune elektronske pošte, Yahoo! in Hotmail pa sta zmanjšala kapacitete. Pesimisti so napovedovali, da se čas brezplačne elektronske pošte izteka, a vse dvome o tem je razblinil Gmail.

Če ne drugega je prav gotovo sprožil revolucijo med glavnimi ponudniki brezplačnih računov elektronske pošte. Ko je predstavil račune s kapaciteto 1 GB, je Yahoo!Mail svojih 4 MB dvignil na 100 MB, Hotmail pa 2 MB na 250 MB.

Zaradi odličnega vmesnika bi bil Gmail gotovo...

32 komentarjev

Gmail FS tudi za windows

Slo-Tech - Gmail - spletni poštni nabiralnik vam ponuja 1000 MB prostora za vaša sporočila. Znan je predvsem po svojem zelo hitrem in intuitivnem vmesniku, sposobnostjo filtriranja ter iskanja pošte. Slab gigabajt prostora pa seveda ni malo, čemur se je v kratkem času našel sistem, s katerim lahko svoj poštni račun priklopite kot lokalni disk. Tokrat poročamo o različici, ki jo je možno poganjati na Microsoftovih operacijskih sistemih, vsi uporabnika Linux-a pa lahko uporabijo svojo različico.

38 komentarjev

Hotmail z 250 MB prostora

vir: Neowin
Neowin - Uporabnike Hotmaila je danes prijetno presenetila neuradna novica, da namerava Microsoft povečati njihov poštni predal z borih 2 MB na 250 MB. Prav tako bodo velikost priponk povečali s 3 na 10 MB. Uporabnike, ki so pripravljeni plačati, pa bodo razveselili z dvogigabajtnim predalom ter dvajsetimi megabajti za priponke in s podporo dostopu POP3.

Microsoftova poteza ni presenetljiva, saj je Yahoo! prejšnji teden povečal poštni predal svojim uporabnikom na 100 MB. Seveda imamo na spletu tudi ponudnike, ki vam že sedaj ponujajo 1 GB ali večji poštni predal. Takšna sta na primer AvantureMail z 2 GB in SpyMac. Pri vsem tem se je potrebno poleg ogromne količine spletnega prostora vprašati tudi, kakšen spletni...

61 komentarjev

Plačljivi Microsoft Hotmail

News.com - Splet se razvija, to drži kot pribito. Ob začetku razvoja so se pojavili nešteti zastonjski servisi, ki so ponujali e-mail račune, nebroj informacij, zmenke, statistike, in tako naprej - zastonj. Nekateri so preživeli, postali znani, šli na borzo ter čez leto in pol klavrno propadli, drugi pa našli kakovostno mejo med plačljivim ter zastonjskim servisom ter ponudili oboje. Ne bojte se - Slo-Tech bo še naprej zastonjski (najbrž zaradi mentalne neuravnovešenosti administratorjev [:D]), je pa res, da je Microsoftov Hotmail to titulo izgubil. Pred desetimi dnevi je namreč Microsoft uvedel restrikcijsko politiko do zastonjskih e-mail računov. Uporabniki sedaj ne morejo do Hotmaila dostopati preko POP3 protokola, shranijo lahko samo 2 MB podatkov, ter preživljajo travme, ker jim sistem avtomatično briše iz mape "Poslano" vsa sporočila, starejša od 30 dni. Neka kanadska avanturistka je med potovanjem po Kitajski pošiljala e-maile svojim znancem, v katerih je opisovala njena spoznanja ter...

13 komentarjev