»

Pri blisku nastaja antimaterija

Slashdot - GLAST (Gamma-ray Large Area Space Telescope) je teleskop, ki ga je NASA izstrelila lani in po vesolju opreza za gama sevanjem. Ti žarki niso nič drugega kakor fotoni z zelo visoko energijo, ki nastajajo na različne načine, običajno ob radioaktivnem razpadu nestabilnih jeder. GLAST sicer prvenstveno strmi v oddaljeno vesolje, a je v prvih 14 mesecih delovanja zaznal tudi 17 izbruhov gama sevanja na Zemlji. Nekateri izmed teh, ki so sicer vedno nastajali med nevihtami, so vsebovali celo podpise, značilne za anihilacijo antimaterije. Med dvema nevihtama naj bi tako zaznali emisije gama žarkov intenzitete, ki jih lahko pojasnimo le z anihilacijo pozitronov, so objavili v četrtek na...

40 komentarjev

Razvili pametne vijake

Gizmodo - Verjetno vas je med bralci malo takih, ki vam sivih las nikoli ne bi povzročali preveč ali premalo priviti vijaki. Sedaj pa se postavite v kožo nevrokirurga ali ortopeda, ki si enostavnega ponovnega privijanja ne more dopustiti. V te namene je podjetje Stress Indicators razvilo vijake Smart Bolts z vgrajenim indikatorjem.

Optično absorptivna celica ali gostotno-odvisen filter spremeni spektralno transmitanco (valovno dolžino) svetlobe, ki prehaja skozi stekleno okno indikatorja v glavi vijaka. S spreminjanjem sestave tekočine v celici je možno uravnavati ustrezen navor, vijaki pa naj bi ustrezne...

22 komentarjev

Črne luknje v optičnih vlaknih

vir: Nature
Nature - V laboratorijih Univerze St. Andrews v Veliki Britanji so ugotovili, da lahko poustvarijo črne luknje oziroma umetno dogodkovno obzorje. Odveč je pripomniti, da pri poustvarjenih dogodkovnih obzorjih ne gre za takšne razežnosti, kot jih lahko opazujemo v vesolju. Znanstveniki jih opisujejo kot "žepne" izdaje ter jih smatrajo za "popolnoma neškodljive".

Ulf Leonhardt je skupaj s kolegi pokazal, da utripanje svetlobe po optičnem kablu lahko vpliva na druge valovne dolžine svetlobe podobno, kot se to dogaja pri "običajni" črni luknji. Laboratorijske različice črnih lukenj naj bi omogočale, da znanstveniki preizkusijo ključni vidik njihove teorije: ali so zares popolnoma črne, ali pa oddajajo določene delce in sevanje?

...

14 komentarjev

Zemlja se nahaja na strelni liniji

WR 104

vir: Slashdot
Slashdot - Znanstveniki iz Univerze v Sydney-u so odkrili, da je binarni zvezdni sistem, ki so ga odkrili pred osmimi leti, tiktakajoča bomba, ki lahko (ali pa je že) vsak trenutek spusti proti Zemlji smrtonosen snop gama žarkov, ki bi povzročil izumrtje večine živih bitij na Zemlji. Ena izmed zvezd je namreč t.i. Wolf-Rayet-ova zvezda, ki se nahaja v zadnjem stadiju obstoja, preden se dokončno prelevi v črno luknjo, pri čemer v svojih zadnjih izdihljajih eksplodira kot supernova in pošlje v vesolje že prej omenjeni snop gama žarkov.



Zemlja namreč, po trenutnih podatkih (ki pa na srečo še niso...

132 komentarjev

Novi IBM-ov superračunalnik

SiliconValley.com - Podjetje IBM je oz. bo danes naznanilo rojstvo novega superračunalnika. Nova naprava z imenom Watson Blue Gene system je bila zgrajena v rekordnih dveh mesecih, uporabljalo pa jo bo 3.000 raziskovalcev v IBM-ovem Thomas Watson Research Center.

Maksimalna procesorska moč Watson Blue Gene je 115 teraflopov, kar pomeni 115 bilijonov kalkulacij na sekundo, njegova konstantna zmogljivost pa je 91,29 milijarde operacij na sekundo. Ti podatki postavljajo novonastali superračunalnik takoj za IBM-ov najzmogljivejši izdelek Blue Gene (maksimalno 135 bilijonov kalkulacij na sekundo), ki ga uporabljajo v Lawrence Livermore Laboratory.

Oba superračunalnika sta zgrajena modularno. Tako je sistem Watson sestavljen iz 20 modulov, v vsakem pa je po 2.000 PowerPC procesorjev. Kljub temu da so pri izgradnji uporabili nizkoporabniška vezja, naj bi Watson Blue Gene letno porabil za kar 400 do 500 tisoč dolarjev električne energije.

Če želite imeti omenjeni sistem doma, vam ga pri IBM izdelajo...

26 komentarjev

Posneli prvo supernovo v gama spektru

The Register - Nedavno je mednarodni ekipi astronomov uspelo s H.E.S.S. (High-Energy Stereoscopic System), skupino štirih teleskopov v Nambiji, posneti prvo sliko supernove v gama delu EM spektra. S tem so dokazali, da so supernove eden izmed mnogih virov kozmičnih žarkov, visokoenergijskih žarkov, ki nas vsakodnevno bombardirajo.

Kaj je pri tem tako posebnega? Gama žarki imajo to nerodno lastnost, da prehajajo skozi skoraj vsako snov in jih je tako skoraj nemogoče "ujeti" ter upodobiti. Tokrat so si pomagali s sevanjem Čerenkova. Na kratko, to je sevanje, ki ga snov odda, če jo preleti nabit delec s hitrostjo večjo kot je hitrost...

13 komentarjev

Energetske ščite na 100%!

Elektrostatični ščiti pred sevanjem

vir: Space
Space - Da, znanstveno-fantastične zgodbe tipa Vojne zvezd ali Zvezdnih stez se bodo lahko kaj kmalu uresničile, vsaj kar se tiče energetskih ščitov, ki varujejo enormna vesoljska plovila pred raznimi laserskimi izstrelki, meteoriti in podobnimi vesoljsko pogojenimi letečimi predmeti.

Nasa namreč pospešeno razvija več vrst varovalnih ščitov za njihove vesoljske ladje in posadko, ki bodo človeška življenja in občutljive inštrumente varovala pred kozmičnim sevanjem, zadetki majhnih delcev v vesolju in morda celo pred napadom pobesnelih "Marsovcev".Plovila bodo v prihodnosti verjetno lahko ščitila elektromagnetna sevanja, oziroma elektrostatični izviri, ki bodo odbijali tiste elektrone ter protone, ki bi sicer brez ovir prileteli naravnost v...

9 komentarjev

UV ventilatorji

DarkVision Hardware - Na trg so prišli tudi ventilatorji iz snovi, ki reagira na UV svetlobo tako, da se sveti. A poleg tega, da je tako celotno ohišje kot vetrnica občutljiva na ultra-vijolične žarke, so ti ventilatorji še obarvani - zeleno ali oranžno. Ventilator se napaja preko molex konektorja, a ima vodnik za priklop na matično ploščo, da mu lahko odčitavamo tudi vrtljaje. Podrobnejši opis si lahko preberete na DarkVision Hardware.

0 komentarjev