»

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.



Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.



IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev

Prvi vanilla PCji z "jabolčnimi" CPUji v kratkem iz IBM-a?

Slo-Tech - Po zadnjih novicah iz IBM-a naj bi prišli v kratkem na trg stroji s PowerPC 970 procesorjem in sicer v dveh oblikah; kot "blade" strežniki in kot osebni računalniki. Slednji naj bi se pojavili z Linuxom (tudi v AIX opciji, a verjetno za večje denarje) v štiriprocesorskih strojih s ceno 3.500 dolarjev!

Tako bo IBM pošteno zmešal štrene Sunu na področju strežnikov, verjetno pa tudi Applu, AMD-ju, Intelu in še komu na področju močnejših, večprocesorskih osebnih računalnikov ...

Ob taki konkurenci se bo verjetno hitro pokazalo, koliko je vreden MacOS, torej koliko so jabolčni računalnikarji pripravljeni plačati več za v osnovi enak ali šibkejši stroj ...
Ne dolgo nazaj sem omenil, da bi IBM moral ponuditi tako osnovno ploščo (če ima že procesor in čipovje), in sedaj so končno storili pravo potezo ... [:D] Več o zadevi tu.

7 komentarjev

Noro - procesor na 93 stopinjah C

Slo-Tech - Uf, danes sem povsem po naključju dobil povsem tih sistem, iz katerega se oglaša samo dokaj tih ventilator napajalnika. Odpovedal mi je ventilatorček na hladilnih rebrih, procesor pa še kar veselo deluje naprej in poganja SETI-ja, in ne boste verjeli, moj C500 (zankrat) povsem nemoteno obratuje na 93 stopinjah C (Intelova kvaliteta?). Se je kaj podobnega zgodilo tudi kakemu izmed vas?

21 komentarjev

PlajŠtacjon 3 in procesor "Celica"

News.com - IBM, Toshiba in Sony skupaj razvijajo zelo skrivnostni procesor poimenovan "Cell". Sicer še ne vedo čisto točno, kaj bodo počeli z njim, toda veliko je možnosti, da ga bodo privijačili v PlayStation3, dele tehnologije pa bo IBM porabil za svoje nove serverske izdelke.

Ravnokar so zaključili postopek inženiringa in načrtovanja ter preverjanja, sedaj pa so zadevo predali inžinirjem, ki bodo izdelali testne primerke. News.com.

12 komentarjev

Nizki udarci?

Guru 3D - Kako se spopadajo velike korporacije? Na sodiščih s tožbami, na trgu kot konkurenca in - z nizkimi udarci, kot je tale stran tukaj. Na njej Sun pljuva po IBMu, no, dejansko ne pljuva, ker je to ITCH. Izraz si je verjetno izmislil kar Sun sam, pomeni pa Internet Technology Competitive Humor. Na strani se ukvarja z vsemi tipkarskimi napakami, lapsusi ter naključnimi dogodki v IBMu. Dejansko je stran kar prisrčna, ker ni preveč nastrojena proti velikemu modremu, saj se iz njega samo zafrkava. Kaj bo naredil IBM, še ni znano :D.

1 komentar

Še en udarec Intelu

EBN - Mhja, kaj naj rečem... Intelu definitivno gre precej slabo in dogajajo se stvari, o katerih pred leti nismo mogli niti sanjati. Po inetu se je namreč razvedelo (vir je ta novica), da je IBM za svoje mrežne front-end strežnike izbral AMDjeve dvoprocesorske konfiguracije. Mogoče se to ne sliši tako katastrofalno, todi veliki modri ima strašen vpliv na računalniško industrijo. Spomnite se samo, kako so padle delnice Rambsu, ko je IBM najavil svojo podporo DDR SDRAMu. Zelo verjetno se bo kaj podobnega zgodilo tudi Intelu...

4 komentarji

Jaome

Jaz - Mhja, da ne boste mislili, da je razlog za pomanjkanje novic samo lenoba vseh nas. Ok, delno je, ker se pač med vikendom nobenemu ne da kaj napisati, toda trenutno vlada na sceni nekakšno zatišje. Damn, kako bo komaj poleti .

0 komentarjev

Apacer in IBM

Apacer - Apacer in IBM sta najavila partnerstvo s ciljem širjenja in ojačitve DDRja ko pomnilniškega standarda. IBM bo Apacerju dostavljal pomnilniške čipe, Apacer pa bo projektiral dejanske module ter jih razpečeval po svoji široki prodajni mreži (Apacer sodi med 5 največjih pomnilniških proizvajalcev). Da je to partnerstvo zelo pomembno za DDR kot standard je seveda jasno, saj je IBM podjetje z ogromno močjo. Spomnite se samo časov, ko so bila v teku neskončna prerekanja o tem, ali bo "standard prihodnosti" DDR SDRAM ali RDRAM. Ko se je veliki modri zganil in izdal poročilo, v katerem so potrdili svojo podporo DDRju kot edinem standardu, so delnice Rambusa v roku nekaj ur padle z $500+ na $180 (čez nekaj deni je potem sledil zlom celotnega NDASQ indeksa)! Kot vse kaže, je bitka že odločena...

1 komentar