»

Getting rid of Flash by using it

Slo-Tech - Spletne urice jutri (sreda, 18. oktober) ob 19.00 na standardni lokaciji v Kiberpipi začenjajo novo sezono.

Xinf ("xinf is not flash") je orodje za izdelavo grafičnih vmesnikov, ki tečejo v treh okoljih Adobe Flash Player, Firefox Javascript in v navideznem stroju "neko", ki teče na Linux/Mac OSX/Windows, uporabljajoč tehnologiji OpenGL in GStreamer. Xinf omogoča nespremenjenim komponentam, napisanim za eno platformo, nemoteno delovanje na ostalih. Web 3.0, prihajamo.

Na predavanju si bomo ogledali potencial orodja xinf, osnutek Danielovega načrta za svetovno prevlado in vas prepričali v razvoj xinf-a.

Predavanje bo potekalo v angleščini.

Daniel P. Fischer živi v Weimarju in dela povsod, kjer je elektrika. Zanima ga interakcije ljudi z računalniki in si želi preseči vmesnike zaslona, tipkovnice in miške, ter omogočiti boljši izkoristek izrazne moči računalnikov. Svoje delo objavlja pod prostokodnimi licencami.

1 komentar

Delavnica strojne opreme za zacetnike

Slo-Tech - V sredo 29. marca vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na strojno delavnico za začetnike, ki jo bo vodil May Doušak.

Kolikokrat ste se vprašali, kaj se skriva v vašem računalniku? Gledali morje žic ter občudovali ventilatorje? Še vedno ne veste, s čim nakrmiti hrčke, ki poganjajo vaš mlinček pod mizo? Na kiberpipini "strojni" delavnici bomo spoznali drobovje računalnika do potankosti in tako se ne boste nikoli več vprašali zakaj LCD ne utripa, ter zakaj monitorjem ne zmanjka barve. Skupaj bomo razstavljali ter si ogledovali komponente, kable, ter celo sami sestavili svoj računalnik.

Pridite, zabavno bo. Število mest je omejeno, zato se je potrebno prijaviti na naslov phoebus@apollonus.net. Delavnica je brezplačna in traja do 21.00.

37 komentarjev

Novice Mozillovih

Mozillazine - Danes se je nabralo kar precej novosti o Mozilli in njenih sorodnikih, ki smo jih zbrali v eni novici. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Izšla je Mozilla 1.7.6, najnovejša različica poslednje Mozilline veje, ki odpravlja napake, ne prinaša pa novih zmogljivosti. Odpravljenih je nekaj varnostnih lukenj, prav tako pa je Mozilla stabilnejša in manj hroščasta kot kadarkoli prej.

Izšel je tudi nov Thunderbird, in sicer različica 1.0.2, saj so 1.0.1 kar izpustili. Tudi ta različica odpravlja varnostne pomanjkljivosti in jo lahko uporabite namesto aspirina ali lekadola, če sta vam slednja lajšala glavobolečine ob sesutjih prejšnje različice (saj ne da bi bila tako pogosta, ampak sliši se dobro).

In še malo o brskalnikih: Firefox je presegel 6 odstotkov "tržnega" deleža, torej je na dobri poti, da do konca leta preseže obljubljenih 10 odstotkov. Uporabniki Mozillinega brskalnika za Mac OS X, Camina, pa so dobili posebno spletno stran, ki služi podpori uporabnikom.

Ali niso nekje nedavno...

15 komentarjev

Zbogom, Mozilla!

Mozillazine - Po leta dolgem obotavljanju in v zadnjih dneh zelo glasnih špekulacijah, se končuje razvoj zbirke internetnih programov Mozilla. Mozilla Foundation je objavila navodila za prehod iz Mozille in potrdila, da Mozille 1.8 ne bo. 1.7.x bo tako zadnja veja Mozille, v prihodnosti pa utegne doživeti še majhne popravke.

Mozilla Foundation bo ponudila infrastrukturo za razvoj zbirke internetnih aplikacij, vendar verjetno pod drugim imenom. Podrobnosti še niso znane, utegnejo pa slediti besedilu Borisa Zbarskyja. Tudi Mitchell Baker in Asa Dotzler pišeta o tem.

A sploh še kdo ni zamenjal te gmote s Firefoxom in Thunderbirdom?

45 komentarjev

Tečajček uporabe Mozilla Composer

Slo-Tech - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost. Spoznali bomo orodje Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X.

Delavnico bo vodil Matjaž Horvat, na Slo-techu bolj poznan kot mathjazz, potekala pa bo kje drugje kot v Kiberpipi, v ponedeljek 18. oktobra ob 19.00.

Udeležba je brezplačna, a se je potrebno prijaviti na naslov: matjaz@owca.info

9 komentarjev

Oblikovanje spletnih strani

Kiberpipa - Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composer, začetni tečaj, Matjaž Horvat
19.5. Sreda ob 19:00, trajanje:2h, v Kiberpipi

Na delavnici lahko v dveh urah osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. Spoznali bomo orodje Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X.

Udeležba je brezplačna, a se je potrebno prijaviti.
Prijava in dodatne informacije na matjaz@owca.info

1 komentar

Rekall odprt

Slashdot - Vsi, ki nekoliko bolj intimno poznate Microsoftov Access, se strinjate, da gre za izjemno priročno orodje, s katerim lahko na preprost način in brez velikih naporov upravljamo podatkovne zbirke. V Linuxu je dolgo trajalo žalostno obdobje pomanjkanja takega orodja, a je podjetje theKompany izdelalo zamenjavo za Access, ki sliši na ime Rekall in je na voljo tudi za Windows in MacOS X. Kljub temu pa izdelek ni množično razširjen, ker je plačljiv, kar je seveda dokaj netipično za Linux. Na srečo pa smo dočakali prijetno presenečenje, saj je theKompany odprl Rekall in ga zdaj izdaja pod licenco GPL. Torej, če potrebujete Access v Linuxu ali pa njegov brazplačen približek za Windows in MacOS X, veselo na domačo stran nove skupnosti razvijalcev!

5 komentarjev