»

Novell odprl SuSE Linux

Slo-Tech - Novell, ki je pred časom postal lastnik nemškega SuSE-ja, se je odločil popolnoma odpreti paradnega konja prevzetega podjetja. SuSE Linux Professional je namreč po vzoru Mozille, OpenOffice.org in Fedore podaril skupnosti odprtokodnih razvijalcev, ki bo odslej skrbela za razvoj. V ta namen so postavili spletno stran z domeno openSUSE.org (le kdo ve zakaj so U napisali z veliko črko?), ki svojo odprtost dokazuje že s tem, da je wiki. Izvorna koda distribucije SuSE je še posebej zanimiva (tudi za ostale distribucije) zaradi namestitvenega sistema in nastavitvenih orodij.

45 komentarjev

Novell Linux Desktop 9

Google News - Novell je v oddelkih SuSE in Ximian razvil svojo prvo distribucijo - Novell Linux Desktop 9, ki je naslednji del nadaljevanke o SuSE Linux Desktopu. Gre za strogo komercialen izdelek za podjetja, ki stane 50 USD na uporabnika in ob tem nudi podporo in popravke za enoletno obdobje. Na voljo sta okolji GNOME in KDE, pisarniška zbirka OpenOffice.org, osebni organizator Ximian Evolution 2 in brskalnik Firefox. Več o tem.

38 komentarjev

Novell in Mandrakesoft odgovarjata Ballmerju

Google News - Steve Ballmer je s svojim 2600 besed dolgim pismom o ugodnem Windowsu in dragem Linuxu stopil na žulj razvijalcem Linuxa, ki so se seveda takoj odzvali. Predstavniki Novella, ki si lasti SuSE, in Mandrakesofta Ballmerja seznanjajo, da je v svoji primerjavi izbral le tiste podatke, kjer je Windows v prednosti.

To seveda pušča senco dvoma na Microsoftovo kampanijo "Get the Facts", kjer so dejstva (Facts) definirana na Microsoftov način. Tudi uporabljeni podatki, predvsem o hitrosti in varnosti, so pridobljeni iz raziskav, ki jih je naročal Microsoft in ki so daleč od nepristranskosti. Več o tem.

Računanje je igra.

91 komentarjev

Vrednost jedra sodobnega operacijskega sistema: Linux

Slashdot - Kolikšna je vrednost odprtokodnega jedra Linux? To vprašanje se je porodilo, ko je Jeff V. Merkey na novičarski skupini linux.kernel objavil ponudbo, da za petdeset tisoč dolarjev odkupi linux jedro oz. njegovo kodo v določenem trenutku v času.

Na to ponudbo je Ingo Molnar odgovoril, da bi bil razvoj linux jedra iz "ničle" po izračunu programa za približno oceno vrednosti kode SLOCcount vreden kar 175 milijonov dolarjev. Ko je to opazil avtor programa SLOCcount, David A. Wheeler, se je še sam poglobil v oceno kode in prišel na plan z oceno 612 milijonov dolarjev. Naj samo omenim, da jedro obsega že preko 4,2 milijona vrstic izvorne kode.

To vsekakor ni mačji kašelj, zakaj ne pa si preberite v oceni Davida A. Wheelerja.

37 komentarjev

Novi SuSE 9.2

Slashdot - Novell je izdal novo različico distribucije SuSE Linux 9.2. Nova različica se ponaša z jedrom 2.6 in namizjema KDE 3.3 ter GNOME 2.6. Izboljšali so tudi podporo brezžičnim omrežjem, vključili pa tudi Evolution 2.0, ki se je sposoben povezati z Groupwiseom in Exchangom. Dodan je tudi WYSIWYG-urejevalnik spletnih strani nvu ter nekaj druge, celo plačljive programske opreme. Prodajne različice distribucije bi se po napovedih naj pojavile na policah trgovin v novembru. Več o tem.

6 komentarjev

SuSE 9.1 Personal na voljo za prenos

Slashdot - V nasprotju s svojo redno prakso je SuSE izdal celotno zagonsko sliko ISO svoje distribucije SuSE Linux 9.1 Personal. Zanimivo je, da na uradni strani izdaja sploh še ni omenjena, čeprav jo lahko prenesete z vseh uradnih zrcalnih strežnikov. To je prvikrat, da je SuSE sploh izdal katero svojo celotno sliko ISO za platformo i386 na internetu za prenos. Tako lahko sedaj po namestitvi paketov iz verzije FTP dobite skoraj celotni SuSE 9.1 Professional (brez komercialnih delov). Klik!

7 komentarjev

Nvu 0.2

Slashdot - Izšla je nova različica samostojnega programa za oblikovanje spletnih strani, Nvu 0.2. Nova različica se od prejšnje razlikuje po tem, da izvira iz najnovejše razvojne različice Mozille, 1.7b, in odpravlja številne pomanjkljivosti in hrošče različice 0.1. Med drugim novi Nvu vsebuje orodje za upravljanje predlog (.mzt), ki jih lahko ustvarjamo in nalagamo, izboljšav pa je bila deležna tudi podpora CSS. Klik!

13 komentarjev

Linux prehitel Windows!

SuSE.de - Nemška računalniška revija PC-Shopping je v tekoči številki objavila rezultate glasovanja svojih bralcev za najboljše izdelke v letu 2003. Majhno presenečenje: v kategoriji programska oprema je SuSE Linux prehitel Microsoft WIndows XP in s tem pristal na drugem mestu. Naziv najboljšega pa je med programsko opremo pripadel orodju za peko CD-plošč -- Ahead Nero Burning ROM. Klik!

SuSE Linux pa si je priboril še eno nagrado, saj je ugledna računalniška revija PC Magazin SuSE Linux 8.2 Professional razglasila za najboljši izdelek meseca junija. Izdelek je dobil pet točk od petih, pohvaljena pa je bila predvsem namestitev. Klik!

Le kdo še potrebuje Okna na namizju? [:D]

26 komentarjev