»

Na Yalu dostopni osebni podatki 43.000 študentov in zaposlenih

Slo-Tech - Zgodi se tudi najboljšim in Univerza Yale je razkrila, da so bili 10 mesecev na internetu nevede dostopni imena in številke zdravstvenega zavarovanja za 43.000 študentov in zaposlenih, ki so bili s fakulteto povezani leta 1999. Drugi osebni podatki niso bili javno dostopni, prav tako ni znano, ali je podatke dejansko kdo prenesel.

Yale vali krivdo na Google, ki je lanskega septembra spremenil nastavitve za svoje iskalne pajke. Ti od takrat prelezejo tudi javno dostopne FTP-strežnike, česar pa Yale ni vedel. Yalu se je zgodilo, da so imeli na enem izmed strežnikov, kjer so bili večidel odprtokodni materialu, tudi datoteko z omenjenimi podatki. Bila je sicer v nevpadljivi mapi z nesumljivim, zaradi česar Yale dvomi, da jo...

6 komentarjev

Spletna stran Prevoz.org ugasnjena zaradi domnevno nezakonitega oglaševanja dela na črno

Slo-Tech - Prevoz.org je uspešna spletna stran, ki promovira medsebojno pomoč, posredno pa tudi bolj ekološko obnašanje v prometu. Omogočala je, da so uporabniki preko nje ponujali prevoz ali si prevoz iskali. Stran so z veseljem uporabljali študentje, ki so se med vikendi vračali v domače kraje. Za relativno majhen denar so si priskrbili vožnjo do doma. Zadovoljni pa so bili tudi tisti, ki so prevoze nudili, saj so poleg prijetne družbe za prevoz dobili tudi nekaj evrov za gorivo. Vsekakor je štopanje s pomočjo novih tehnologij dobilo povsem nov pomen.

A tega je vsaj za sedaj konec. Kot so namreč objavili upravljalci spletne strani, je po mnenju tržnega inšpektorata oglaševanje prevoza na spletni strani kršitev zakona o delu na črno, tovrstni način organiziranja prevozov pa torej nezakonit. Zato so storitev do nadaljnjega onemogočili.

Jemanje štoparjev v avto oz. dogovori za skupno uporabo avtomobila so kot kaže prekršek, ki ga inšpektorji zavzeto preganjajo. Radio Študent je 2. junija...

385 komentarjev

PayPal začasno onemogočil plačila v Indiji

Slashdot - Uporabniki PayPala v Indiji so te dni upravičeno jezni, saj je PayPal 28. januarja začel blokirati vsa plačila v Indijo in iz države, prav tako pa jim je onemogočil prenos sredstev s PayPalovih računov na transakcijske račune v bankah ali na kreditne kartice. Anuj Nayar, PayPalov tiskovni predstavnik, je bil v edinem pojasnilu na blogu sila skop. Potrdil je le, da so bila osebna plačila v Indijo in iz države začasno ustavljena in da intenzivno iščejo rešitev, pri čemer ni niti namignil, zakaj so se odločili za tako drastično potezo.

Indijski uporabniki PayPala so na forumih ponoreli, saj jih PayPal ni vnaprej obvestil o svojih namerah. Ker so nakazila stornirali brez pojasnil, je kopica uporabniških računov v rdečih številkah. Neuradni viri trdijo, da gre za posledico novih zahtev Reserve Bank of India, ki jim PayPal še ni utegnil zadostiti.

Za zdaj edina možnost pošiljanja denarja v Indijo ostaja izbira postavke Goods pri nakazilu in vnos poštnega naslova za prejem paketa. Vse...

4 komentarji

Iskanje lokalno, drugič

News.com - V zadnjih preteklih mesecih se je Google začel pospešeno seliti na druga področja. Eden najbolj odmevnih kosov njihove programske opreme je bil gotovo Google desktop search, za katerega se je sicer izkazalo, da ima nekaj varnostnih lukenj, a je vseeno prišel v precej množično uporabo. Prav tako so se že pojavile govorice o izdaji svojega Instant messenger programa.

To pa seveda nikakor ni všeč njegovemu najbližjemu konkurentu, MSNju, saj mu število uporabnikov počasi, ampak vztrajno pada. Zato so se odločili za svojo protiofenzivo in to z izdajo svojega lastnega programčka za lokalno iskanje, ki deluje na podoben način kot Googlov. Samo orodje je bilo v razvoju že dlje časa, saj so tehnologijo predstavili že v juliju, medtem ko je izid Google Desktop Searcha vplival na to, da so razvoj pospešili ter točneje določili datum izida. Odločili so se, da bodo orodje izdali do konca tega leta in s tem neposredno konkurirali Googlu.

Medtem pa je tudi Yahoo! že objavil začetek razvoja...

11 komentarjev

Dostop do informacij o transakcijskih računih začasno blokiran

Banka Slovenije - Pred nekaj urami je kolega Matthai poročal o javno dostopnih številkah transakcijskih računov in nekaterih drugih osebnih podatkih, ki so bili takrat še javno dostopni na spletni strani Banke Slovenije. Trenutno je na podlagi odločbe inšpektorja za varovanje osebnih podatkov dostop do teh informacij blokiran do dokončanja postopka. Inšpektor v svoji odločbi zahteva sledljivost iskalca podatkov, sama objava na internetu pa se mu ne zdi sporna. O nadaljnjih dogodkih vas bomo seveda obveščali. Uradna stran Banke Slovenije.

13 komentarjev

Po novem javno dostopni podatki o številkah transakcijskih računov

Slo-Tech - Konec marca 2004 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o plačilnem prometu (ZPlaP-B). Branje tega zakona je vse prej kot dolgočasno opravilo, kajti 20 člen določa, da so "podatki o transakcijskih računih javni in dostopni na spletni strani Banke Slovenije".

V skladu s 40. členom tega istega zakona se je to zgodilo tik pred volitvami, prvega oktobra 2004, kar pomeni, da si po novem s pomočjo iskalnika na spletnih straneh Banke Slovenije lahko ogledate številke transakcijskih računov svojih sosedov, ali pa tudi znanih politikov.

Poleg imena in priimka ter številke računa, je na spletni strani Banke Slovenije prikazan tudi kraj bivanja ter kje je račun odprt, zanimiva pa zna biti tudi "Evidenca o neporavnanih obveznostih".

Seveda pa je na voljo tudi evidenca transakcijskih računov pravnih oseb, kjer si lahko ogledate nekaj podrobnosti o transakcijskih računih političnih strank in podjetij, za razliko od podatkov za fizične osebe, pa si je te podatke mogoče...

31 komentarjev

Konec prepovedi dostopa do udba.net

24 ur -

Včeraj je inšpektor za varstvo osebnih podatkov, Jože Bogataj, preklical svojo znano odločbo o prepovedi dostopa do spletne strani udba.net. Uradno so vzrok za njegovo odločitev zviti uporabniki, ki so do strani dostopali prek proxyjev, zaradi česar omejitve dostopa do sporne strani ni bilo mogoče izvršiti -- potemtakem je odločba o prepovedi dostopa nična. A neuradno je njegova odločba že v samem začetku pravno sporna.

Najprej naj bi bilo sporno že to, da je odločbo izdal ustno (čemur je sicer sledila pisna odločba). Zakon o upravnem postopku namreč izdajo ustne odločbe (ki ji mora nato slediti še pisna) dovoljuje samo v nujnih primerih in sicer če obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi, za javni red in mir, za javno varnost ali za premoženje večje vrednosti. Glede na to, da gre za stare evidence, javna varnost ni pretirano ogrožena, vprašljiv pa je tudi obstoj drugih nevarnosti, če seveda odmislimo napade kašlja omenjenih politikov.

Naslednja pravna napaka inšpektorja pa...

9 komentarjev