»

Dopolnitev novice o MJU-jevi pogodbi z Microsoftom

Slo-Tech - Zaradi različnih interpretacij včeraj objavljene pogodbe med MJU in Microsoftom (predvsem zaradi izračunov cene licenc na posamezno delovno postajo), smo danes do MJU prejeli dodatna pojasnila.

Ministrstvo za javno upravo tako navaja, da kljub drugačnim navedbam ponovno ni objavilo celotne vsebine pogodb saj naj bi:

MJU je bilo v MS-EA udeležen kot nosilec tako imenovane skupinske včlanitve, torej kot predstavnik vseh ustanov, ki imajo v svojem okolju manj kot 250 računalnikov. V to skupinsko včlanitev je vključenih 67 ustanov s skupno 3730 računalniki in letno vrednostjo pogodb 679.583,03 evrov z DDV, kar pomeni v 3 letih nekaj več kot 2 mio evrov z DDV.

V MS-EA se je včlanilo tudi 14 večjih ustanov, to so tiste ustanove, ki so
vključile v pogodbo vsaj 250 računalnikov. Vsaka od teh ustanov je sklenila
svojo lastno pogodbo o včlanitvi in to za skupno 8816 računalnikov v letni
vrednosti 1.645.843,76 evrov z DDV, kar pomeni v treh letih nekaj manj kot
5 mio evrov z DDV.


Tako...

56 komentarjev

BBC demonstriral delovanje botneta

BBC - Pod izrazom botnet v ožjem pomenu besede običajno razumemo skupino računalnikov, ki so jih zlikovci okužili z zlobno kodo, tako da zanje opravljajo razne umazane naloge (razpošiljanje spama, DOS-napadi). Ni pa to nujno, saj beseda prihaja iz termina software robots network, torej v širšem pomenu opisuje zgolj skupek računalnikov, ki avtomatizirano poganjajo določena opravila. Posebej pogosto jih žal omenjamo, ko govorimo o mašineriji za pošiljanje spama.

Na BBC-ju so pripravili demonstracijo delovanja botneta, za potrebe katere so najprej s posebej v ta namen napisanim programom Click okužili 22.000 računalnikov nepazljivih uporabnikov. Nato se ustvarili dva nova elektronska naslova pri Gmailu in Hotmailu ter vsem računalnikov v botnetu ukazali, naj začenjo pošiljati spam nanju. Hitre povezave računalnikov v botnetu v internet pa se da izkoristiti tudi za izvedbo DOS-napada, kar so po vnaprejšnjem dogovoru z nekim podjetjem izvedli. Ugotovili so, da je rezervna stran, ki so jo...

11 komentarjev

Korejci z gigabitnim internetom do leta 2012

Slashdot - Južna Koreja oz. njihova komisija za komunikacije (KCC) je predstavila nov načrt, ki naj bi vsem državljanom ponudil širokopasovni dostop do interneta s hitrostjo en gigabit na sekundo. Mimogrede bodo še telefonsko omrežje nadgradili na IP-telefonijo, saj bo prepustnost več kot zadostna. Vse skupaj naj bi stalo okrog 19 milijard evrov, od česar bo proračun prispeval štiri odstotke, ostalo pa bodo primaknila privatna podjetja - raznorazni telekomi. V teh težkih časih bo pozitiven učinek tudi nastanek novih delovnih mest, saj jih zaradi projekta načrtujejo kar 120.000.

31 komentarjev

BenQ prevzema Siemensov oddelek

vir: Siemens
Siemens - Potem ko je v začetku maja v azijske roke dokončno prešel IBM-ov oddelek za osebne računalnike (kupil ga je Lenovo), se nam že obeta nov prevzem - tokrat glavni vlogi igrata evropski gigant Siemens in tajvanska korporacija BenQ. Omenjeni azijski proizvajalec, ki že sedaj izdeluje mobilne telefone za NEC, Motorolo, na Kitajskem pa jih prodaja tudi pod lastno blagovno znamko, bo v celoti prevzel Siemensov oddelek za mobilne telefone s 6000 zaposlenimi. Sedež prevzetega podjetja bo v Münchenu, posel pa naj bi bil...

22 komentarjev

Siemens prevzema BBC Technology

Finance - Finance poročajo, da je nemški koncern Siemens z britanskim BBC-jem podpisal pogodbo, na podlagi katere bo več kot desetletje oskrboval informacijsko infrastrukturo BBC-ja v skupni vrednosti 2,7 milijarde evrov. S tem so si tudi zagotovili lastništvo nad hčerinskim podjetjem BBC Technology, ki je doslej opravljalo te storitve. Siemens se želi preizkusiti tudi na trgu medijev, tako da bodo podobne posle sklepali tudi v prihodnosti, je dejal predstavnik Siemensa. BBC bo s prodajo hčerinskega podjetja prihranil 45 milijonov evrov letno.

0 komentarjev

BBC razvija odprtokodni video-kodek

Slashdot - Kakorkoli čudno se sliši, a vendarle je res: televizijska hiša BBC razvija kodek za zapis slike, ki ga je izdala pod odprtokodno licenco. Prve sadove dela na prototipu algoritma za kodek so predstavili že januarja 2003. Kodek sliši na ime Dirac in se lahko pohvali z dvakrat manjšo kapaciteto v primerjavi z MPEG-2 pri sliki velikosti 1920x1080 pik. Klik!

No ja, očitno je prihodnost le v prenosu televizijske slike preko interneta.

35 komentarjev

BBC svoj arhiv postavlja na internet

BBC - Generalni direktor BBC-ja, Greg Dyke, je oznanil skorajšno dostopnost celotnega BBCjevega arhiva prek spleta. Gromozanski arhiv obsega tako avdio kot video zapise, torej odlične dokumentarce, radijske oddaje in še marsikaj. Najlepše pri vsem tem pa je, da bo celoten arhiv dostopen povsem brezplačno, v kolikor se bo podatke uporabilo v nekomercialne namene.

Dyke je prepričan, da bodo s tako zakladnico znanja pridobili prav vsi, od šol, knjižnic, do posameznikov. in tudi pravi: "V bistvu lahko s pokažemo, kako lahko javni denar, združen z digitalno tehnologijo, spremeni življenje vsakega posameznika.". Vsekakor lahko BBC ob tem le pohvalimo. Izvirno novico najdete tukaj.

10 komentarjev

Poštni nabiralniki brez računov

Finance - Pri Pošti Slovenije so na NT konferenci predstavili novo storitev e-predal. Omenjena storitev omogoča sprejemanje in pregled elektronsko podpisanih računov, izpiskov in obvestil raznih izdajateljev. Storitev bodo skušali aktualizirati tudi z nižjimi stroški, ki jih imajo trenutno pošiljatelji navadnih (pisnih) računov. Uporabnika bo storitev stala do največ 2 tisočaka letno. Vsakdo bo lahko na posebno željo račune še naprej prejemal v klasičen nabiralnik.

0 komentarjev