»

Nov članek: Šablone v C++

Slo-Tech - Matjaž Depolli je spisal daljši "uvod" v šablone (kalupe) v C++. Skoraj vse kar ste (in niste) želeli vedeti o njihovi uporabi. Ta vodič je namenjen vsem, ki se že znajdete v C++, obvladate C, pa vam še na misel ni prišlo, da bi kdaj uporabili C++ in pa seveda vsem, ki vam je pri srcu kateri od enostavnejših jezikov ter se sprašujete, zakaj sploh kdo še sili v programiranje s C++. Če vam jezik ni domač bi bilo dobro začeti tukaj, drugače pa kar v napad.

17 komentarjev

Nov članek: Pogovor z Gorazdom Božičem, vodjo Si-CERT

Slo-Tech - Matej Kovačič se je z Gorazdom Božičem, vodjo varnostnega centra SI-CERT na ARNES-u, pogovarjal o računalniški varnosti. Božič je spregovoril o kraji SiOL-ovih gesel, napadih DOS, o njihovih ukrepih, o sodelovanju s policijo, sodišči in Sovo. Zanimiv je tudi sogovornikov pogled na motive, ki vodijo k nespodobnih računalniškim dejanjem, dotaknil pa se je seveda tudi aktualne teme o zlorabi avtorskih pravic s pomočjo morežij P2P. Branje toplo zahtevano!

31 komentarjev

Nov članek: Sodobna elektronika 2004

Slo-Tech - Janeza Nučiča poznate predvsem kot menedžerja Slo-Techovih anket, ko se loti pisanja člankov, pa ponavadi predstavi katerega izmed sejmov, ki tematsko ustrezajo naši strani. Obiskal je tudi letošnji Sejem sodobne elektronike, ki je, tako kot že nekaj let zapovrstjo, minil v znamenju upada razstavljalcev in obiskovalcev. A kljub temu se je našlo precej zanimivosti, vrednih ogleda. Če ste sejem zamudili, ga lahko obudite z našim novim člankom.

9 komentarjev

Nov članek: Jackalovi vodni bloki I.

Slo-Tech - Ker je s hlajenjem računalniških komponent križ, navijanje pa vso stvar samo še poslabša, je iskanje alternativnih rešitev hlajenja vedno bolj popularno. V zadnjem času vedno pogostejše postaja tudi vodno hlajenje. Jackal vas v prvem delu svojega članka Jackalovi vodni bloki seznani s teorijo, zakaj in kako se procesorji in ostale komponente grejejo in kako si poceni izdelati lasten sistem vodnega hlajenja.

20 komentarjev

Nov članek: Vodič po Slo-Techu

Registracija novega uporabnika

Slo-Tech - Iz majhnega rase veliko in tako je tudi Slo-Tech pridno rasel in dosegel sedanji obseg. Ker ste uporabniki tuintam potožili, da ne poznate vseh kotičkov naše spletne strani, sta vam Sergio in alien-w ustregla.

Pripravila sta Vodič po Slo-Techu, ki vam podrobno, a kljub temu jasno in razumljivo opiše vse kotičke Slo-Techa, od registracije dalje. Ste vedeli, da naš forum med drugim samodejno obarva programsko kodo vseh najpopularnejših jezikov?

10 komentarjev

Nov test: Dinastija 5900 proti dinastiji 9800!

Slo-Tech - Nove grafične kartice prihajajo na tržišče kot gobe po dežju, na nas, ubogih parah, pa je, da jih dostojno spljuvamo, hočem reči opišemo. Namesto da bi podil ovčke po okoliških travnikih, sedim zaprt v sobi in se prepuščam žarkom neonskih luči. Da, uporabljam kremo za sončenje, zato je moja koža videti tako mlada, gladka in nezdravo zelena. Kdo so moji ječarji, se sprašujete? Trenutno najzmogljivejše, igram namenjene grafične kartice na svetu, ki ženejo obstoječe tehnologije onkraj vseh meja, Mooru pa ne le da dihajo za ovratnik, še njih slina revežu polzi po hrbtu. Morebiti pa tole vseeno ni ravno Alkatraz. Red mora biti, zato pričnimo nekje na sredini.

Tako je naš člankopisec OwcA pričel s pisanjem testa kar šestih grafičnih kartic višjega ranga. Med sabo so se spopadli trije predstavniki družine Geforce FX 5900 in trije predstavniki družine ATi Radeon 9800. Bogi revež jih je popeljal čez 64 testov vsako (koliko je 64 x 6? [:D]), jih poslikal, opisal in za povrhu vsega še...

31 komentarjev

Nov članek: Mozilla 1.4

Slo-Tech - Kaj je Mozilla? Po besedah avtorja članka gre za "najboljši brskalnik doslej", medtem ko to še zdaleč ni moto njegovega pisanja.

Kako uporabljat Mozillo? Akoravno tudi na to vprašanje ne odgovori popolnoma neposredno, pa Aleks Sinuhe Reinhardt v svojem članku o Mozilli 1.4 bralcu ponudi nemalo koristnih nasvetov za uporabo tega vse popularnejšega spletnega brskalnika: nastavitev, rokovanje, varnost, fićri, krancljanje ... Klik!

19 komentarjev

Nov članek: Mehki igralniki videa

Slo-Tech - Namizni in prenosni abaki so izvrstno orodje za poganjanje urejevalnikov besedil, spletnih strežnikov in doljemalnikov nelegalnin.

Zadnja leta -- predvsem s pojavom DVD medijev -- pa prevzemajo tudi vlogo multimedijskih centrov, saj se je predvajanju glasbe pridružila še slika. Žal pa je s tem povezanih nemalo težav: kodeki, predvajalniki, različni formati in mediji...

V tokratnem članku sta se Jure Čuhalev in Mato Žgajner lotila predvajalnikov za operacijska sistema Windows in Linux. Klik!

23 komentarjev

Osnove videa

Ars Technica -

Z videom so vedno križi. Enkrat je premalo kvaliteten, spet drugič ga nikakor ne moremo spraviti na CD, saj nam vedno hodita narobe tista dva megabajta. Drugih pripetij, kot so montaža, podnaslavljanje raje sploh ne omenjajmo.

Da bi bilo takih težav manj, si želijo tudi na Ars Tehnica, kjer so danes spisali dolg in zanimiv članek o osnovah zajemanja, čiščenja in stiskanja video podatkov. Članek, ki se resda ne šibi od slikovnega gradiva, a je zelo poučen in vam lahko dá mnogo znanja. Branje obvezno!

1 komentar