»

Mozilla pripravlja mobilni OS

Slashdot - Na tržišču mobilnih operacijskih sistemov je očitno še prostor, oz. vsaj tako meni Mozilla, ki je ta mesec začela s prvimi testiranji poleti najavljenega operacijskega sistema B2G oz. Boot-to-Gecko.

Kot gre sklepati iz imena, gre za OS, ki takoj po zagonu naloži Mozillin brskalnik (točneje Gecko, ki je render engine); uporabniški vmesnik in vsi programi pa so izvedeni kot spletne aplikacije po načelu HTML5+CSS3+Javascript. Prve špekulacije so bile, da gre za odgovor na Googlov Chrome OS in na njem temeljujoče poceni študentske laptope, a Mozilla se...

15 komentarjev

Mozilla ustanovila podjetje za internetni mail in komunikacije

Slashdot - Mozilla je napovedala, da ustanavlja podjetje, ki se bo ukvarjalo z različnimi storitvami, povezanimi z internetno komunikacijo, predvsem s ponudbo računov za elektronsko pošto. Podjetje se bo imenovalo MailCo, vodil pa ga bo David Ascher. Od materinskega podjetja dobijo $3.000.000 začetnega kapitala ter izvorno kodo Mozillinega e-mail odjemalca Thunderbird, s čimer bodo začeli svojo poslovno pot.

Izvorna novica.

2 komentarja

Nove Mozille

Mozillazine - Mozilla Foundation predstavlja nove različice svojih programov za delo z internetom. Mama Mozilla je le malenkostno posodobljena, kajti različica 1.7.3 odpravlja par minornih varnostnih lukenj. Nadgradnjo kljub temu nadvse priporočamo!

Thunderbird se je na poti približevanja Firefoxovim različicam povzpel do številke 0.8. Slednja uvaja novost, globalni imenik Prejeto, v katerega se lahko shranjuje pošta iz vseh računov POP. Dodana je tudi podpora branju vsebin RSS in Atom, tako da lahko uporabnik s pomočjo posebnega računa prebira novice in spletne dnevnike. Olajšan je prehod iz alternativnih orodij, izboljšana pa zasebnost in vrstica za iskanje.

Glavna in najtežje pričakovana novost pa je seveda brskalnik Firefox, ki je dočakal predstavitveno različio 1.0, imenovano tudi 0.10, ki je zadnja pred uradno izdajo Firefoxa 1.0. Med novostmi velja še posebej izpostaviti "velike tri": žive zaznamke, ki omogočajo spremljanje novic na spletu preko zaznamkov "v živo", orodno vrstico...

32 komentarjev

Mozilla v svetu Qt/KDE

KDE - Eden najvidnejših prispevkov konference razvijalcev namiznega okolja KDE, aKademy, je prenos Mozille v okolje gradnikov Qt. V pičlih štirih dneh je peščici razvijalcev uspelo preobleči Mozillin izrisovalnik Gecko v barve okolja KDE. Gecko bo na voljo tudi kot KPart, tako da bo lahko eden izmed izbirnih prikazovalnikov v brskalniku Konqueror, ki ga razvija prav KDE. Več o tem.

Na novico nas je opozoril Kostko.

4 komentarji

Datotečni sistem kot baza

Slashdot - Do nedavnega je veljalo, da bodo prihajajoči Windowsi Longhorn vsebovali Microsoftovo nadgradnjo datotečnega sistema, imenovano WinFs, ki doda meta informacije o datoteki. Podobno tehnologijo so napovedali tudi v Applu in jo poimenovali Spotlight. Glavni cilj je, da bo s temi dodatnimi informacijami o datotekah lažje iskati ter povezavati informacije med različnimi aplikacijami.

Kot diplomsko nalogo pa je Onne Gorter v KDE vgradil Database Filesystem in tako dodal isto razsežnost še Linux aplikacijam, ki jo želijo izkoristiti. V naslednje pol leta načrtuje še dodati podporo za GNOME, seveda pa se zna zgoditi, da bo do tega prišlo še kaj prej. Tako da, če si želite uzreti razvoj meta podatkov na vašem KDE...

53 komentarjev

Izšel KDE 3.3

OSNews - Izšla je četrta različica tretje generacije namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.3. Prenovljeno je celotno okolje z veliko večino aplikacij, izboljšave na področju uporabnosti, stabilnosti in povezljivosti pa so najbolj občutne v zbirki KDE PIM (Personal Information Management). Kontact, ki je zamenjava za Microsoftov Outlook, je odslej povezan z Kolabom, rešitvijo za skupinsko delo. Nekaj podrobnosti je razkril tudi eden glavnih razvijalcev, George Staikos, v intervjuju na NewsForge. Še nekaj statistike: odpravljenih je 6000 hroščev, izpolnjenih 2000 želja in dodanih 60000 vrstic nove kode.

Na novico nas je opozoril Kostko.

15 komentarjev

Netscape vstal od mrtvih

Mozillazine - Pred dobrim letom je AOL razpustil svoj oddelek za razvoj zbirke programov Netscape in njegovo nalogo naložil novi organizaciji Mozilla Foundation. V začetku letošnjega leta so spremenili svojo napoved in napovedali novo različico Netscapa. In Netscape 7.2 je zdaj zares izšel. Temelji na Mozilli 1.7, novi stabilni veji priljubljene programske zbirke, in prinaša precej novosti, saj je Netscape 7.1 za osnovo uporabljal Mozillo 1.4.
Izboljšana je podpora standardom, algoritem za zavračanje neželene pošte in nezahtevanih oken, odpravljenih je veliko hroščev, prav tako pa naj bi bil Netscape 7.2 tudi hitrejši od predhodnikov. Pomembna novost je še orodna vrstica Netscape Toolbar, ki ga je razvil Mozdev Group, Inc..

6 komentarjev