»

Poplava novih distribucij Linuxa

Slo-Tech - Kljub temu da smo pred dnevi poročali o izidu prve uradne različice distribucije Ubuntu in o prenovljeni stabilni veji Debiana, se je spet nabralo nekaj novih različic priljubljenih distribucij.

Mandrake Linux 10.1 Offical je izpopolnjena različica veje Community in prinaša boljšo podporo prenosnim napravam, večjo podporo strojni opremi in nove različice programja. Za nakup so na voljo trije paketi.

Gnoppix, živi Linux na zgoščenki, ki temelji na Knoppixu, a uporablja okolje Gnome, je že pred dnevi splavil različico 0.8.1. Iz posnetkov slednje in tudi iz novic na domači strani je razvidno, da projekt tesno sodeluje z distribucijo Ubuntu. Slednja je tudi uradno predstavila svoj živi Linux.

Prenovo je doživel tudi na Slackwaru temelječi živi Linux SLAX, ki velja za eno najbolj priljubljenih distribucij sploh. Posebnost nove različice je, da je na voljo v več variacijah: Kill-Bill, Professional in Popcorn, kmalu pa prideta še Hacker in Frodo. Na voljo je nekaj zaslonskih...

13 komentarjev

Želite prvi okusiti Xandros Desktop 3.0?

MadPenguin.org - Xandros, komercialni distributer Linuxa, ki zelo spominja na nek drug operacijski sistem, zbira preskuševalce razvojne različice prihajajočega Xandros Desktopa 3.0. Nova različica naj bi izšla še letos, podjetje pa poskuša poiskati čim več prostovoljcev z različno strojno opremo in z različnimi izkušnjami, ki bi pripomogli k izboljšanju sicer komercialne distribucije. Prijava.

1 komentar

Novi gonilniki za ATi-jeve kartice

OSNN - Boj za krono na trgu grafičnih kartic je zmeraj bil in še vedno je - hud. Do pred kratkim je dominiral ATi, z novo generacijo grafičnih kartic pa se je ponovno povzpela na vrh nVidia. GeForce 6800 je porazil Radeona X800, poraz je bil najbolj boleč seveda v Doomu III, ki je pritegnil ogromno število igričarjev po vsem svetu, tako da so pri ATi-ju morali nekaj storiti. Izid naslednje generacije grafičnih kartic je še daleč, zato so se odločili za najbolj očitno kratkoročno izbiro, optimizacijo gonilnikov.

Catalysti so kar nekaj časa sloveli po slabši zmogljivosti OpenGL, ki pa so jo pri ATi-ju kompenzirali s surovo močjo kartic, vse dokler jih, kot sem že omenil, nVidia z zadnjo generacijo ni prehitela. Preostalo jim je samo to, da zaprežejo svoje programerje in poskusijo nVidii zmešati štrene. Tako so na dan prišli gonilniki Catalyst 4.9, ki prinašajo nekaj novosti, med katerimi je vsekakor najbolj pričakovana pohitritev Dooma III (znašala bi naj nekje med 10 in 15 odstotki, če...

32 komentarjev

Intel razkriva dvojedrni mikroprocesor za prenosnike na 65 nanometrih

X-Bit Labs - Kot kaže so pri Intelu ugotovili, da z višanjem delovne frekvence ni nujno vedno doseči hitrejšega mikroprocesorja in se tako podajajo v vode večjedrnih procesorjev. Tako so letos na jesenskem Intelovem razvojnem forumu prikazali tehnologijo prvega primereka dvojedrnega mikroprocesorja za prenosne računanike, imenovanega Yohan. Narejen bo v 65-nanometerski tehnologiji in pričakujejo, da bo komercialno dobavljiv že prihodnje leto.

S tem mikroprocesorjem nameravajo uvesti tudi novo platformo, imenovano Napa, ki bo vključevala integrirano grafiko Calistoga in Intelove brezžične vmesnike Golan.

To so prvi koraki k večjemu podaljšanju avtonomije prenosnikov po predstavitvi tehnologije Centrino, saj si je Intel zadal cilj doseči do leta 2010 avtonomijo prenosnikov okoli 10 ur, o čemer lahko danes samo sanjamo.

Novica na X-bit Labs

6 komentarjev

NVIDIA GeForce 6600 GT na preizkušnji

Slo-Tech - Na znani strani Tom's hardware guide so v kremplje dobili nove modele Nvidiinih kart, adutov v boju s Kanadskim ATI-jem. Kartica se je (presenetljivo) dobro odrezala v vseh danih torturah in nabrisala Radeona x600xt z levo roko. Sicer ATI ne počiva, saj njegovi nadzorniki delavce prav veselo bičajo in priganjajo h gradnji še večjih piramid ... Khm, še hitrejših grafikulj za masovno uporabo, kot je npr. x700. A do nadaljnega NVidia vodi.

Mogoče še utrinek iz enega zanimivejših testov; v Doom3 pri resoluciji 1024×768 6600GT zmagoslavno nabriše tudi ATIjevega favorita x800xt. Sicer zgolj za 0,1 sličico na sekundo, a glede na to, da sta kartici različnih razredov, je ta rezultat odličen. Še povezava do celotnega preskusa.

Na test nas je opozoril tudi ricola78, ki je predstavil članek na AnandTech.

19 komentarjev

Test dvoslojnega DVD-pekača

Slo-Tech - Na Extrememhz so preizkusili novi Lite-On DVD zapisovalnik, ki se lahko pohvali z dvoslojnim zapisovanjem zapisljivih DVD medijev. Glede na to, da je to eden od prvih primerkov na trgu so se še posebej posvetili testu zapisovanja na DVD+R9 medije, katere lahko peče z 2,4-kratno hitrostjo. Prav tako niso pozabili na razlago nove tehnologije. Pri priporočeni ceni 159,99 dolarjev bo to nedvomno pogon, ki bo mamil marsikoga v vročih poletnih mesecih.

23 komentarjev