»

Krekerji ne počivajo, drugi del.

Ars Technica - Zdi se, da je bil tole nadvse dejaven teden za vse krekerje, ki se ukvarjajo s Playstation Portable. Najprej so vrli možiclji ugotovili, kako se iz UMD-diska prebere vsebino (in posledično na internetu že najdete prve kopije UMD iger za PSP - recimo Wipeout Pure), danes pa je napočil dan, ko si lahko po zaslugi gospoda Mirakichi na PSPju zaženete Gameboyevo igro. Sicer brez zvoka, ampak hej - s takim tempom lahko čez kakšen teden pričakujemo emulator psOne na PSP.

Yeps, če po nekakšnem naključju posedujete PSP revizijo 1.0 (torej japonskega) lahko danes na vašem PSPju poženete Gameboy Tetris in Mortal Kombat 4. Obvezno poročilo iz psphacker.com, kjer najdete tudi video posnetke zadeve v akciji.

Še povezava na originalno poročilo in izvirno novico.

63 komentarjev

Študent je car

Microsoft - Kot so objavili na Microsoft Slovenija, Microsoft prireja srečanja. Eno od teh srečanj je že bilo in sicer v Mariboru, 28. oktobra.

Drugo srečanje pa bo 9. novembra v Ljubljani pod sloganom Študent je car.

Samo srečanje se bo začelo predvidoma od 16:30 v predavalnici P1 na Fakulteti za računalništvo in informatiko, trajalo pa bo do 21:00 ure. Na srečanju bo program potekal nekako takole: Uvod, Microsoft .NET Framework 2.0: Novost v sintaksi C#, Gradnja varnih, naslovno-agnostičnih spletnih strani, Odmor, Pregled kriptografskih mehanizmov znotraj ogrodja .NET, Microsoft Office OneNote in TabletPC, Imagine Cup 2005 (College Coding Cup). Ob 20:00 uri se bodo predavanja zaključila. Sledilo bo druženje ob pici in pijači.

Če se boste udeležili, potem morate udeležbo obvezno potrditi. Obljubljajo pa tudi, da bodo med navzočimi razdelili praktične nagrade.

41 komentarjev

Spet luknje v Windowsih

Slashdot - Microsoft je izdal seznam desetih novoodkritih lukenj v operacijskem sistemu Windows. Med njimi po kritičnosti najbolj izstopata dve.

Prva omogoča izvajanje zlobnekode™ skoz luknjo v pregledovanju JPEG slik. Če je uporabnik prijavljen kot administrator, to potencialno omogoča komurkoli izvajanje poljubne kode na ciljnem računalniku.
Druga pa se ukvarja prav tako z izvanjanjem zlobnekode™, tokrat skozi luknjo v Raziskovalčevi podpori za stisnjene (ZIP/CAB) datoteke. Ta prav tako kot prejšnja tudi omogoča spremnijanje datotek na računalniku ter izvajanje poljubnih ukazov.
Sta pa obe luknji že popravljeni v drugem servisnem paketu za Windows XP, popravki za Windows 2003 Server se pa dobijo na Microsoftovi strani.

Izvorna novica.

31 komentarjev

Luknja v požarnem zidu SP2 za Windows XP

PC Welt -

Nemška revija PC Welt poroča, da so odkrili novo luknjo v požarnem zidu, ki ga prinaša drugi servisni paket popravkov za Windows XP. V nekaterih primerih lahko vaše datoteke vidijo "vsi" internetni uporabniki, ne pozabijo pa tudi poudariti, da je imel podobno napako že Windows 95. V čem sta si torej zadnje Microsoftovo čudo tehnike in operacijski sistem s smetišča zgodovine podobna?

Do napake lahko pride, če imamo vklopljeno skupno rabo datotek in tiskalnikov (File and Printer Sharing) v domačem omrežju, na internet pa se povezujemo s klicnim dostopom. Uporabnikom, ki imajo samo en računalnik, torej ni potrebno pretirano skrbeti, saj je rešitev trivialna - izklopiti je potrebno skupno rabo datotek.

Podobno težavo je imel Microsoft pri Windows 95, ko je pozabil ločiti skupno rabo datotek v privatnem omrežju in internetu, kar so kasneje popravili. V Windows XP je stvar popravljena, kar lahko vidite, če z desno tipko kliknete na ikono vaše klicne povezave in tudi ikono domačega...

33 komentarjev

Dvojni standardi pri kritiziranju varnosti operacijskih sistemov?

The inquirer - Microsoft nenehno doživlja kritike zaradi hroščev in varnostnih lukenj v Windowsih, ob vsakem bolj odmevnem virusu kot gobe po dežju rastejo članki, ki vso stvar analizirajo in kritizirajo Microsoft. Le redko pa se podobne stvari dogajajo drugim operacijskim sistemom. Stvar je seveda logična, dosti manj uporabnikov za vsakodnevno delo uporablja Linux, Mac OS in podobne sisteme, zato je ob morebitnih varnostnih napakah v kodi oškodovanih dosti manj ljudi, obenem pa ožja cilja publika tudi manj privlači crackerje, ki želijo čimvečjo medijsko pozornost.

The Inquirer pa je na stvar pogledal z malo drugačne perspektive. Če lahko Microsoftu očitamo hroščatost, mu moramo pa vsaj priznati prizadevnost, saj se Billovi programerji dosti ukvarjajo s popravki in izboljšano varnostjo (trenutno je to Service Pack 2, v pripravi pa je tudi dosti tehnologij za prihajajoči Longhorn).

Kako pa je na drugi strani? Apple je pred kratkim izdal večji popravek za OS X, ki odpravlja kar nekaj kritičnih...

26 komentarjev

Microsoft vabi krekerje

The inquirer - Microsoftov vodilni mož na območju Velike Britanija, Alistair Baker, vabi krekerje, da se preizkusijo pri vdoru v "nepremagljivi" WindowsXP ServicePack 2. Kot pravi g. Baker, je SP2 sploh prvi resen Microsoftov korak v boju z medmrežnimi nesnagami in vdori, zato bi bil navdušen, če bi komu uspelo premagati zaščito. Klik!, Klik! in Klik!

Ne klič' hudiča!

28 komentarjev

SP2: 2 kot 2 varnostni luknji?

Yahoo News - Service Pack 2 (SP2) za Windows XP je bil v prvi vrsti namenjen izboljšavi varnosti, prinesel pa je tudi nekaj novih zmogljivosti, morda celo več kot jih paketi popravkov prinesejo ponavadi. Eksperti na področju internetne varnosti pa se zdaj verjetno sprašujejo, če teh novosti ni bilo celo preveč, saj so odkrili dve novi varnostni luknji, ki jih prinaša prav SP2.

Redmondski velikan še vedno trdi, da je nov paket varen in priporočajo, da ga uporabniki namestijo. Gotovo je, da Service Pack 2 odpravlja več lukenj, kot jih (morebiti) prinaša, vendar upajmo, da ima tokrat Microsoft prav in, da še dolgo ne bomo dobili dokazov o nasprotnem. Podrobnosti najdete na Yahoo!News, ki govori tudi o konfliktih, v katerih je SP2 z več kakor 50 aplikacijami, kot smo že poročali.

26 komentarjev

Negativni odzivi na Windows XP Service Pack 2

Slashdot - Service Pack 2 za Windows XP smo dolgo pričakovali, saj je obljubljal pomembne izboljšave na področju varnosti in tudi zmogljivosti. Kljub temu pa ZDNET in BBC poročata o nepravilnostih, do katerih lahko pripelje namestitev paketa popravkov.

Spornih je kar 50 aplikacij, ki so v konfliktu z Microsoftovo novotarijo, do problemov pa lahko pride še z mnogimi drugimi. Zanimivo je, da so med izdelki Microsoftovi programi, Symantecova orodja za zaščito pred virusi, Macromedijine večpredstavne aplikacije, Unreal Tournament, Photoshop Elements in večina odjemalcev za omrežja "enak-z-enakim"; torej aplikacije, ki jih uporablja večina uporabnikov in bi jih Microsoft moral najprej preskusiti.

Microsoft za "kiks" med prvimi krivi zloglasni požarni zid, ki je v privzeti namestitvi vključen in naj bi onemogočal nekatere povezave, ki jih želi vzpostaviti vaš računalnik. Pri tem pa naj bi bil nekoliko preveč radikalen.

77 komentarjev

Express Install za Service Pack 2

Neowin - Pred nekaj dnevi smo poročali, da je na voljo Network Install za Service Pack 2, ki zasede ogromnih 266MB. Danes je pa Microsoft izdal Express Install, ki naloži iz interneta samo tiste popravke, katere računalnik potrebuje. Tako je velikost popravkov, če nameščate popravek na XPje s SP1 okoli 75MB ter 35MB če nameščate na XPje s SP2 RC2.

Uporabniki so pa v Service Packu 2 že odkrili prvi resen problem. Če imate Firewire 800, vam bo le ta deloval samo s hitrostjo 100Mbit/s, sepravi kot bi imeli Firewire 100. Uporabniki, ki imajo Firewire 400 naj ne bi imeli teh problemov. Povezava do problema.

45 komentarjev