»

Smo računalnikarji bolj nagnjeni k terorizmu?

Slashdot - Oxfordska sociologa sta se vprašala, zakaj so diplomanti naravoslovnih, tehničnih in medicinskih smeri bolj vključeni v Islamska gibanja kot drugi študentje. Čeprav ne gre nujno za nam poznana ekstremna gibanja, so bili preučevani študentje vseeno člani različnih nasilnih organizacij. Odgovor sta našla v inženirskem pogledu na svet, ki se kaže predvsem kot dejstvo, da so ti študentje bolj nagnjeni k ekstremnim konzervativnim in religijskim odločitvam.

Seveda so to nekateri že povezali s terorizmom in vse skupaj poimenovali teroristični pogled na svet. Na voljo je tudi izvorno znanstveno poročilo.

Mogoče pa je končno čas, da se nas športniki začno bati?

88 komentarjev

WinFS ne bo izšel kot samostojni dodatek za Windows Vista/XP

Slo-Tech - Razvijalci Win FS so na straneh svojega bloga objavili novico, ki jo verjetno ni pričakoval nihče : Win FS se ukinja kot samostojni produkt.

Kljub temu pa bodo določene tehnologije, ki so bile razvite za Win FS, prenešene v prihodnje izdaje ADO.NET-a ter MS SQL Serverja. Še vedno pa to pomeni, da uporabniki Viste in XP-jev ne bodo deležni ene izmed najbolj pričakovanih izboljšav, ki jo je Microsoft prvotno nameraval izdati skupaj z Visto. Vprašanje je samo, če to pomeni, da bosta sedaj ADO.NET in MS SQL Server pričela zamujati ker bo potrebno vgraditi precejšen del nove kode?

15 komentarjev

Solaris 10

Slashdot - Sun je izdal novo različico svojega operacijskega sistema, Solaris 10. Pomembna pridobitev je pohitritev sklada TCP/IP, ki je v preteklosti Solarisu prinesel nehvaležen vzdevek - Slowaris, druga pogosto omenjana novost pa je težko pričakovani datotečni sistem ZFS.

Najpomembnejša informacija pa je, da je Solaris odslej na voljo brezplačno, s to opombo, da je za podporo in odpravo hroščev potrebno plačati letno naročnino. Kasneje naj bi Solaris izšel pod odprtokodno licenco, prav tako pa tudi tehnologija, na kateri temelji.

10 komentarjev

Mozilla v svetu Qt/KDE

KDE - Eden najvidnejših prispevkov konference razvijalcev namiznega okolja KDE, aKademy, je prenos Mozille v okolje gradnikov Qt. V pičlih štirih dneh je peščici razvijalcev uspelo preobleči Mozillin izrisovalnik Gecko v barve okolja KDE. Gecko bo na voljo tudi kot KPart, tako da bo lahko eden izmed izbirnih prikazovalnikov v brskalniku Konqueror, ki ga razvija prav KDE. Več o tem.

Na novico nas je opozoril Kostko.

4 komentarji

Slo-Tech Linux 2.0.1 - 20040831

Slo-Tech - V ekipi Slo-Tech Linuxa smo se odločili, da pred naslednjo večjo različico izdamo še 2.0.1 s popravljenimi nekaterimi hrošči ter posodoboljeno programsko opremo. Tako so se na seznamu posodobitev med drugim znašli namestitveni program, namizje KDE, OpenOffice.org, Scribus in gonilniki nVidia. V tej različici ni več razvojnih okolij KDevelop in Boa Constructor. Na njuno mesto smo dali različice slovenskega Openoffice.org, Firefoxa in Thunderbirda za Windows.

Bittorrent: stl-20040831.iso.torrent (zaželjen način prenosa)
HTTP: 1 2 3 4 5 6 7
MD5: f62a43eb9ef2b72524454370ded5619c

42 komentarjev

Datotečni sistem kot baza

Slashdot - Do nedavnega je veljalo, da bodo prihajajoči Windowsi Longhorn vsebovali Microsoftovo nadgradnjo datotečnega sistema, imenovano WinFs, ki doda meta informacije o datoteki. Podobno tehnologijo so napovedali tudi v Applu in jo poimenovali Spotlight. Glavni cilj je, da bo s temi dodatnimi informacijami o datotekah lažje iskati ter povezavati informacije med različnimi aplikacijami.

Kot diplomsko nalogo pa je Onne Gorter v KDE vgradil Database Filesystem in tako dodal isto razsežnost še Linux aplikacijam, ki jo želijo izkoristiti. V naslednje pol leta načrtuje še dodati podporo za GNOME, seveda pa se zna zgoditi, da bo do tega prišlo še kaj prej. Tako da, če si želite uzreti razvoj meta podatkov na vašem KDE...

53 komentarjev

Longhorn bo zamudil

več strani -

Microsoft je uradno naznanil, da bo njihov prihajajoči operacijski sistem, bojda zaradi priprave servisnega paketa za Windows XP, malce zamudil -- predvidoma naj bi ugledal luč sveta leta 2006. Nekaj mesecev gor ali dol, pomembno je, ali se bo čakanje izplačalo. Ozirajoč se na novosti, ki jih pripravljajo, se očitno bo.

V Longhornu bo Microsoft predstavil tri glavne novitete. Avalon bo nov revolucionaren grafični vmesnik, Indigo pa bo predstavljal revolucijo v komunikacijah (intranet in internet povezljivost). Oba bosta na voljo tudi kot nadgradnji za Windows XP in Windows Server 2003. Tretja novost, na katero pa bomo še dolgo čakali, je WinFS. Novi sistem shranjevanja podatkov na disk bo ob izidu Longhorna še v stadiju beta, tako da ga v Longhorn ne bodo vključili, ampak bo na voljo kasneje. Ali bo WinFS deloval tudi na Windows XP in Server 2003, še ni znano. TheStreet in News.com.

Na novico nas je opozoril mchaber.

44 komentarjev

Longhorn prihaja, odprta koda se pripravlja ...

OSNews - Nekje sredi leta 2006 se nam obeta prihod naslednje različice operacijskega sistema Windows, ki še zdaleč ne bo samo lepotni popravek obstoječega okolja, kot morda velja za nekatere prejšnje izdaje. Končna različica Longhorna bo prinesla revolucijo na trg operacijskih sistemov, predvsem po zaslugi treh novosti; povsem prenovljen bo grafični vmesnik -- Avalon, ki naj bi v senco postavil celo Applov Quartz Extreme, WinFS je verjetno datotečni sistem prihodnosti, še najpomembnejša pri vsem tem pa se utegne izkati tehnologija .Net, ki se je poslužuje čedalje več razvijalcev.

Zanimivo pa je, da se odprtokodna skupnost na "revolucijo" že pripravlja in lahko v skrajni sili celo ona poskrbi zanjo. Pripravljajo svoje rešitve za domala vse naštete Microsoftove tehnologije in po besedah Phila Crosbyja postaja tekmovalnost Windowsa in Linuxa realnost.

In če je kaj pravice na tem svetu, bo zmagal ... uporabnik.

27 komentarjev