»

Nove Mozille

Mozillazine - Mozilla Foundation predstavlja nove različice svojih programov za delo z internetom. Mama Mozilla je le malenkostno posodobljena, kajti različica 1.7.3 odpravlja par minornih varnostnih lukenj. Nadgradnjo kljub temu nadvse priporočamo!

Thunderbird se je na poti približevanja Firefoxovim različicam povzpel do številke 0.8. Slednja uvaja novost, globalni imenik Prejeto, v katerega se lahko shranjuje pošta iz vseh računov POP. Dodana je tudi podpora branju vsebin RSS in Atom, tako da lahko uporabnik s pomočjo posebnega računa prebira novice in spletne dnevnike. Olajšan je prehod iz alternativnih orodij, izboljšana pa zasebnost in vrstica za iskanje.

Glavna in najtežje pričakovana novost pa je seveda brskalnik Firefox, ki je dočakal predstavitveno različio 1.0, imenovano tudi 0.10, ki je zadnja pred uradno izdajo Firefoxa 1.0. Med novostmi velja še posebej izpostaviti "velike tri": žive zaznamke, ki omogočajo spremljanje novic na spletu preko zaznamkov "v živo", orodno vrstico...

32 komentarjev

Mozilla v svetu Qt/KDE

KDE - Eden najvidnejših prispevkov konference razvijalcev namiznega okolja KDE, aKademy, je prenos Mozille v okolje gradnikov Qt. V pičlih štirih dneh je peščici razvijalcev uspelo preobleči Mozillin izrisovalnik Gecko v barve okolja KDE. Gecko bo na voljo tudi kot KPart, tako da bo lahko eden izmed izbirnih prikazovalnikov v brskalniku Konqueror, ki ga razvija prav KDE. Več o tem.

Na novico nas je opozoril Kostko.

4 komentarji

Kako varen je Microsoftov požarni zid?

Slashdot - Čeprav želi microsoft z novim požarnim zidom ljudem omogočiti varen dostop do interneta, se mnogi sprašujejo kako varen požarni zid pravzaprav je. Pri Flexbeti so opravili nekaj testov in zaključili, da varnost ni na visokem nivoju. Pravijo, da je Microsoftov požarni zid najbolje ugasniti in si poiskati drugega. Že dejstvo, da njihov požarni zid lahko ugasne druga aplikacija je dovolj, da ugotovimo, da se je Microsoftu spet ponesrečilo. V prispevku za PCWorld so pri Microsoftu priznali, da to ni nič posebnega in da ni naloga požarnega zidu, da omejuje izhodne paketke.

53 komentarjev

Odkrita prva varnostna ranljivost brskalnika Mozilla

Mozillazine - Pred dvema dnevoma so v brskalnikih, ki temeljijo na Gecko/Mozilla platformi odkrili napako, pri kateri lahko napadalec preko shell: protokola zažene poljubno datoteko na uporabnikovem računalniku, vendar pa mora poznati popolno pot do nje.

To je sicer dokaz, da tudi odprto programje ni varno pred napadi, vendar pa je bila napaka odpravljana prej kot v 48 urah po prijavi hrošča na Buggzili.

Tako je že na voljo popravljena različica brskalnika Mozilla FireFox (0.9.2), na voljo pa je tudi popravek v obliki XPI obliža.

Ranljivost sistema lahko preverite na tej tej povezavi (nekatere od varnostnih ranljivosti na tej strani delujejo tudi v brskalniku Internet Explorer).

60 komentarjev

Kištica, ohladi se

Warp2Search - Sodeč po temperaturah v zadnjih dneh, je moč pričakovati kar toplo, če ne že pasje vroče poletje. Tukaj pa za vse nas računalniške geeke nastopi manjši problem in sicer, naši mlinčki se znajo na podlagi tega še dodatno pregrevati in moramo zato poskrbeti za dodatno hlajenje najbolj pregravanih delov računalnika.

Dobro alternativo pasivno-zračnemu hlajenju kakopak predstavlja vodno hlajenje. O tem je bilo že napisanega malo morje, a vendar so na strani msfn predstavili vodič, kako poteka vgradnja celotnega vodometa. Klik!.

14 komentarjev