»

RSI poškodbe stanejo 600 milijonov dolarjev

Pravilno sedenje na pisarniškem stolu

Slashdot - Najnovejša študija, ki jo je izvedel Microsoft je ugotovila da so RSI poškodbe (poškodbe zaradi ponavljajočega preobremenjevanja; nastajajo zaradi redne uporabe računalniške tipkovnice in miške) v porastu in predstavljajo vedno večji strošek za podjetja. Tako je bilo lani za kar 30 odstotkov več primerov RSI poškodb kot leto poprej, skupno naj bi te poškodbe podjetja stale več kot 600 milijonov ameriških dolarjev zaradi izgubljenih delovnih urah.



Povišanje števila poškodb naj bi bilo predvsem povezano s porastom števila t.i....

16 komentarjev

Nadzor nezvestih, pardon, nevestnih voznikov v ZDA

Schneier.com - Te dni je ameriška zvezna vlada mestu New York dodelila 354 milijonov dolarjev kot pomoč pri izgradnji sistema za nazdor prometa in samodejno obračunavanje vstopnine v poslovni del Manhattna. Sistem bo omogočal samodejno razpoznavo registrskih tablic vozil in posledično samodejno ugotavljanje kdaj in kje je neko vozilo vstopilo v poslovni del mesta, kar bo omogočilo samodejno zaračunavanje vstopnine. Z novo tehnologijo naj bi New York tako zmanjšal prometno gnečo in stopnjo onesnaženja.

A podobno zgodbo poznamo tudi iz Londona. Tudi tam so uvedli podoben sistem z namenom urejanja prometa in zmanjšanja onesnaženja. A sistem so kasneje začeli uporabljati tudi za sledenje vozilom zaradi boja proti terorizmu, kmalu za tem pa je v javnost po pomoti pricurljal dokument o pripravi sprememb zakonodaje, ki naj bi omogočale uporabo sistema tudi za boj proti običajnemu kriminalu.

Lahko enako lahko pričakujemo tudi v ZDA?

Pravzaprav ne. Glede na to, da so bili podatki iz podobnega...

25 komentarjev

V boj proti patentom še profesorji

Slashdot - Medtem ko v EU potekajo žgoče razprave ali se naj novi patentni zakon sprejme ali ne, bo izšla knjiga izpod prstov Adama B. Jaffeja in Josha Lernerja, ki govori o patentnih zakonih na splošno ter kako slednji uničujejo inovativnost ter posledično napredek. Vsekakor je na slednjem najbolj pomembno prav dejstvo, da se v boj proti patentom začenja priključevati računalniško ne najbolj guruidno osebje, ter še bolje, člani spoštovanih institucij. Gospod Jacob Schiff je namreč profesor na Harvardu, Adam Jaffe pa profesor ekonomije na Brandeiški univerzi.

Povezano v branje: New York Times je objavil članek o slabih patentnih sistemih.

5 komentarjev

Stres povzroča 300 milijard dolarjev stroškov letno

Slashdot - Večina današnjih delavcev ima pri sebi mobilni telefon, prenosnik ali kakšno drugo elektronsko napravo, ki jih večino časa povezuje s službo. A, kot poroča New York Times, prav te elekronske naprave, ki so nam sicer olajšale življenje, povzročijo za 300 milijard dolarjev škode na leto samo v ZDA, zaradi bolezni, povezanih s stresom. Različne srčne bolezni, pomankanje spanja, oslabljen imunski sistem, RSI, če jih naštejem le nekaj, tako povzročijo vse prej kot majhne izdatke zdravstvenim sistemom, ki pa denar prejema od zaposlenih. Smo torej zašli v začarni krog?

Problem pa ni izoliran samo na ZDA, ki s povprečno 1800 delovnimi urami letno vodijo, sledi pa Japonska z le malenkost manj delovnimi urami, vendar se podaljšani delovniki širijo tudi po Evropi. Z mobilnimi telefoni in računalniki pa se začne služba vmešavati tudi v zasebno življenje in prosti čas, ki bi naj bila namenjena počitku od dela in sprostitvi, a se tako spremenita v bolj ali manj stresno obdobje dneva. Kar je...

10 komentarjev

Morala IT delavcev je na psu

News.com - Na News.com ugotavljajo, da je morala med profesionalnimi računalničarji in sorodnimi poklici tako nizka, kot še nikoli doslej. Vsaj kar se tiče Amerike in večine preostalega sveta. Sklicevali so se na raziskavo Meta Groupa, kjer kar 72% IT delavcev iz 650 firm trdi, da je vzdušje v celotni branži moreče.

Razlogi so predvsem naslednji: t.i offshoring (selitev izvajanja IT storitev v npr. Indijo), zasičenost trga z IT projekti, posledično recesija, posledično manj delovnih mest, posledično manjša plača, bolj racionalni (beri: nemogoči) delodajalci, žužkaste tehnologije, neuki uporabniki, posledično več stresa... Slaba volja se širi med zaposlenimi in vpliva na njihovo produktivnost. Krog se sklene.

Dobro, malo dramatiziram in vse skupaj mečem v isti koš. Delavci, ki obvladajo določeno vrste baz podatkov (npr. Oracle) ali nekatere spletne tehnologije so še vedno zelo iskani, pri nekaterih drugih nišah, ugotavljajo, da je najhujše že prešlo in se krivulja počasi obrača navzgor....

14 komentarjev

Lahko bi bilo slabše

Slashdot - Če ste mnenja, da je služba v računalniškem sektorju nekaj najboljšega, kar se vam lahko zgodi -- pomislite še enkrat. Prekratki roki, stres in preveč kofeina, vodstvo, ki ne razume tehnologije, in nesposobni sodelavci. Za povrh pa še nemogoče delovne razmere. Na Slashdotu pravkar poteka debata o najbolj čudnih delovnih razmerah, v katerih obiskovalci delajo oziroma so delali nekoč. Zaenkrat so se pojavile tako osebe, ki so morale plezati skozi zatemnele jaške in risati potek mrežnih kablov, kot tudi tisti, ki so bili informacijska podpora v Iraku. In ne pozabite, (skoraj) nikoli ni tako slabo, da ne bi bilo lahko še slabše.

In kakšna je vaša najhujša delovna izkušnja?

1 komentar