»

Začela se je akcija proti predlagani hrambi prometnih podatkov

Slo-Tech - Evropski minister za pravosodje ter Evropska komisija želijo kot ukrep v boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu uvesti hranjenje podatkov o telefonskih in internetnih komunikacijah vseh Evropejcev.

Iz shranjenih prometnih podatkov bo mogoče ugotoviti, kdo in kdaj je komu telefoniral ali poslal elektronsko sporočilo, kdo in kdaj je obiskal katero spletno stran ter celo to, kje se je kdo nahajal, ko je imel s seboj svoj mobilni telefon. Telekomunikacijske družbe ter ponudniki internetnih storitev bi morali shranjevati vse podatke o svojih strankah. Dostop do njih bi imeli evropski organi pregona ter...

84 komentarjev

ADSL brez ISDN že prihodnje leto?

RTV Slovenija - Čeprav so nekateri dvomljivci trdili, da v Sloveniji pod Telekomovim monopolom nikoli ne bomo imeli možnosti ADSL brez ISDN, se, kot kaže, kani to spremeniti do zaključka tega leta. Po poročanju RTV je Agencija za pošto in elektronske komunikacije pozvala Telekom, naj preuči možnost priklopa ADSL brez priključka ISDN. Povod za takšno odločitev so verjetno ponudbe alternativnih ponudnikov ADSL, ki delujejo tudi na sistemu PSTN (klasična stacionarna telefonija). APEK tako Telekomu nalaga, da čimprej uredi odprt dostop do ADSL. Predsednik Telekomove uprave Libor Vončina je dejal, da bodo zahtevam ugodili predvidoma do konca letošnjega leta.

Na novico nas je opozoril NoBody-.

131 komentarjev

Spam kot orožje za množično... demoralizacijo

ZDNet - ZDNet je pred kratkim objavil intervju z Richardom Clarkeom, bivšim svetovalcem ameriške vlade za področje boja proti terorizmu. V intervjuju se je Clarke precej razgovoril o problemu varnosti, tudi računalniške varnosti, povedal pa je še zanimivost iz zadnje iraške vojne.

Po njegovih besedah so ZDA tik pred vojno uporabile posebno metodo kibervojskovanja, in sicer - pošiljanje spama. Višjim iraškim vojaškim uradnikom so namreč poslali personalizirana elektronska sporočila v katerih so jih pozvali naj ob začetku vojne odidejo domov in se izognejo spopadu, kar naj bi večina prejemnikov sporočila tudi storila.

Če bi Saddam imel antispam filtre...

25 komentarjev

Forum alternativnih ponudnikov elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Po poročanju RTV Slovenija so podjetja Vega, Simobil, Voljatel, Incotel, In.life, Amis in K2.net skupaj ustanovila Forum alternativnih ponudnikov elektronskih komunikacij, ki naj bi pomagal "še bolj" liberalizirati domači trg elektronskih komunikacij.

Morda pa bi si moral kak uradnik na pravem položaju vzeti nekaj minut odmora in prebrati kako sorodno temo na Slashdotu, kjer so izpostavili Južno Korejo kot zgleden primer liberaliziranega trga elektronskih komunikacij. Tam je namreč država nadzirala razvoj in izgradnjo državne hrbtenične strukture za telekomunikacije.

Forum alternativnih ponudnikov je vlado in Evropsko komisijo že pozval k praktičnemu udejanjanju tako slovenske kot evropske zakonodaje.

7 komentarjev

Nov intervju: Darko Bulat, SISPA

Darko Bulat

Slo-Tech - Po dvomesečnem postu je Slo-Tech za vas spet pripravil nov članek, oziroma bolje rečeno intervju. Matthai se je pogovarjal z Darkom Bulatom, ki je direktor ponudnika internetnih storitev K2.net in predsednik slovenskega združenja ponudnikov dostopa do interneta (SISPA). Pogovor je tekel predvsem o novem zakonu, ki ponudnikom interneta nalaga priskrbo opreme za zakonito prestrezanje telekomunikacij, in njegovi realizaciji v praksi.

5 komentarjev

Linux na Xbox možen brez strojnih modifikacij

ZDNet - Skupina Free-X je za Xbox Dashboard izdala "popravek", ki omogoča namestitev in poganjanje s strani Microsofta neavtoriziranih programov ali celo operacijskih sistemov. Skupina pravi, da se je za izdajo programske opreme odločila zaradi Microsoftove ignorance do Linux boot loaderja, ki bi omogočal avtorizirano namestitev operacijskega sistema Linux. Če se exploit izkaže za delujočega, jim 100.000 dolarjev nagrade, ponujene s strani šefa podjetja Lindows, ne uide. Klik!

8 komentarjev

Telekom odprl pot konkurenci?

Finance - Telekom Slovenije je danes objavil ponudbo o razvezanem dostopu do kabelskega voda in kolokaciji. Namenjena je za vse operaterje, ki so v skladu z veljavno zakonodajo upravičeni opravljati telekomunikacijske storitve in jih bodo opravljali po razvezanih dostopovnih kabelskih vodih in pripadajoči infrastrukturi Telekoma. Pri Voljatelu jo že pozdravljajo, v podjetju In.life kot enemu od možnih ponudnikov pa pravijo, da je Telekomova ponudba nad evropskih povprečjem in kot taka pomeni 30 odstokov pribitka na njihove storitve. Ali bo ponudba dejansko pripomogla k hitri in učinkoviti konkurenčnosti na našem trgu, pa bomo še pisali. Znane so namreč polemike o cenah in pogojih storitev za ponudnike ADSL priključkov. Izvorne novice: Prva ter druga.

1 komentar