»

Hotmail ob prehodu desetletja začasno izgubil e-pošto

PC Magazine - Na novega leta dan je nekatere uporabnike Microsoftovega elektronskega predala Hotmail pričakalo neprijetno presenečenje ob prijavi. Namesto starih sporočil je bil njihov predal popolnoma ponastavljen. Kakor da bi se bili ravnokar registrirali v sistem, so imeli le pozdravno sporočilo in nič drugega. Microsoft so o težavi obvestili, njihovi inženirji pa so začeli ugotavljati, kje je tičal problem.

Tovrstno obnašanje sistema se namreč pojavi le v enem primeru - če se uporabnik računa ne dotakne v 120 dneh in ga sistem samodejno izprazni, a se nato vanj prijavi v naslednjih 90 dneh, preden bi naslov postal spet...

26 komentarjev

Več kot neskončno velik e-predal

vir: Google
Slo-Tech -

Ob prvi obletnici e-poštne storitve Gmail so nam pri Googlu pripravili lepo presenečenje. Začeli so izvajati nov, top secret Infinity+1 program, katerega cilj je uporabnikom ponuditi toliko prostora za sporočila, kolikor ga potrebujejo. Zastavljeni cilj dveh gigabajtov so že dosegli, dodeljeni prostor uporabnikom pa se še vedno povečuje za megabajt na minuto. In pravijo, da ni prvoaprilska šala.

Upajmo, da Google ne bo blokiral programov tipa GmailFS ...

60 komentarjev

Gmail ranljiv

Slashdot - Izraelska novičarska stran Nana poroča, da je domači heker Nir Goldshlagger odkril resno varnostno luknjo v priljubljenem Googlovem poštnem sistemu Gmail. Natančne podrobnosti o napaki sicer še niso znane, morebitni škodljivci pa naj bi imeli možnost kraje datoteke s piškotom. Ta bi jim ob poznavanju uporabniškega imena omogočala dostop do celotnega poštnega predala originalnega lastnika. Strokovnjaki za Gmail že odpravljajo napako, omeniti pa velja, da je sistem še vedno v fazi beta in temelji na sistemu povabil. Zgodbo prodaja tudi The Register.

Če popravek ponudite sami, dobite eno brezplačno povabilo za Gmail ;)

1 komentar

Gmail FS tudi za windows

Slo-Tech - Gmail - spletni poštni nabiralnik vam ponuja 1000 MB prostora za vaša sporočila. Znan je predvsem po svojem zelo hitrem in intuitivnem vmesniku, sposobnostjo filtriranja ter iskanja pošte. Slab gigabajt prostora pa seveda ni malo, čemur se je v kratkem času našel sistem, s katerim lahko svoj poštni račun priklopite kot lokalni disk. Tokrat poročamo o različici, ki jo je možno poganjati na Microsoftovih operacijskih sistemih, vsi uporabnika Linux-a pa lahko uporabijo svojo različico.

38 komentarjev

GmailFS - Gmail Filesystem

Firefox na Gmailu

PC Linux Online - Richard Jones je avtor novega nenavadnega odprtokodnega projekta. GmailFS je datotečni sistem za Linux, ki kot medij za skladiščenje podatkov uporablja uporabnikov račun na Googlovi poštni storitvi Gmail. GmailFS je napisan v priljubljenem Pythonu in uporablja infrastrukturo datotečnega sistema FUSE ter knjižnico libgmail, s katero komunicira z Gmailom. Podpira večino operacij za delo z datotekami, kot so branje, pisanje, odpiranje, zapiranje, povezovanje, preimenovanje ipd. Tako si lahko uporabniki pri delu z datotekami na računu Gmaila pomagajo z znanimi ukazi, npr. cp, ls, mv, rm, ln, grep itd. Podrobnejši opis, namestitev in uporaba!

24 komentarjev

Hotmail bo ponudil 2 GB prostora?!

The Register - Potem ko je Google oznanil Gmail in z njim uporabnikom obljubil cel gigabajt prostora za shranjevanje elektronske pošte, se je marsikomu zazdelo, da gre za prvoaprilsko šalo. A poskusni zajčki storitev že uporabljajo, Yahoo!Mail je kot odgovor mejo 4 oz. 6 MB prestavil na 100 MB, Hotmail pa na 250 MB in kar 2 GB za naročnike. Tokrat pa je Microsoftov oddelek močno presenetil in obljubil 2 GB prostora tudi za "brezplačne uporabnike". Prav tako bodo odstranili oglase in potek računa po 30 dneh neuporabe, priloge pa bodo omejene na vzornih 20 MB. Uau!

Morda pa je Google želel samo apelirati na ostale ponudnike ...

30 komentarjev

Gmail nič več ?

Slo-Tech - Kot poroča CNET news, Googlu v črnem scenariju grozi, da bo moral spremeniti ime svoje elektronske poštne storitve. Ker ameriški urad za patente obravnava prijave po časovni ureditvi, torej, kdor prej pride, prej melje, se zna zgoditi, da velikana med iskalniki kdo prehiti.

Kot veste, so Gmail spustil na prostost 1. aprila in takrat tudi registrirali blagovno znamko. Toda od 31.3 do 7.4 so se prijavila še tri podjetja, ki hočejo registrirati isto ime. Vsi pa so registrirali e-mail storitev, ki ima enako ime.

To so :
Cencourse, zahtevek poslan 31.3.
Precison Search, zahtevek poslan 2.4.
Gospel Music Association, zahtevek poslan 8.4

8 komentarjev

Omejevanje GMaila?

Slashdot - Slashdot poroča, da naj bi Hotmail blokiral (zavračal) elektronsko pošto, ki prihaja iz GMaila, prav tako pa tudi vabila za vključitev v GMail, Yahoo pa naj bi GMailova sporočila uvrščal med spam. Enake težave naj bi imel z nekaterimi večjimi ponudniki dostopa do interneta tudi Orkut, ki je ravno tako povezan z Googlom.
Glede na številne kritike GMaila bi se komu celo utegnilo zdeti, da ponudniki brezplačnih elektronskih naslovov skrbijo za zasebnost uporabnikov interneta, vendar pa so v ozadju bolj verjetno poskusi (nepoštenega) omejevanja konkurence. Yahoo je namreč pred kratkim ravno zaradi GMaila povečal velikost svojih poštnih predalov iz 6 Mb na 100 Mb, Microsoftovemu Hotmailu pa so se ob najavi GMaila ravno tako pošteno zatresle hlače.

47 komentarjev

Vojna datotečnih sistemov

LinuxPlanet - V grobem rečeno, je datotečni sistem način ter skupek metod, po katerih se datoteke zapisujejo na disku in so po njem urejene. Pri Oknih poznamo sistema FAT(32) ter NTFS, na Linuxu pa malo morje. Za večino novincev je vprašanje o željenem datotečnem sistemu v namestitvenem programu Linux distribucije lahko nemalo moteče, saj medtem ko je uporabnik Oken od 'nižjenivojskih' stvari bolj oddaljen in izoliran, so slednje veliko bližje uporabnikom Linuxa.

Na LinuxPlanet-u sem našel članek, ki poleg kratke zgodovine dodobra razloži predvsem t.i. 'journaling filesystem', datotečne sisteme, ki za preprečevanje napak uporabljajo dnevnik ter Hans Reiserjeve poglede na njih razvoj. No, opisano je sicer bolj strokovno, a še vedno lahko razumljivo. Priporočam :] Klik!

2 komentarja