»

Nezaželene elektronske pošte vedno manj

Slo-Tech - Nezaželena elektronska pošta oziroma kratko spam je v upadu, ugotavljajo pri Commtouchu. Tako kažejo rezultati za celotno zadnje četrtletje iztekajočega se leta. Oktobra se je količina poslanega spama zmanjšala za 18 odstotkov v primerjavi s septembrom, kar pripisujejo zaprtju Spamita. Trend se je nadaljeval, tako da je bilo decembra poslanega že tretjino manj spama kot septembra. Tudi delež nezaželene pošte se je zmanjšal za pet odstotnih točk na 83 odstotkov med vso pošto. V začetku meseca je ta delež upadel celo na 74 odstotkov.

Zanimivo je tudi, da se spreminja narava napadov spama. Pred oktobrom so bile razlike v količini poslanega spama med posameznimi dnevi velike, v zadnjem kvartalu pa je razporejen bolj enakomerno. Že dlje časa je znano, da se najmanj spama pošlje med...

0 komentarjev

Največ spama iz ZDA, Kitajci bolj pridni

Delež kitajskega spama upada

Slo-Tech - Sophos je objavil svojo četrtletno poročilo o nezaželeni elektronski pošti oziroma spamu, v katerem ugotavljajo, da so se Kitajci presenetljivo poboljšali. V prvem letošnjem kvartalu je bilo 97 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil spam. Največji vir spama so še vedno ZDA, od ga koder na medmrežje priteče 13 odstotkov. Drugo mesto na nečastnem seznamu pripada Indiji (7,3 odstotka), sledijo pa ji Brazilija (6,8), Južna Koreja (4,8), Vietnam (3,4) in Nemčija (3,2 odstotka). Dvanajst največjih proizvajalk spama je skupno odgovornih za 47 odstotkov nesnage.

Zanimivo je, da se je toliko omadeževana Kitajska uspela izpisati iz seznama. V zadnjem letu količina spama z njenih strežnikov vztrajno pada, tako da so v zadnjem času krivi...

1 komentar

Mafija ne mara spama

Slashdot - Nezaželena elektronska pošta oziroma spam je nevšečnost, ki nam polni poštne nabiralnike, najučinkovitejša rešitev pa je skrbno varovanje elektronskega naslova in uporaba dobrih filtrov. Prekipelo pa je ruskim mafijcem, ki so Alekseja Tolstokoževa mrtvohladno pospravili.

Oblasti ocenjujejo, da je Tolstokožev odgovoren za kar 30 odstotkov vseh reklam za viagro in ostale tovrstne izdelke, s čimer je samo letos zaslužil več kot dva milijona dolarjev. To mu bo doslej bolj malo pomagalo, saj so ga našli usmrčenega v svojem domu v Moskvi. To ni edini tak primer, saj so še enega podobnega patrona umorili predlani.

Spam filtri so dosegli novo stopnjo v razvoju.

23 komentarjev

Ali pravilno razumemo elektronsko pošto?

Wired News - Po raziskavi, ki jih je objavila ameriška revija Journal of Personality and Social Psychology, imajo uporabniki elektronske pošte le 50 odstotkov možnosti, da pravilno ugotovijo, ali je sporočilo napisano v resnem ali šaljivem tonu. Da bi bila zagata še večja, pa je kar 90 odstotkov naslovnikov prepričanih, da so pravilno interpretirali pošiljateljevo namero.

Raziskovalci z University of Chicago in New York University so za potrebe študije uporabili 30 parov dodiplomskih študentov. Prvi izmed študentov v paru je drugemu poslal sporočilo v resnem ali šaljivem tonu. Študent-partner je dobljeno sporočilo interpretiral. Medtem ko je približno 80 odstotkov pošiljateljev napovedalo, da bo njihov partner sporočilo interpretiral pravilno, se je izkazalo, da je namero pravilno dojelo le dobrih 50 odstotkov naslovnikov.

Razlogi za razhajanja ležijo v egocentrizmu – nezmožnosti, da bi izstopili iz lastne perspektive. Pošiljatelji napačno domnevajo, da so ton ali čustva, ki ga imajo med...

20 komentarjev

Anti-Spam Alliance, drugič

Slashdot - CNet News poroča, da se je Anti-Spam Alliance, združba firm, ki vključuje Microsoft, America Online, EarthLink in Yahoo, odločila dati na sodišče kup novih tožb proti raznim pošiljalcem spam pošte.

To je že drugič, da se je to združenje odločilo za boj proti spam pošti s pomočjo sodišč. Prvič so vložili tožbe že v marcu. Glavno presenečenje oz. novost v tej novi rundi tožb pa je AOLova vložitev tožbe proti spamerjem, ki pošiljajo svoje reklame po raznih Instant Messenger omrežjih. Ta spam, katerega pogosto imenujejo tudi spim, se do sedaj sicer še ni tako zelo razpasel, toda bi pa po AOLovih trditvah naj postal precej hitro zelo opazen in so zato vložili "preventivno" tožbo.

Gotovo se sedaj že vprašate, kakšno korist bomo imeli od tega. Dejansko je skupek prvih tožb že zagotovil rezultate, saj je bil prvi primer končan v začetku tega meseca in s poravanavo. Primer je prišel do zaključka v Massachusettsu, kjer se je podjetje DC Enterprices strinjalo s plačilom 25.000 $,...

12 komentarjev

Grafična zgodovina nezaželene elektronske pošte

Slashdot - Raymond Chen, sicer zaposlen v Microsoft-u, je shranil vsako nezaželjeno elektronsko sporočilo, ki ga je prejel na službeni elektronski naslov od leta 1997. Iz kopice pošte je na koncu sestavil grafični prikaz vsega spam-a ter virusov. Tu na kratko pa še nekaj superlativov:
  • Prvo arhivirano sporočilo - 22. april 1997
  • Največje sporočilo - 1,3 MB, s precej slikami in teksta
  • Najmanjše sporočilo - 372 bajtov
  • Najslabši dan glede na količino spam-a po velikosti: 8. januar 2004
  • Najslabši dan glede na količino prejetega spam-a: 22. avgust 2002
  • Najslabši dan glede na velikost in količino virusov: 24. avgust 2003 - zmagovalec tako po velikost (1,7 MB) kot tudi po količini (49)
Ko je Raymond vse skupaj seštel, je prišel do približno 19000 nezaželjenih sporočil s skupno velikostjo 227,6 MB, ter 3500 virusnih sporočil s skupno velikostjo 61,8 MB.

24 komentarjev

Množične aretacije Zloglaševalcev™

Slo-Tech - V Ameriki so v preteklih dneh aretirali in kaznovali veliko skupino pošiljateljev nezaželene elektronske pošte, tatov identitet in zločincev drugih zvrsti na informacijskem področju. Kljub temu, da je minilo že tri četrt leta odkar so v ZDA sprejeli zakonodajo, ki prepoveduje zlorabo elektronske pošte v oglaševalske namene, je delež spama iz 58 odstotkov vse njihove e-pošte narasel na 65. Klik!

15 komentarjev

Bo požarni zid onesposobil spam?

Slashdot - Na Univerzi v Queenslandu so morda razvili eno izmed trenutno najbolj potrebnih zaščit sploh. Njihov požarni zid naj bi bil namenjen preprečevanju prehoda neželene elektronske pošte, po slovensko spama. Eden izmed razvijalcev je tudi Matthew Sullivan, ki trdi, da trenutno dostopno tovrstno programje samo filtrira spam, njihova rešitev pa vzpostavi požarni zid, ki ustavi vso pošto, nadaljnje potovanje pa dovoli samo tisti, ki je vredna tega imena.

Rešitev v sekundi obdela 90 poštnih sporočil, pričakovana napaka, ki jo je potrdil preskus, pa je 1 proti 25 tisoč. Rezultat naj bi bil celo boljši, kot so ga dosegli pri ročnem razvrščanju. Zanimivo je, da so se posega lotili na svojevrsten način, brez pregledovanja vsebine sporočil s ključnimi besedami. Klik!

10 komentarjev

Uporabniki ne ločijo spama od navadne pošte

Slashdot -

O nezaželeni elektronski pošti, o spamu, je bilo v zadnjem času prelitega že toliko črnila, da bi pričakovali, da vsak uporabnik e-pošte ve, kaj je spam. Zaplete pa se pri ločevanju. Rezultati raziskave, ki so jo vodili pri MailFrontier Inc., so šokantni. Uporabniki kar v 28 odstotkih niso prepoznali spama oz. so ga identificirali kot pristna sporočila.

Dobro pripravljen spam, ki je bil na las podoben PayPalovi pošti, je prelisičil 31 odstotkov uporabnikov. Po drugi strani je petina uporabnikov označila pristno PayPalovo potrdilo o plačilu, ki ne zahteva nobenih osebnih informacij, kot spam. Sporočilo Federal Trade Commission je polovica uporabnikov napačno označila kot spam. Rezultati so alarmantni, pravijo, vendar pričakovani. Slashdot.

Za Slo-Techovce pa še preizkus znanja. Pravilno identificirate vso pošto?

26 komentarjev

Zgodovina 'Bill Gatesove' poštne prevare

Wired News - Ste že kdaj dobili elektronsko sporočilo, da Microsoft testira program za sledenje elektronske pošte, zato Bill Gates ponuja nek manjši znesek za vsako kopijo sporočila, ki ga boste posredovali naprej? Gre za tipično lažno verižno sporočilo. Vendar pa so se pri Wired News odločili ugotoviti, kdo je avtor tega sporočila.

Pri Wired so tako odkrili, da je sporočilo nastalo 18. novembra 1997, njegov avtor pa je Bryan Mack, ki je bil takrat študent na University of Houston.

Eden od njegovih prijateljev je namreč dobil nek spam, in Bryan je v šali rekel, da bi še on lahko napisal kaj boljšega. Tri minute kasneje je nastalo "Bill Gatesovo sporočilo", ki ga je poslal nekaj svojim prijateljem, ti pa so ga posredovali naprej... in da, doživeli smo celo prevod v slovenščino.

6 komentarjev

Ko vlomilci nič ne odnesejo, pač pa celo nekaj prinesejo...

Arnes - Enkrat konec prejšnjega leta, je nekdo vlomil v pošto v Haifi v Izraelu. Ker pošta opravlja tudi bančne storitve, bi pričakovali, da bodo vlomilci kaj odnesli. Pa ni bilo tako. Policisti, ki so prihiteli na kraj dogodka, namreč niso odkrili nobene škode.

Potem pa je čez dober mesec na tej pošti nenadoma izginilo okrog 13.000 USD. Preiskava je pokazala, da so vlomilci ob prvem vlomu v omrežje pošte podtaknili brezžično dostopno točko. Kasneje so odprli nekaj fiktivnih računov, kamor so s pomočjo vstopa v poštno omrežje preko brezžične povezave (domnevno iz varne oddaljenosti nekaj sto metrov) prenesli denar.

Kljub vsemu je izraelska policija aretirala hekerja (oz. crackerja), ki naj bi vse skupaj tudi izvedel. Gre za 24-letnega Davida Sternberga, ki je že bil aretiran zaradi kraje 80.000 kreditnih kartic v ZDA. Da pa fant le ni tako nedolžen, pa kaže tudi dejstvo, da so ga najprej aretirali zaradi vožnje ukradenega avtomobila.

Vsekakor se občasno izplača pogledati, če ste v vašem...

9 komentarjev