»

Z iTunes tudi do filmov

Reuters - Podjetji Apple in Twentieth Century Fox nameravata javnosti razkriti pogodbo, s katero bodo uporabnikom iTunesa omogočili izposojo filmov. Uporabniki bodo ob plačilu skromne pristojbine lahko prenesli filme in jih v določenem času pogledali - nato pa se bo film izbrisal. Podjetji pravita, da bosta tako odrezali posrednike - izposojevalnice in prodajalce - in filme nudili neposredno končnemu potrošniku. Analitiki se strinjajo, da bo uspešnost te strategije v največji meri odvisna od cene in pogojev izposoje, neenotni pa so si o posledicah, ki bodo doletele klasične izposojevalnice. Vlagatelji so bolj pesimistični, saj so delnice Netflixa in Blockbusterja, dveh največjih podjetij, ki se ukvarjata z izposojo filmov v ZDA, zgrmele za slabih pet odstotkov takoj po objavi novice. Reuters.

18 komentarjev

Kako je 8 pikslov Microsoftu odtrgalo milijone

Slashdot - Economic Times je eden izmed največjih indijskih poslovnih dnevnikov. Tokrat so objavili zanimiv članek o tem, kako je eno največjih podjetij na svetu, Microsoft, postalo privlačno za marsikoga, ki mu želi iztrgati čim več denarja. Recept je preprost: Denarjaželjnež™ poišče še tako minimalistično Microsoftovo napako, ki je ponavadi povezana z nepoznavanjem ali nespoštovanjem različnih narodnosti in kultur. Nato omenjeni zahteva povračilo in zmaga je na pladnju.

Redmondski gigant si je na tak način v preteklosti nakopal na milijone dolarjev stroškov, ko je moral zamenjati kar 200.000 kopij operacijskega sistema Windows 95. Zakaj? Ker je eno tisočinko procent pikslov nekega zemljevida pobarva z napačno barvo. Nekoliko bolj pa ga je največja softverska hiša pokronala, ko je v izdaji Windows XP za Latinsko Ameriko uporabnikom pri izbiri spola ponudilia tri možnosti: "nedoločen", "moški" in "psica". Klik!

20 komentarjev

Microsoft patentiral sudo

Slashdot - Kot je bilo že večkrat omenjeno, si lahko z veliko denarja, posebej pa v Združenih državah, privoščiš marsikatero neumnost.

Tako je ameriški patentni urad Microsoftu odobril patent št. 6.775.781, ki opisuje, kako lahko navaden uporabnik zažene drug proces z administratorskimi pravicami.

Patent je zanimiv iz dveh vidikov, prvi je ta, da je ukaz su oziroma sudo prisoten v operacijskih sistemih odprte kode že nekaj časa, drugi pa je to, da se sorodnih postopkov ne da zlahka patentirati. Klik.

Hvala vsem uporabnikom, ki so nas opozorili na novico.

56 komentarjev

SP2: 2 kot 2 varnostni luknji?

Yahoo News - Service Pack 2 (SP2) za Windows XP je bil v prvi vrsti namenjen izboljšavi varnosti, prinesel pa je tudi nekaj novih zmogljivosti, morda celo več kot jih paketi popravkov prinesejo ponavadi. Eksperti na področju internetne varnosti pa se zdaj verjetno sprašujejo, če teh novosti ni bilo celo preveč, saj so odkrili dve novi varnostni luknji, ki jih prinaša prav SP2.

Redmondski velikan še vedno trdi, da je nov paket varen in priporočajo, da ga uporabniki namestijo. Gotovo je, da Service Pack 2 odpravlja več lukenj, kot jih (morebiti) prinaša, vendar upajmo, da ima tokrat Microsoft prav in, da še dolgo ne bomo dobili dokazov o nasprotnem. Podrobnosti najdete na Yahoo!News, ki govori tudi o konfliktih, v katerih je SP2 z več kakor 50 aplikacijami, kot smo že poročali.

26 komentarjev

Čas preživetja samo še 20 min

ZDNet - Sodeč po najnovejši raziskavi je povprečna življenska doba nezaščitenega računalnika povezanega na internet z operacijskim sistemom Windows 20 minut. Za primerjavo naj povem, da je pred enim letom ta doba trajala 40 minut. Glavni vzrok za tako drastično zmanjšanje časa je predvsem dejstvo, da po internetu kroži čedalje večje število črvov in virusov. 20 minut pomeni, da ima povprečen uporabnik 20 minut časa po "sveži namestitvi" operacijskega sistema Windows ter priklopom na internet, da naloži vse varnostne popravke iz Microsoftove strani, WindowsUpdate. Odstotek sistemov, ki se uspe posodobiti v 20 minutah je zelo malo, zato se s tem problemom sooča večina Windows uporabnikov, ki mora "hoditi čez minsko polje, da pride do zaklonišča". Obstaja par "trikov", kako se delno zaščititi: Izklop podpore Microsoftovemu omrežju med namestitvijo Oken (odkljukajte File and Printer Sharing for Microsoft Networks ter Client for Microsoft Networks) in/ali vklop požarnega zidu pred povezavo na...

67 komentarjev

Zakaj Intel ni na sodišču?

The inquirer - Microsoft se kar naprej zapleta v nekakšne pravne spore, ponavadi manjšega obsega in z različnimi konkurenčnimi podjetji, od časa do časa pa zaide tudi v večje konflikte, kot so različne preiskave zaradi monopolnega vedenja. In že zaradi svoje narave tudi ostala velika podjetja pogosto zaidejo v podobne težave - vendar pa eno najbolj pomembnih in največjih podjetij na računalniškem trgu, Intel, le redko zaide v pravne konflikte z organi pregona. Zaslugo za to ima po vsej verjetnosti naslednji dokument, ki zaposlenim narekuje, kako morajo ravnati s strankami in kupci.

4 komentarji

Širokopasovne povezave še vedno v vzponu

The Register - Očitno ni več daleč dan, ko bomo "širokopasovni dostop do interneta v vsako (svetovno) vas", odrešili navedkov. Vsaj tako lahko sklepamo iz poročila analizne hiše Gartner.

Kot so zapisali v poročilu, je trend naraščanja prodaje širokopasovnih priključkov za dostop do interneta še vedno prisoten na področju Evrope, narašča tudi v Latinski Ameriki, največji potencial pa kaže na Kitajskem. Kot enega od glavnih vzrokov navajajo znižane stroške priklopa, saj se je ta samo v tem četrtletju pocenil povprečno za 12$, in sedaj znaša 84$.

V prešnjem četrtletju naj bi bilo po podatkih analitikov prodanih skoraj deset milijonov DSL modemov, kar predstalja kar 81% rast glede na prvo četrtletje. Več statistike pa najdete tukaj.


Sodeč po tem, IPv6 krepko trka na vrata...

8 komentarjev

Linux do leta 2008 pokril 20% trga

Slashdot - Eno največjih podjetij v IT industriji, Siemens, je izvedlo obsežno raziskavo med ljudmi, ki niso zaposleni v IT industriji (tajnice/tajniki, menedžerji, ipd.), v kateri so prišli do ugotovitve, da naj bi linux do leta 2008 uporabljalo že kar 20% ljudi v velikih podjetjih.

Duncan McNutt, ki je nadzoroval Siemensovo raziskavo, trdi, da zahteva usposabljanje na sistemu Suse ali Red Hat z Ximianovim namizjem dva dni, kar je približno enako stroškom, ki so potrebni za nadgradnjo na višjo različico Microsoftovega operacijskega sistema in paketa Office. Več o tem še na News Forgu.

11 komentarjev

Sevanje mobitelov --> "Brain shield"

Slashdot - Kot že veste, vsi mobilni telefoni sevajo. O tej tem se je že veliko razpravljalo, pojavile pa so se tudi strani na internetu, ki sevanje označujejo za eno največjih slabosti mobilnih telefonov. Znanstvena mnenja so zaenkrat deljena. Nekateri znanstveniki zagovarjajo, da lahko sevanje, ki ga proizvajajo mobiteli povzroča tumorje na možganih, medtem, ko drugi zagovarjajo tezo, da sevanje mobilcev ljudem ne škoduje. Ne glede na to, kaj si mislijo znanstveniki, so se pri Ericssonu, Nokii in Motoroli odločili, da v mobilne telefone vgradijo nove komponente, ki bodo zmanjševale sevanje. "Veliki trije" so vse skupaj tudi patentirali - iz patentov so razbrali, da so ti trije proizvajalci raziskovali te komponente vsaj 8 let. Klik za novico.

10 komentarjev