»

Delež med "strokovnjaki"?

OSNews - Znani dejstvi sta, da je daleč najbolj razširjen operacijski sistem Windows in posledično je prav takšna slika tudi pri spletnih brskalnikih. In ker smo ravno včeraj v neki novici poročali o mnenju znane analitične hiše, da je razširjenost izdelkov odvisna prej od marketinga kot od kvalitete, se postavlja vprašanje, kaj si o omenjenih aplikacijah mislijo tehnično podkovani uporabniki.

Chris Cowell-Shah se je odločil, da bo izvedel svojevrstno anketo, na podlagi katere je prišel do zaključkov o zgornjem vprašanju. S pomočjo spletne strani je ugotavljal deleže brskalnikov in operacijskih sistemov. Pri prvih je zmagal Internet Explorer (52%) pred brskalniki Gecko (34%), pri drugih pa Windows (78%) pred različnimi Unixi (20%). Rezultati so pričakovani, precej spodbudno pa je razmerje, ki je bistveno manjše v prid Microsoftovih izdelkov, kot poročamo ponavadi. Klik!

29 komentarjev

Testna vožnja z RealPlayerjem 10 za Linux

PC Linux Online - Gary Routh se je za OSNews.com odpravil na testno vožnjo z RealPlayerjem 10 za Linux, o katerega izidu smo poročali nedavno tega. Nova različica programa je povsem prenovljena že na videz in se močno razlikuje od različice za Windows. Routh, ki je 6 let preživel v Angliji in je tako rekoč odvisen od poslušanja BBC, je aplikacijo preskusil v Slackwaru in okolju Dropline Gnome. Nad njo je zelo navdušen, pripravil pa je tudi 4 posnetke zaslona. Klik!

0 komentarjev

Izšla RealPlayer 10 in Helix Player

Slashdot - RealPlayer 10 za Linux in odprtokodni Helix Player, ki je njegova osnova, sta končno na voljo. RealPlayer 10 za Linux vsebuje mnogo novosti, med drugim vstavek za Mozillo, s pomočjo katerega lahko v brskalniku uživate ob ogledih vgrajenih filmov in poslušanju zvočnih posnetkov. Podpira tudi RealAudio 10, RealVideo 10, MP3, Flash ter Ogg Vorbis in Theoro. Helix Player je 100% odprtokoden (odslej je pod GPL!) in podpira SMIL 2.0 in odprtokododne kodeke Ogg Vorbis in Theora. Cilj podjetja naj bi bilo še dodatna popularizacija namiznega linuxa. Menijo, da je to dober prvi korak v to smer. Kot vedno, bo edini pravi razsodnik le čas.

12 komentarjev

Zakaj še vedno tako starokopitno programiranje?

OSNews - Bill Gates je pred časom izjavil, da bo v prihodnosti razvoj programja podoben risanju slike, kar pomeni, da bodo programe lahko razvijale večje množice ljudi, kot trenutno. Takuya Murata pa se na OSNews sprašuje, zakaj se programiranje že nekaj desetletij ni bistveno spremenilo od svojih začetkov. Ugotavlja, da doslej še nobena novotarija ni prinesla resne konkurence C-ju, pa naj gre za objektno usmerjeno programiranje, umetno inteligenco, Prolog ali kaj podobnega. Murata zaključuje, da so računalniki vendarle samo računalniki in tako na ne napoveduje podobnih vizij kot Gates. Klik!

Kaj pa vi mislite?

19 komentarjev

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

Nove luknje

Slashdot - V nekaterih večpredstavnostnih predvajalnikih družbe RealNetworks (RealOne Player, RealOne Player v2, RealPlayer 8, RealPlayer 10 Beta...) so odkrili kar tri varnostne luknje, ki zlobnežu omogočajo, da v večpredstavnostno datoteko podtakne zlobno kodo, ki se izvede ob predvajanju. Več podrobnosti najdete tukaj, lastniki luknjastih predvajalnikov pa oddeskajte še sem.

Manj nevarno luknjo, nadležno predvsem za tiste redke "srečneže", ki že uporabljate nov protokol IPv6, so odkrili tudi v operacijskem sistemu OpenBSD. Z nekaj ukazi IPv6 je mogoče "sesuti" sistem, ki domuje na naslovu IPv6. Zaenkrat še nič ne kaže, da bi poleg "sesutja" bile mogoče še druge nečednosti, tako da se utegnejo na OpenBSD-jevi spletni strani še naprej hvaliti o "zgolj eni oddaljeni luknji v privzeti namestitvi v več kot 7 letih". Pa tudi če števec povečajo na dve, konkurenci po številu lukenj še lep čas ne bodo dihali za ovratnik. Informacije o luknji in krpanju najdete tu. Mimogrede, FreeBSD nima te...

0 komentarjev

Nova razvojna različica twoOStwo

OSNews - Navidezni stroj (virtual machine) twoOStwo je tehnologija za Intelovo platformo x86, ki jo je za nemško podjetje NetSys GmBH razvilo rusko podjetje Parallels Ltd. twoOStwo omogoča sočasno uporabo različnih operacijskih sistemov na enem računalniku. Med podprte operacijske sisteme sodijo Windows, Linux, FreeBSD, OS/2 in drugi. Več informacij boste našli na neuradni domači strani, žal pa zaenkrat še ni poročil, kako stabilno se navidezni stroj obnaša. Klik!

3 komentarji

Winamp se širi!

Slowwwenia - Winamp - produkt ameriškega podjetja AOL Time Warner je zopet dobil nove razsežnosti na področju prikazovanja video datotek - odslej boste lahko na dotičnem programu uvideli tudi modul za zloglasni format Windows Media Player, v kratkem pa tudi za format RealNetworks.

Winamp bo tako ogrožal obstoj sedanjih, nekoliko bolj uveljavljenih tovrstnih programov a la MS Media Player, Apple QuickTime ter RealPlayer podjetja RealNetworks.

Winamp ima velik sloves po organiziranem in dodelanem vmesniku za poslušanje MP3 glasbe in dvomim, da se tudi ostale funkcije ne bi uveljavile na tako visokem nivoju.

Več o tem tule.

3 komentarji