»

Prva stopnja rakete Electron testno ujeta s helikopterjem

Space News - Ameriško zasebno raketno podjetje Rocket Lab je prejšnji mesec uspešno izvedlo zanimiv poskus helikopterskega lovljenja potisne stopnje med spustom. Na ta način želijo v prihodnosti vračati izstreljene rakete na Zemljo in jih ponovno uporabljati, kar je drugačen pristop od konkurenta SpaceX.

Mlada ameriška firma Rocket Lab je eden novejših igralcev na področju zasebnih ponudnikov prenosa tovora v Zemljino krožnico. Omogočajo lansiranje manjših satelitov, kar sloni na njihovi dvostopenjski raketi Electron, z nosilnostjo dobrih 220 kilogramov, ki je v dveh letih zabeležila že enajst uspešnih izstrelitev. Zasnovana je bila za enkratno uporabo, toda lansko leto so se v podjetju odločili lotiti razvoja večkrat uporabne inačice, brez dvoma spričo tozadevnih uspehov SpaceXa. Toda v nasprotju z Muskovo družbo za vračanje na tla ne kanijo uporabiti raketnih motorjev, saj je raketa Electron za takšne manevre premajhna. Poslužiti se morajo drugačnih možnosti - v prvi vrsti rabe padal in...

29 komentarjev

Zadnje aktivnosti LulzSec (2)

Na udaru so ameriški senat, založnik iger Bethesda, prijavni strežnik za Eve online, ter pupularni igričarski časopis Escapist.

vir: Twitter
Twitter - Lulzova ladja nadaljuje pomorsko ofenzivo na slabo zavarovane utrdbe interneta.

Polastili so se strežnika ameriškega senata in objavili konfiguracijo Apache spletnega strežnika ter polni seznam datotek na njem. Gor sicer ni nič pretresljivega - predstavitev dela zgornjega doma parlamenta in domače strani posameznih senatorjev. Bo pa sigurno ujezilo koga.

Poleg politikov so jo tokrat fasali tudi igričarji. Če uporabimo moderno izrazoslovje, so LulzSecovci uspeli neupravičeno vstopiti v strežnike razvijalskega in založniškega podjetja Bethesda Softworks, ki je verjetno najbolj znano po igri Fallout 3, trenutno pa imajo v delu Doom 4 in Prey 2. V objavi (rar, 15MB) nadete kopije podatkovnih baz in kup php kode, vključno z...

39 komentarjev

Clocky v trgovinah

Gadget Review - Tisti, ki radi spremljajo novice o različnih bolj in manj praktičnih ter inovativnih izumih, gotovo poznajo Clocky -- budilko s kolesi, ki se vsako jutro odpelje najde novo skrivališče, s čemer poskrbi, da ne zamudite v službo/šolo.Do pred kratkim je šlo zgolj za prototip, a očitno je bila ideja dovolj dobra, da so Clocky-ja obrili, zapakirali v komercialno bolj ustrezno pakiranje in poslali na police trgovin. Na voljo je v nekaj nevpadljivih barvah, zanj pa boste odšteli petdeset dolarjev, pravijo na Gadget Review.

19 komentarjev

Najstnik za najstnike

Slo-Tech - Jonathan Fischer je izdelal napravo, s katero upa, da bo zmanjšal število smrti mladih v avtomobilu. Naprava Speed-Demon je ena v vrsti naprav, ki nadzoruje hitrost vožnje, vendar je prva, ki začne delovati šele, ko voznik preseže nastavljeno vrednost. Naprava, ki za svoje delovanje uporablja GPS, je zanimiva predvsem zaradi tega, ker v zasebnost voznika posega šele, ko voznik "prekrši" dovoljeno mejo hitrosti, ki je nastavljena v napravi. Ta funkcionalnost omogoča ohranitev zasebnosti kljub nadzorni napravi. Naprava deluje tudi v povezavi z Googlovimi zemljevidi in označuje le odseke, kjer je otrok presegel omejitev hitrosti.

Napravo je Jonathan začel razvijati, še preden je dobil vozniški izpit. Nato je z napravo zmagal na tekmovanju izumiteljev in presenetil javnost s svojo starostjo. Star je le 18 let. Seveda bo svojo izumiteljsko žilico preizkusil tudi na tržišču, saj skupaj s partnerji pričakuje splavitev naprave letošnjo jesen. Prodajala naj bi se dva modela. Eden bi...

76 komentarjev

Človeški helikopter

Slashdot - Med vikendom ponavadi poročamo o različnih bolj ali manj nenavadnih projektih, ki jih v povezavi z njihovimi računalniki izjavajo navdušenci. Tokrat pa je področje malo odmaknjeno od računalništva, lahko pa komu da idejo, s čim se ukvarjati do konca počitnic.

Mislite, da je človek sposoben tri minute na višini treh metrov poganjati nekaj podobnega helikopterju? Skupina študentov z Univerze v Britanski Kolumbiji je prepričana, da je kaj takega možno. Z namenom pobrati nagrado ameriškega združenja VTOL so izdelali napravo, ki jo bo skrbno izbrani član pognal v zrak in poskušal tam obdržati. To niti ne bo lahko, saj je predvidena moč, da se naprava drži v zraku, 500 W.

Jim bo uspelo? Klik.

46 komentarjev

Kanada: ISP-ji niso odgovorni za piratstvo

Slashdot - Kanadsko vrhovno sodišče je danes soglasno razsodilo, da ponudniki interneta, kljub temu da nudijo ustrezno programsko in strojno opremo uporabnikom, niso odgovorni za njihovo kršenje avtorskih pravic, saj so zgolj posredniki.

V tem primeru konkretno je Združba kanadskih skladateljev, piscev in glasbenih založnikov želela pohrustati kar vse na en mah in prisiliti ISP-je, da plačajo odškodnino za početje svojih uporabnikov. Zaradi odločitve sodišča pa bodo morali sedaj ubrati precej daljšo pot -- poiskati in tožiti vsako stran, ki ponuja zaščitene vsebine, posebej. CBC, Canada.com.

9 komentarjev

Alarm za prenosnike

Slashdot - Z naraščujočo priljubljenostjo prenosnih računalnikov se vse bolj veča tudi število kraj, v katerih so slednji udeleženi. In kot "odgovor" na vse večje število tatvin so se trije študentje iz univerze Simon Fraser, Chris Mitchell, Matt Brown in Hani Mehrpouyan odločili, da bodo za svojo nalogo (izdelava naprave in njena predstavitev kot član velikega podjetja) izdelali alarm za prenosnike.

Alarm, ki se pritrdi na prenosnik in začne piskati, če se oddalji 5 metrov od sprejemnika, ki ga nosi kupec, je na koncu prišel na tretje mesto, trem mladim inovatorjem pa je prinesel nagrado v vrednosti 20.000 dolarjev. Nove alarmne naprave so že bile dane določenim podjetjem in posameznikom na preizkušanjo, serijska proizvodnja pa bi se naj začela v roku dveh mesecev, na prodajnih policah pa naj bi imele cenovno nalepko okrog 95 dolarjev. Klik!

3 komentarji

Nova številka ZZZja

vir: ZZZ
ZZZ - Juhej, Lord Kolya nam je spet pripravil novo številko ultra zanimivega on-line časopisa za vse geeke po duši in srcu, ZZZja. Polna zanimivosti, kot vedno, nam nova številka prinaša bicikel na solarni pogon, mini helikopter, humanoidnega družabnega robota ter ostale zanimivosti. Ogled obvezen! Za konec pa še zanimiva slikica iz te številke: plavajoči čoln, narejen iz granita. Whoa .

1 komentar