»

Družbi SCO zmanjkalo denarja - a ne še za odvetnike.

Ars Technica - SCO (nekdaj znan kot Caldera) je v ustaljeni poslovni maniri sporočanja slabih novic svojim delničarjem v petek pozno popoldan (po našem lokalnem času že v trdi temi) naznanil, da potrebuje pomoč države, sicer bo bankrotiral. Novica je logična posledica razsodbe sodišča, na katero so se seveda pritožili - toliko družba še trza - zaradi katere mora SCO vrniti 95% zaračunanih Unix licenčnin pravemu (trenutnemu) lastniku Unix-a - Novell-u.

Parapravniki pri Groklaw-u so izbrskali seznam SCO-jevih upnikov in ugotovili, da sta večino denarja požrli odvetniški družbi, ki sta s sizifovim delom odlično zaslužili, ogromno pa SCO dolguje tudi znanim proizvajalcem strojne in programske opreme. Ker denarja za poplačilo teh terjatev podjetje nima, je bila žalostna usoda neizbežna.

Navijači, sinje modri in zeleni, so seveda tekmo spremljali od blizu. Eni so ob izidu veseli, drugi pa zdaj verjetno že trezni - tako kot Crimson, Permanent Assurance tudi Linux neustavljivo pluje naprej in...

14 komentarjev

IBM zahteva prepoved prodaje SCO Linuxa

ZDNet - Že dolgo je znano, da SCO toži IBM, Redhat in še nekaj podjetij zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic. Spor je splošno znan; SCO trdi, da se v Linuxovem jedru nahaja nekaj vrstic kode, ki je ukradena iz operacijskega sistema UNIX, katerega lastnik naj bi bili. SCO seveda ne priznava licenc GPL, hkrati pa še vedno prodaja svojo distribucijo SCOLinux, seveda pod licenco GPL.

IBM je zato preteklo sredo vložil sodni zahtevek za prepoved prodaje SCO Linuxa, saj je SCO prepovedano kopiral šestnajst različnih paketov IBM-ove zaščitene izvorne kode, izdane pa pod licenco GPL, ki je SCO ne priznava in celó pravi, da je protiustavna. Več o tem.

Kot kaže, je SCO ponovno uspel samega sebe ustreliti v nogo ...

16 komentarjev

Radijski valovi zelo nevarni?

Slashdot - Korejski znanstveniki so ugotovili, da je na območjih v okolici oddajnikov radijskih valov AM kar 70% več smrti zaradi levkemije kot običajno in skoraj 30% več za rakom kot v povprečju. Enak rezultat so potrdile tudi nakeatere prejšnje raziskave, vendar po besedah Mary McBride niso povsem prepričljive. Razlogi za rakasta obolenja so po njenem mnenju lahko drugi. Omeniti velja še, da nekatere druge organizacije, med njimi Svetovna zdravstvena organizacija, zahtevajo tudi raziskave o vplivu na zdravstveno stanje ostalih radijskih valov, predvsem tistih, ki jih oddajajo mobilni telefoni. Klik!

40 komentarjev

"Ubijalec Linuxa"

OSNews - Zakaj bi se nekdo na vse pretege trudil, da bi Linux zabrisal iz sveta? Le kdo bi bil tako zloben, da bi poskušal uničiti nekaj tako nedolžnega, kot je dobrotljivi in brezplačen operacijski sistem Linux? Le kdo bi bil tako neumen, da bi šel v vojno za prosto programje in obenem zahteval, da zanj plačate?

O tem, kako je sin kmetovalca postal najbolj osovražen človek na področju visoke tehnologije in pri tem zamenjal celo Billa Gatesa, o poštni pošiljki z živimi črvi v njegovem poštnem nabiralniku, o tem, kako so ga zapustili najboljši prijatelji, o pozivih na Fajt™, o grožnjah s smrtjo, o napadih hekerjev na strežnike njegovega podjetja in še čem, lahko preberete na šestih straneh časopisa Wired.

Dame in gospodje, Darl McBride, predsednik SCO!

9 komentarjev

Zgodovina 'Bill Gatesove' poštne prevare

Wired News - Ste že kdaj dobili elektronsko sporočilo, da Microsoft testira program za sledenje elektronske pošte, zato Bill Gates ponuja nek manjši znesek za vsako kopijo sporočila, ki ga boste posredovali naprej? Gre za tipično lažno verižno sporočilo. Vendar pa so se pri Wired News odločili ugotoviti, kdo je avtor tega sporočila.

Pri Wired so tako odkrili, da je sporočilo nastalo 18. novembra 1997, njegov avtor pa je Bryan Mack, ki je bil takrat študent na University of Houston.

Eden od njegovih prijateljev je namreč dobil nek spam, in Bryan je v šali rekel, da bi še on lahko napisal kaj boljšega. Tri minute kasneje je nastalo "Bill Gatesovo sporočilo", ki ga je poslal nekaj svojim prijateljem, ti pa so ga posredovali naprej... in da, doživeli smo celo prevod v slovenščino.

6 komentarjev

Zgodovina Errorno.h

Groklaw - Pred časom je predstavnik SCO-ja, Chris Sontag, v svojem predavanju na Harvardu dejal, da si SCO lasti pravice nad datoteko Errorno.h čeprav Linus Torvarlds trdi, da se pri pisanju le te ni zgledoval po njihovi kodi. Glede na to, da pri jedru Linux lahko sledimo zgodovini in avtorstvu vsake vrstice kode do njenega rojstva, je lahko Dr. Warren Toomey napisal zgodovino te datoteke in ovrgel Sontagove besede. Prispevek, objavljen na Groklaw, predstavlja zanimivo in ne prezahtevno branje.

7 komentarjev

Še malo o SCO

Slashdot - Izgleda, da bo kmalu konec SCO-jeve bitke proti uporabnikom Linuxa. Kakor sedaj verjetno že vsi vemo, je srž spora vprašanje, kdo je lastnik določene kode v Linux jedru in ali je tam z dovoljenjem ali ne. SCO trdi, da ni in da so jo programerji preprosto ukradli iz prvotnega UNIX sistema, za katerega trdijo, da imajo oni izključne avtorske pravice. Na sedaj že zelo znani strani Groklaw so raziskali zgodovino SCO-jevih prispevkov Linux jedru. Izkaže se, da je kodo pod GPL licenčno prispevalo kar podjetje samo, še v času Caldere. Sedaj se pojavlja vprašanje, če se vodstvo sploh zaveda tega dejstva ali pa so namerno tako ignorantski do sveta okoli sebe. Splošno javno mnenje se nagiba k slednjemu.

Zanimive stvari so pa ugotavljali tudi pri Netcraftu. V svojem malo manj resnem prispevku so se dotaknili problematike današnjega DOS napada na domeno sco.com z računalnikov, okuženih z virusom Mydoom. Ker virus ne napada IP naslova, ampak najprej pogleda, kam DNS vnos kaže, bi morali pri...

6 komentarjev

MyDoom napada ... SCO!

Slashdot - Sodeč po Symantec Security Responsu je W32.Novarg.A@mm ta trenutek zelo aktiven črv, ki se zajeda po svetovnih računalnikih, zato je že dobil dodatno ime -- MyDoom. Da bi bil še bolj učinkovit kot običajno se v poštnem predalu včasih predstavlja kot "Delivery Status Notification (Obvestilo o dostavi pošte)", širi pa se tudi s pomočjo Kazaa-ja. Pri ogledu natančnejših podatkov o črvu bodite še posebej pozorni na 5. točko. Glavni namen MyDooma je namreč povsem drugačen kot običajno, saj želi izvesti napad na spletni strežnik podjetja SCO, kar je razvidno tudi tukaj. Na novico nas je opozoril Jux.

Je ta črv sploh škodljiv?

32 komentarjev

Nov dan, nova SCO novica ...

Slashdot - SCO! SCO! SCO! Ker so letos preveč zaposleni s podjetjem IBM in Linuxom, za BSD nimajo časa. Zato se bodo nanj spravili šele drugo leto. Vsaj tako pravi gospod Darl, prvi mož podjetja SCO, ampak vse ob svojem času. Zgodilo naj bi se šele nekje v prvi polovici drugega leta, sicer pa, preberite novico.

Zanimivo je to, da je licenca BSD precej drugačna, kot GPL. Omogoča namreč kopiranje kode in vključevanje te kode v programe, ki sicer niso odprti. Tudi sklad TCP/IP, ki ga uporablja Microsoftu, je nastal na temeljih sklada TCP/IP iz BSD. Kaj pa zdaj?

Le kaj se dogaja v podjetju SCO? Mogoče jim freon uhaja iz klim in doživljajo masovne halucinacije. Najbrž to ve samo Darl McBride ...

5 komentarjev