»

Voda na Luni?

Lunine steklaste kroglice vulkanskega izvora. Vir: NASA

Slo-Tech - Kot poročajo številni portali, so odkrili dokaze, da Luna ni tako suha, kot se je domnevalo. Rezultati raziskav bodo objavljeni v julijski številki revije Nature.

Do odkritja so prišli na Univerzi Brown (Providence, Rhode Island, ZDA) med proučevanjem steklastih kroglic, nastalih med vulkanskimi erupcijami cca 3 milijarde let nazaj. Te kroglice je na Zemljo prinesla misija Apolla 15, pojem "steklast" pa pomeni, da se je ta material med vulkansko erupcijo ohladil tako hitro, da je bilo onemogočeno formiranje kristalov (mineralov), prav tako je onemogočena izguba plinaste oz. lahkohlapne...

22 komentarjev

Obraz na Marsu

Slika: obraz na Marsu, posnet leta 1976. Vir: izvirni članek, ESA

ESA - ESA (European Space Agency) je 21. 9. 2006 izdala serijo obdelanih stereofotgrafij področja Cydonija na Marsu, kjer se nahaja slavni "obraz na Marsu", ki je dajal inspiracijo številnim entuziastičnim zagovornikom obstoja inteligentne civilizacije na rdečem planetu (imenovanih tudi "marsovci" ali "mali zeleni" [:D]).

Novo izdane slike imajo ločljivost 13,7 metra na piko, posnete pa so bile z visokoločljivostno stereo kamero (Hi-Res Stereo Camera HRSC), ki je del orbiterja Mars Express.

Malo zgodovine: obraz na Marsu je prvič posnela vesoljska sonda Viking 1 25. julija 1976. Čeprav so Nasini znanstveniki sliko že v izdaji za medije pravilno interpretirali kot igro geologije in senc, so...

17 komentarjev

NASA je preuredila rezervoar za shuttle

Reuters - V torek je NASA uradno potrdila, da so izpopolnili zunanji rezervoar za shuttle, ki je povzročil nesrečo shuttla Colubia nad Texasom prvega februarja 2003. Vzrok nesreče Columbie je bil ob vzletu odpadli kos izolacijske pene. Pena velikosti ročnega kovčka je poškodovala shuttle in ta je ob vračanju v orbito "razpadel". Umrlo je vseh 7 astronavtov. Prvi spremenjeni rezervoar bodo iz Nasine "delavnice" blizu New Orleansa poslali v Kennedy Space Center (Florida) konec tedna.

Shuttle Discovery naj bi z novimi rezervoarji zapustil orbito Zemlje v maju ali v začetku junija s 7-člansko posadko, namenjen pa bo na mednarodno vesoljsko postajo. Po prekinitvi Nasinih poletov zaradi nesreče sta postajo oskrbovali ruski plovili Soyuz in Progress.

17 komentarjev

Potres spremenil rotacijo Zemlje

ZDNet - Kot poročajo na ZDnetu, naj bi potres, ki je pred dnevi prizadel jugovzhodno Azijo, skrajšal čas, ki ga Zemlja potrebuje za eno rotacijo okoli svoje osi, za 3 mikrosekunde. Kot pravi Richard Gross iz Nasinega kalifornijskega laboratorija, tako velika masa vode, ki se je premaknila in pa nariv dveh tektonskih plošč povzroči spremembo porazdelitve gostote in hitrejše vrtenje.

Zemljina rotacija, kot pravijo pri Nasi, nikoli ni stalna, saj se Zemlja počasi upočasnjuje, ni pa jim še uspelo praktično dokazati, ali lahko površinski pojavi kot so plima in oseka ter spremembe vremena, povzročijo upočasnjevanje ali pospeševenje Zemljine rotacije. Več tukaj.

Slo-tech berite čez par tisoč let. Takrat vam bomo poročali,če zgoraj omenjene trditve držijo.

151 komentarjev

Slika dneva

Slashdot - Po vzoru mnogih spletnih strani, časopisov in še česa tudi NASA dan za dnem objavlja sliko dneva. Seveda so se omejili na svojo stroko, tako da posnetek imenujejo kar astronomska slika dneva. Včeraj so objavil prav nenavaden posnetek, ki je pravzaprav kompozicija več fotografij Zemlje iz vesolja ponoči. Posebej zanimivo je, da se razločno vidi poseljenost in razvitost našega planeta, saj se večja mesta zaradi nočne razsvetljave lepo svetijo. Na voljo so tudi slike z visoko ločljivostjo, do velikosti celo 40 MB (tiff). Klik!

Če dobro pogledate, boste videli celo Ljubljano. Spodnjega Dupleka pa se ne vidi.

34 komentarjev

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

Obletnica pristanka na Luni in še česa

Slo-Tech - Včeraj je minilo 35 let, odkar je prvi človek pohodil Luno. Misija se je začela 16. julija 1969, ko so Neil Armstrong, Michael Collins in Buzz Aldrin zapustili Zemljo. 20. julija je Armstrong postal prvi človek, ki se je sprehodil po Luni, sledil mu je Aldrin, Collins pa je ostal v orbiti nad Luno. Astronavti so se varno vrnili na Zemljo štiri dni za tem. Klik!

Obletnica pristanka na Luni je gotovo bolj odmevna, še bolj aktualen pa je morda pristanek plovila Viking 1 na Marsu, ki se je prav tako zgodil na včerajšnji dan, leta 1975. Viking 1 je kmalu za tem na Zemljo poslal slike površja Marsa, ki še danes velja za enega izmed planetov našega osončja, na katerem bi lahko bilo življenje. Klik!

In še ena obletnica: včeraj je minilo 60 let od neuspešnega poskusa atentata na Adolfa Hitlerja. Klik!

Da pa ne bi govorili samo o včerajšnjem dnevu, še današnja obletnica: leta 1970 je po 11. letih gradnje bil dograjen Asuanski jez, kot poslednica dogovora Egipta in Sudana o skupnem...

52 komentarjev

NASA bo še naprej iskala vodo na Marsu

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je Nasa odločena, da bo Rdeči planet temeljito preiskala za sledmi vode. Ker očitno na površini niso imeli uspeha, bodo sedaj poskusili v globini.

Tako bo na Marsu teren preiskoval MUM (Mars Underground Mole), ki bo lahko vrtal do globine petih metrov in preko optičnega kabla interferometru pošiljam podatke o vodi, ledu in organskih ostankih. Senzorji, s katerimi bo te podatke zbiral, pa so bili uporabljani že pri pregledovanjih Zemlje z letali brez pilotov. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo vozilo samo tehtalo manj kot kilogram in bo veliko samo okoli 50 centimetrov.

Mars je očitno še vedno zanimiv.

19 komentarjev

Mars, bolj gotovo mrtev kot kdajkoli

The Salt Lake Tribune - Medtem ko dve sondi iščeta življenje na Marsu -- no ja, nad kakorkoli živimi Marsovci so vsi že obupali, iščejo predvsem vodo -- so s teleskopom s Havajev v Marsovi atmosferi našli vodikov persoksid, ki učinkovito razkužuje (preprečuje nastanek tudi najbolj osnovnim oblikam življenja) površje Rdečega planeta. Krog je bolj ali manj sklenjen, mali zeleni pa izgnani na rob vesolja.

43 komentarjev

Novi osvajalec Marsa

vir: Space
Space - Medtem ko oba Nasina robotka pošiljata koristne znanstvene podatke z Marsa in s svojim delom v svetovni javnosti znova budita že zamrlo zanimanje za raziskovanje vesolja, v kalifornijskem JPLJU pridno sestavljajo njunega naslednika.

Mars science laboratory, katerega izstrelitev je načrtovana za leto 2009, bo petkrat večji od dvojčkov, Spirit in Opportunity. Velikost, primerljiva z današnjimi avtomobili, mu bo omogočala, da se bo podal na veliko daljša popotavnja kot predhodniki. Za energijo ne bodo več skrbele sončne celice, temveč bo imel na krovu majhen jedrski reaktor, nujnost za večletno misijo (sončne celice imajo že po nekaj mesecih opazne težave zaradi nanešenga prahu, ki ustrajno zmanjšuje njihovo učinkovitost). Tako bodo na krov lahko pritrdili tudi...

16 komentarjev

Marsovci uničili duha?

Spirit pred napadom :)

24 ur - 4. januarja je na Marsu uspešno pristal Spirit, raziskovalno vozilo ameriške vesoljske agencije NASA. Od 15. januarja naprej opravlja raznovrstne raziskave na površju planeta in išče morebitne sledove vode oz. življenja, čez dva do tri dni pa se mu bo pridružilo še identično vozilo Opportunity. Zgodba je iz dneva v dan bolj zanimiva in ameriški predsednik Bush se je že odločil, da bo na Mars poslal človeka. Vendar to očitno nekomu ni všeč ...

Včeraj je namreč NASA sporočila, da je imela težave pri vzpostavitvi stika s Spiritom, vendar so menili, da je razlog v slabem vremenu v okolici antene. Na žalost pa se je danes razočaranje le še povečalo, saj se Spirit, ki ga je očitno prizadela...

23 komentarjev

Mars za vsakogar

Slashdot - So vas ob zadnjih uspehih Spirita na rdečem planetu kaj zasrbeli prsti, da bi se tudi sami malo poigrali s sondo in si z njo ogledali vaš najljubši marsovski kotiček? Navadni smrtniki zaenkrat še ne moremo upravljati pravega Spirita, zato pa lahko z brezplačnim programom Maestro krmarite svojega lastnega Duhca™ v vašem stroju, ki pa mora biti za to početje, milo rečeno, najmanj precej spodoben (minimalno 500 MHz, 256 MB pomnilnika, 500 prostih MB na disku ter 3D grafični pospeševalnik). Program naj bi po navedbah avtorjev bil javno dostopna različica JPL-ovega programa za vodenje Spirita.

Dolpoteg za vse pomembnejše operacijske sisteme z Maestrove domače strani, od tam pa si dolpotegnite tudi Nasine sveže posnetke. Kot obljubljajo, bodo stran redno posodabljali z novimi slikami takoj, ko bodo na voljo javnosti. Originalna novica.

3 komentarji

NASA ponovno na Marsu

NASA - Tokrat nekaj bolj zabavnega. Če še ne veste, NASA pripravlja za leto 2003 nov polet na Mars. Na Mars bodo poslali vozilo, ki bo podobno prejšnjemu Pathfinderju, vendar pa bo ta projekt nekaj posebnega. Pri Nasi so se odločili, da bo v vozilcu, ki se bo vozilo po rdečem planetu poseben CD, na katerih bodo imena ljudi. Kakšnih ljudi? Tistih, ki bodo vpisali svoje ime na posebno Nasino stran, ki jo najdete tukaj. Če ste zainteresirani, potem se vpišite. Kdo ve, mogoče se bodo vsa ta imena, med katerim bo tudi vaše, nekoč znašla v kakem izredno pomembnem muzeju. Pa tudi drugače se boste lahko pred vsemi pohvalili, da vaše ime leži zapisano na CD-ju nekje na Marsu.

6 komentarjev