»

Doom III tudi za Linux

več strani - Pri Id Software so držali svojo obljubo in dva meseca po izidu tretje inkarnacije igre Doom izdali še verzijo za Linux. Za delovanje potrebujete vsaj gigaherčni procesor s 256 MB pomnilnika, jedro 2.4 ali 2.6 in glibc 2.0 ali boljši. Edina večja omembe vredna težava je, da Doom III ne bo tekel na ATI-jevih karticah, ki uporabljajo fglrx gonilnik, so pa zatrdili, da pri ATI-ju že pospešeno delajo na popravku. Posebnih 64-bitnih verzij ni pričakovati, delujejo pa 32-bitne povsem zadovljivo tudi na 64-bitnih Athlonih. Več informacij in prenos demo različice lahko najdete na tej strani. Klik!

33 komentarjev

O Doomu 3 in ostalih malenkostih

več strani - Glede na to, da so počitnice in vas kar precej uživa v težko prisluženem prostem času (novopečeni maturantje še posebej, če izvzamem pavzerje [:D]), se bom temu primerno tokrat podal bolj v igričarske vode.

Kot gotovo že veste, je Doom 3 tretjega avgusta z vso naglico treščil med nas. Zanimivo je, da je osrednjo stran Slo-Techa novica o splavitvi tega težko pričakovanega naslova obšla, kar pa ne pomeni, da je ostala neopažena. Na forumu o Doomu 3 že dalj časa teče precej burna razprava, ki postaja zadnje dni, ko se igro da polno preizkusiti, še toliko bolj zanimiva. Če debate ne spremljate, lahko povem le to, da je igra od začetka požela val navdušenja, nato pa se je ozračje malce umirilo in pojavile so se tudi prve kritike. Nekako tako je bilo tudi drugod, kjer so spletne strani sprva veselo podeljevale zelo visoke ocene (tam okoli 94 %). Skoraj tako se je godilo tudi med bralci Gamespota, kjer začetna visoka ocena iz dneva v dan veselo pada in je padla že tudi pod 90 %.

...

57 komentarjev

Doom 3 vodič

vir: HardOCP
HardOCP - id Software in Hard|OCP so združili moči in spisali obsežen vodič o igri, ki je bržkone ena najbolj pričakovanih že nekaj let -- Doom 3. Da pa članek ne bi bil preobsežen so se omejili le na strojno opremo in so vam poskuašli približno predstaviti zahteve dotične igre še preden izide, da boste lahko imeli predstavo ali Vaša trenutna strojna oprema zadošča zahtevam tretje inačice Dooma. Pri id Software so gotovo naredili pohvale vredno potezo z optimizacijami, saj boste lahko na dve leti ali še malenkost več starih računalih s kolikor toliko spodobno grafikuljo, mirne duše igrali to grafično čudo.

54 komentarjev

DOOM3: Carmack s stisnjenimi zobmi sprejel Creativov patent

Ars Technica - John Carmack - glavna bwana ID Softwarea je za DOOM3 uporabil prav poseben algoritem (Carmack's Reverse), ki omogoča preračunavanje senc v enem prehodu. Vendar je le-ta podoben Creativovi "tehniki senčenja". Zato jim je Creative poslal obvestilo, da kršijo njihov (softverski) patent. Zanimivo je, da je Creative svoj postopek (brez omejitev) najprej opisal na svojem razvijalskem forumu, nato pa (precej kasneje) potihem prijavil patent, šele precej časa za tem pa začel z lovom na uporabnike svoje tehnike. Stvar diši po izsiljevanju. Carmack pravi, da je najprej hotel sporni del vrči ven (nadomestiti s slabšim algoritmom), odstraniti podporo za Creativove napredne tehnologije (EAX ...) in svojim kupcem svetovati, da nikoli več ne kupijo Creativovih izdelkov. No - na koncu se je pragmatično pogodil s Creativom (stisni zobe in misli na Anglijo [:(]). Vsekakor pa obstaja dobra možnost, da patent pade, ker so algoritem pred tem opisali že pri Nvidii.

Povezave: Slashdot | ArsTechnica | ...

19 komentarjev

Doom 3 za Mac OS X in Linux

PC Linux Online -
I have a Mac. Am I screwed? I wanna play too! No, your fine. id Software has stated that DOOM 3 will be released for Linux and Mac OS X as well.
Kot navaja Planet Doom, je zdaj tudi uradno jasno, da bo Doom 3 na voljo za Linux in Mac OS X. Quake, Unreal Tournament, Doom in še kaj so zdaj že precej dobri argumenti proti oporekanjem, da Linux in igrače ne grejo skupaj.

V aktivnem razvoju pa je tudi strateška igra Globulation 2 za Linux, izdana pod licenco GNU GPL. Globulation je nekakšna mešanica med igrama Star Craft in SimCity, razvijalci pa se soočajo s pomanjkanjem sodelavcev. Zato iščejo nove programerje za optimizacijo kode, pa tudi pomagači pri pisanju dokumentacije niso nič manj zaželjeni. Klik!

29 komentarjev

Doom III prihaja!

Slashdot - Poročali smo, da bo Doom III prispel na prodajne police 3. avgusta, pa nam nejeverni Tomaži niso hoteli verjeti. Slashdot se strinja, da bo avgusta Doom III res izšel. Tu si lahko preberete, da je Doom III sprogramiran in da se sedaj začenja proces proizvodnje (tiskanje CD-jev), kar pomeni, da ga lahko pričakujemo v avgustu. Ameriški trgovci bodo lahko začeli prodajati 3. avgusta minuto čez polnoč, uradni datum za ameriški trg pa je 5. avgust. Na Stari celini ga bodo dobili prvi najverjetneje Britanci okrog 6. avgusta, drugje pa zaradi lokalizacije okrog 13. avgusta. Končno!

66 komentarjev

Nič več "When it's done"

Tom's Hardware - Na vprašanje: "Kdaj bo izšel Doom 3?" so pri id Software še pred kratkim odgovarjali z že izrabljeno frazo: "Ko bo končan.". Sedaj so se stvari končno spremenile. Po prvih špekulacijah o izidu v letu 2001, neskončnih prestavljenih datumih, lažnih informacijah in obilu pričakovanja imamo končno uradno najavljen izid. Datuma, ko bi Doom 3 naj ugledal trgovine polic, sta glede na spletni trgovini CompUSA in Game Stop 1. in 3. avgust. Tega id ni uradno potrdil, povedali pa so, da bo igra zagotovo izšla še to poletje. Celotno novico preberite na THGju.

37 komentarjev

In koliko časa vaša mati preživi na internetu?

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kdo igra največ iger po internetu? Verjetno ste na podlagi lastnih (ali tujih) izkušenj prišli do zaključka, da so najstniki daleč največji uporabniki večigralskih iger. A rezultati raziskave, ki jo je opravil ameriški ponudnik internetnih storitev AOL, so precej presenetljivi. Tako naj bi največ časa igrale na internetu ženske, starejše od 40 let, in kar četrtina jih igra igre med polnočjo in peto uro zjutraj. Zaradi tega se zmanšuje čas, ki so ga pred tem porabile za gledanje televizije, branje, rekreacijo in ostale aktivnosti.

V raziskavi so prišli do še nekaterih ne tako presenetljivih spoznanj - najstniki, ki igrajo igre, porabijo polovico več časa za igranje kot pa za domače naloge/učenje. In kaj ženske igrajo najraje? Besedne igre in igre z ugankami in sestavljankami. Če vas zanima več, odklikajte sem.

2 komentarja

Kdo je izpustil Doom III ?

The inquirer - Če spremljate naš forum, veste, da se je v zadnjem času razvila obsežna debeta okoli novega Dooma.

O tem, kako je igranje sploh mogoče in kako je z legalnostjo, se tu ne bom ukvarjal, bolj se mi zdi zanimiva novica, ki sem jo našel na Inquirerju. Ta se namreč ukvarja z dilemo, kako je sploh Doom III, ki naj na police ne bi bilo še nekaj časa, sploh prišel na splet. Kot kaže, je glavni osumljenec Ati. Kako se je zgodba zapletla, in kaj vse to lahko pomeni za vpletene, pa si poglejte tukaj.

20 komentarjev

Doom 3 na E3!

Reactor Critical - Bolj pozorni, ki se kdaj ustavite na Slashdotu, ste lahko že pred kakim dnevom ali dvema brali novico, ki je oznanila, da je Doom 3 tudi uradno napovedan. Po zadnjih podatkih na Reactor Criticalu bo Doom 3 (hehe, kot največji nostalgik sem pred časom še enkrat obrnil Doom II :)) množicam predstavljen na letošnjem E3 v Los Angeles Convention Centre. Predstavitev se bo odvijala od 21. do 24. maja, Id pa obenem dodaja, da bo za razpečevanje igre poskrbel znani založnik Activision.

2 komentarja