»

Intel odprl prvo tovarno na Kitajskem

V ozadju najnovejša Intelova tovarna na Kitajskem, pred njo kitajski kmet

ComputerWorld - Intel v zadnjem času pospešeno gradi in odpira nove tovarne, saj so po napovedi milijardnih investicij v ZDA odprli tudi svoj prvi proizvodni obrat na Kitajskem. V mestu Daljan v provinci Ljaoning so postavili poltretjo milijardo dolarjev vredno tovarno, ki bo na 300-milimetrskih silicijevih rezinah izdelovala čipe za Intel. Prve napovedi o gradnji je Intel objavil leta 2007, tri leta pozneje pa je tovarna nared in pripravljena na začetek obratovanja.

Kitajski obrat je posebnega pomena, ker se je Intel doslej Kitajske zaradi pomislekov o varovanju intelektualne lastnine izogibal. Za zgraditev te tovarne je morala dovoljenje dati ameriška vlada zaradi svoje politike preprečevanja, da bi...

41 komentarjev

Intel gradi novo tovarno v Izraelu

Intelova prisotnost v Izraelu

X-Bit Labs - Intel namerava poleg tovarne 18, ki jo ima v izraelskem mestu Kirjat-Gat, v tej državi postaviti še eno. V tovarni 18, ki je bila odprta leta 1999, dela več kot 2000 ljudi, ki sestavljajo procesorje v 0,18-mikronski tehnologiji. Sedaj tečejo pogajanja z lokalnimi oblastmi v Izraelu o gradnji nove tovarne.

Kot so dejali, ima Intel močno pogajalsko osnovo, zato si lahko privošči postavljanje pogojev, kje bi bila nova tovarna in kakšno podporo od vlade pričakuje. Vlada medtem preudarja, kakšen vpliv bi imel nov obrat na regionalni razvoj. Intel namerava v Izrael vložiti dodatnih 2,7 milijarde dolarjev in odpreti novih 400 delovnih mest, tako da si izraelska vlada ne upa preveč negodovati.
...

21 komentarjev

Kitajska mladina spozna Microsoft

Izrčpane delavke

vir: TG Daily
TG Daily - Tak je naslov poročila (PDF), ki ga je izdelal Nacionalni komite za delo v ZDA. V njem obravnavajo problematiko mladih delavcev, ki delajo v računalniških tovarnah na Kitajskem. Zahodna podjetja so ogromno delovno intenzivnih nalog prestavila na Kitajsko in v druge azijske države, kjer je delovna sila cenejša. Zatrjujejo nam, da so tam življenjski stroški in standard toliko nižji, da kljub nižjemu plačilu delavci normalno preživijo. Poročila, kot je tole, kažejo drugo plat resnice. Zaposlitve ne definirajo samo juani, ampak tudi čas, kakovost delovnega okolja, zdravje in osebne svoboščine. In ti so bolj podobni modernemu suženjstvu kakor prostovoljnemu delovnemu razmerju na papirju enakovrednih partnerjev.

To pot so si...

52 komentarjev

Asus se širi na vzhod

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer bo investiral 25 milijonov dolarjev v izgradnjo nove tovarne za tiskana vezja na Kitajskem. To bo že druga Asusova tovarna na Kitajskem, poročajo X-Bit Labs. Izgradnja novega obrata v Šanghaju, ki bo večji od obstoječega v Suzhouju, kateri meri 540.000 m2, bo končana prihodnje leto. S to investicijo Asus sledi začrtani poti, ki vodi do položaja največjega izdelovalca matičnih plošč in prenosnikov. Več o tem.

0 komentarjev

Asustekove ''Springdale'' plošče s Kitajske?

X-Bit Labs - Lansko leto je podjetje ASUS ustanovilo svojo podružnico na Kitajskem, imenovano Asustek, z namenom, da bi izdelovala matične plošče nižjega cenovnega razreda. Na X-bit Labs pa so pravkar zvedeli, da bodo tam proizvajali tudi plošče, osnovane na i865 vezju, poznanim tudi pod imenom Springdale. Najverjetneje se je ASUS odločil za to potezo zaradi nizkih stroškov izdelave plošč na Kitajskem. Temu primerno bo verjetno nekoliko nižja tudi cena končnih produktov. Domneva pa se, da lahko iz Asustka pričakujemo tudi plošče izdelane za procesorje s Socket A podnožjem. Klik!

0 komentarjev

Maxtor s proizvodnjo na Kitajskem

X-Bit Labs - Diskovni gigant Maxtor je v tem tednu uradno objavil, da nameravajo zgraditi svojo novo tovarno v Suzhou Industrial Park na Kitajskem. Gradnja se bo začela predvidoma sredi prihodnjega meseca, medtem ko naj bi končali do sredine prihodnjega leta. Tovarna se bo raztezala na 7,5 ha, vanjo pa nameravajo investirati do 200 milijonov dolarjev. Izdelovali bodo predvsem trde diske nižjih cen in zmogljivosti, medtem ko bo proizvodnja visokokvalitetnih in dragih diskov ostala v Singapurju. Klik!

1 komentar

MSI z 11.5 milijoni kartic

X-Bit Labs - Podjetje MSI je včeraj objavilo, da so v preteklem letu izdelali in prodali prek 11.5 milijonov svojih grafičnih kartic, kar je za skoraj šest milijonov več, kot jih je prodal njihov največji tekmec in konurent, ASUSTeK Computer. Čeprav MSI ni največji proizvajalec grafikulj, pa je nedvomno največi izdelovalec grafikulj z Nvidiinimi procesorji. Če pogledamo še statisko prejšnjih let: leta 2000 so prodali 1.6 milijona grafičnih kartic, leta 2001 4.6, lani pa kot že rečeno 11.5. Vzpon je več kot očiten in upajmo, da se bo še nadaljeval. Celotna novica z ostalimi statistikami!

3 komentarji

Kaj je PCB?

Tom's Hardware - Če se spet gremo igrico "katera komponenta je najpomembnejša v računalniku", bo beseda največkrat nanesla ravno na matično ploščo. S tem odgovorom se gotovo strinja največ ljudi, saj je matična plošča res osnova, brez katere ni nobenega računalnika. Vendar, če se še malo gremo igrico "kaj je pomembnejše od drugega", pa bo beseda nanesla na angleško kratico PCB, katere slovenska sopomenka je tiskano vezje. Če ni računalnika brez matične plošče, potem tudi matične plošče oz. katerekoli "kartice" ni brez tiskanega vezja (PCB-ja). Vendar ko si takole malce ogledujemo računalniško drobovje si niti malo ne predstavljamo, da se za tiskanim vezjem skriva še kaj drugega, kot samo skupek plastike in tankih bakrenih žičk. Okoli PCB-ja se je tekom let razvila prava znanost, tako da je že marsikateri uporabnik, ki se vsaj malo zanima za računalništvo že zdavno izgubil v toku razvoja. Vendar bati se nič. Če vas zanima kaj več o tiskanem vezju, potem si lahko preberete odličen članek na Tom's...

0 komentarjev

AMD načrtuje novo tovarno

EBN - Sodeč po tej novici na EBNju, se AMD pripravlja na izgradnjo nove tovarne. Imenovala se bo Fab 35, po vsej verjetnosti pa bo del skupnega vlaga, saj so stroški in tveganje preveliki za AMD sam. V tovarno naj bi vložili kar 4 milijarde $, delovala pa bo s 300mm rezinami silicija. Na vprašanje, ali se mu zdi, da se bo povpraševanje po računalnikih dvignilo, je Hector Riuz, predsednik AMDja odgovoril, da se bo po vsej verjetnosti precej dvignilo v drugi polovici tega leta. Računalniški trg je namreč letos precej zasičen in povpraševanje po novih računalnikih je zelo padlo.

6 komentarjev

ASUSa ne bo na jesenskem Comdexu

ASUS - Malce presenetljiva je novica, da se največji izdelovalec matičnih plošč ne bo udeležil jesenskega Comdex sejma. Navsezadnje imajo za pokazati res ogromno novih izdelkov, od matičnih plošč do njihovih zelo cenjenih grafičnih kartic. Namesto tega so se odločili za postavitev "online showrooma", v katerem si lahko ogledate vse njihove novosti. Torej, če vas zanimajo slike in podatki o njihovih najnovejših izdelkih, se le podajte na zgornjo povezavo, na sejmu pa jih boste zaman iskali. No ja... [:\\]

0 komentarjev