»

Na Blu-raye gre 33,4 GB

Slashdot - Trenutni standard Blu-ray predvideva zapis 25 GB podatkov na sloj, a proizvajalcev to ne ustavi pri iskanju še zadnjih neizkoriščenih milimetrov prostora. Sony in Panasonic sta iznašla način, kako na plošček stlačiti 33,4 GB podatkov, pri čemer medij ostane berljiv s trenutnimi predvajalniki ob nadgradnji firmwara. Pri obstoječem formatu zapisa se ob branju ugotavlja fazno trepetanje (jitter) sledi na ploščku, a metoda pri višjih kapaciteta postane nezanesljiva.

Sony in Panasonic sta razvila i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation), ki opravlja isto funkcijo tudi pri višjih kapacitetah. Izračunavanje MLSE je računsko zahteven proces, zato za njegovo obdelavo v realnem času potrebujemo predvajalnike z dovolj zmogljivo strojno opremo. Nova metoda še ni del standarda Blu-ray, a lahko zaradi vplivnih botrov kmalu pričakujemo njeno inavguracijo.

58 komentarjev

Obstoječe Blu-ray enote podpirajo medije do 50 GB

9. plast levo (~50% prosojnost), prva plast desno (90+% prosojnost)

vir: engadget
X-Bit Labs - Po besedah Blu-ray Disc Association obstoječe naprave ne bodo podpirale 100, 200 oz. 320 GB medijev, čeprav naj bi jim vgrajeni laserji (v teoriji) to omogočali. Predstavnik asociacije, Andy Parsons, je povedal, da je do podobnih težav prišlo tudi z DVD+R mediji, ki jih ne znajo brati nekateri pogoni, ter 240 minutnimi, long play VHS kasetami, ki prav tako niso bile podprte na vseh video predvajalnikih.

Mnogi proizvajalci svoje naprave izdelajo glede na uradne standarde, ki se jih držijo tudi založniki filmov. Ta standard je v primeru Blu-raya 25 oz. pri dvoplastnem ploščku 50 GB. Andy Parsons je povedal tudi, da meni, da bo 25 oz. 50 GB za filme zadostovalo še za lep čas, čeprav imajo tudi večji mediji potencialne tržne niše. Težava z...

26 komentarjev

Philips izdal prvo Blu-Ray enoto

X-Bit Labs - Iz Philipsa so včeraj sporočili, da so izdelali prvo Blu-Ray enoto. Omenjeni standard je bil razvit v skupini trinajstih podjetij. Med njimi najdemo večino vodilnih podjetij na področju zabavne elektronike. Na en enoslojni medij zapišemo za 27 GB podatkov, kar znese okoli 2 uri HDTV (high-definition television) videa. Seveda lahko v prihodnosti pričakujemo tudi medije, na katere bomo lahko zapisali do 54 GB podatkov.

Philipsova enota tako zna pisati na CD in DVD medije, brati pa zna tudi Blu-Ray medije. Prvič bo predstavljena na CES (Consumer Electronics Association) ta teden v Las Vegasu, medtem ko bomo morali počakati na nakup do druge polovice letošnjega leta. Večja razširjenost tega standarda pa je predvidena za prihodnje leto, ko bodo Blu-Ray začeli uporabljati tudi v filmskih studiih. Izvirna novica

15 komentarjev

Disney je izbral Blu-ray

Google News - Vse bolj je jasno, da bo bitka med pomnilniškimi mediji Blu-ray in HD DVD še zelo napeta. Kot smo že nekajkrat poročali, se nekateri izdelovalci enot in medijev odločajo za en, spet drugi za drug standard. Zadnji na spisku "opredeljenih" je Disney, ki bo odslej sedel v upravi združenja razvijalcev Blu-ray. S tem je seveda postalo jasno, na kakšnih medijih lahko pričakujemo vsebino, ki jo ustvarja Disney.

8 komentarjev

TDK razvil optične medije odporne na fizične poškodbe

Slashdot - Gotovo ste že pogosto izkusili, da današnji CD- in DVD-mediji niso tako zelo odporni na fizične poškodbe, kot bi morali biti. Pogosto se zgodi da se le-ti popraskajo ali kako drugače poškodujejo, kar prepreči normalno branje medija.

Prav ta problem so se odločili odpraviti pri podjetju TDK, ki med drugim sodeluje tudi pri razvoju novega Blu-Ray standarda. V razvoju so prišli do že precej obetajočih rezultatov, kar so predstavili na nedavni demonstraciji. Novinarjem so dali enega izmed novih CD-medijev s posebno prevleko, strgalnik za ponve iz žice ter nekaj trajnih flomastrov, češ naj poskušajo kakorkoli popisati, popraskati ali na katerikoli drugi način narediti medij neberljiv. Presenečeno so ugotovili da je ta naloga precej težka, saj so se sledi flomastrov preprosto zbrisale, s strgalnikom pa niso in niso mogli narediti niti praske. Edina oseba, ki je uspela poškodovati medij je bil neki novinar, ki se je spravil na CD kar s švicarskim nožem.

Pri TDK-ju so prevleko začeli...

30 komentarjev

Panasonicov zapisovalnik Blu-Ray kmalu na voljo

News.com - Podjetje Panasonic je sporočilo, da bo kmalu na voljo eden izmed prvih zapisovalnikov Blu-Ray, DMR-E700BD. Podpiral bo enostranske dvoslojne medije, na katere bo mogoče zapisati 50 GB podatkov, kar je dovolj za okoli štiri ure in pol visokokakovostne ali 63 ur analogne vsebine, so povedali pri Matsushita Electric. Datum prihoda na police v deželi vzhajajočega sonca je 31. julij. Nov standard je podprt s strani nekaj velikih podjetij, kot so Sony, Pioneer in Hewlett-Packard, a vseeno na trgu ni osamljen, zato se lahko nadejamo še boja za obstanek.

8 komentarjev

Alphe se poslavljajo

iTNews - Hewlett Packard je objavil vest, da se Alphe, 64-bitni procesorji po enajstletnem stažu, v katerem so preživele marsikaj, vse od dejstva, da so najhitrejši procesor na svetu, pa do tega, da so skoraj izginile, pa tudi mnogo lastnikov, vse od DEC-a, Compaqa in HP-ja, dokončno poslavljajo. Zadnja pošiljka novih AlphaServerjev GS1280 bo zapustila tovarne ta teden. To seveda ne pomeni, da bo podpora Alpham popolnoma usahnila, saj bo Hewlett Packard še vedno proizvajal nove strojne dele in posodabljal programsko opremo, le kompletnih novih Alph ne bo več moč dobiti. Več o tem.

10 komentarjev

ATi Radeon 9800 XT na voljo

vir: Akiba
X-Bit Labs - ATi je pred kratkim izdelal z megahertzi obdarjeno različico Radeona 9800 Pro -- Radeon 9800 XT. Od 9800 Pro se razlikuje le po frekvenci jedra (412 MHz) in 256 megabajtih pomnilnika (pri 730 MHz). Končno so te kartice poslali na police trgovin in sicer pod lastnim (Built by ATi), Sapphirovim, ASUStekovim in VisionTekovim imenom. Priporočena cena se giblje med $485 in $564 v čezlužju ter med $593 in $665 v deželi vzhajajočega sonca. To je trenutno gotovo najboljša in najdražja izbira za zagrizene igralce iger -- edina prava konkurenca je Geforce FX 5900 Ultra. Klik!

11 komentarjev

Modri laserji za DVD

CNN.com -

Devet podjetij, ki propagirajo t.i. Blu-ray Disc tehnologijo -- DVD format nove generacije, ki uporablja lasersko svetlobo modre valovne dolžine -- je končno sprejelo dogovor, da bodo pričeli licence podeljevati jutri. Tehnika modrega laserja bo dopuščala kapacitete do 27 GB na običajni 12 cm plošči, kar je v primerjavi s trenutnimi 4.7 GB nepredstavljivo veliko.

Že prej omenjene licence bodo podeljevali za dobo deset let, stale pa bodo od 20.000 do 60.000 dolarjev, odvisno kaj bodo njihovi kupci razvijali (ploščke, pogone, komponente ...). Kdaj bo ta tehnologija postala dostopna ljudskim množicam, uradno še ni znano, govori pa se, da na Japonskem še letos. Kakorkoli že, tehnologija je po besedah odgovornih nared, zaplete se lahko le še pri licenciranju in patentiranju. Originalna novica.

10 komentarjev

Ah, spet ti Japončki...

X-Bit Labs - Zgodovina kaže, da iz dežele vzhajajočega sonca prihaja največ ekstremnih overclockov - tudi s tem, ki ga najdete na tem naslovu, je tako.
Kratek opis, za kaj gre - Athlon XP 2200+, tekoči dušik, hitrost jedra povišana z 1.8 GHz na 2.7 GHz (402,37 MHz vodilo), kar bi bilo ekvivalentno 3600+ performance ratingu. So nori ti Japončki[:D].

0 komentarjev

Koncept PC 2001 - "računalnik leta"

X-Bit Labs - Intel in Hewlett-Packard sta predstavila svoje videnje domačega računalnika leta 2001. Ta naj bi baziral na Pentium4 procesorju, imel pa naj bi tudi CD-RW, USB 2.0, Bluetooth in podobno. S svetom naj bi komunicirali preko 18" TFT LCD ekrana, brezžične tipkovnice ter miši, preko kamere in para zvočnikov.
Koliko pa bo zadevica stala pa raje ne sprašujte. Klik!

3 komentarji

Panasonic najavil nov DVD video rekorder

Slashdot - Marsikdo ne gleda preveč lepo na digitalno revolucijo, ki je že kar lepo obsedla svet, saj analogni zapis v marsikaterem pogledu prekaša digitalnega, vendar smo skoraj vsi mnenja, da klasičnim video rekorderjem bije zadnja ura in da je že zadnji čas za prehod na digitalne snemalnike. Tega se zavedajo tudi nekatera podjetja, kot so Matsushita, oz. Panasonic. Pri tem podjetju so pred kratkim najavili, da bodo predstavili DVD video rekorder z vgrajenim 40 GB trdim diskom, ki bo omogočal hrambo kar 52 ur videa. Dodatnih 12 ur pa naj bi spravili še na DVD-RAM diske. Panasonic bo to čudo na Japonskem trgu ponudil 1. decembra 2001 za ceno 200 000 jenov. Več podatkov o komponenti najdete tukaj.

0 komentarjev