»

Ali pravilno razumemo elektronsko pošto?

Wired News - Po raziskavi, ki jih je objavila ameriška revija Journal of Personality and Social Psychology, imajo uporabniki elektronske pošte le 50 odstotkov možnosti, da pravilno ugotovijo, ali je sporočilo napisano v resnem ali šaljivem tonu. Da bi bila zagata še večja, pa je kar 90 odstotkov naslovnikov prepričanih, da so pravilno interpretirali pošiljateljevo namero.

Raziskovalci z University of Chicago in New York University so za potrebe študije uporabili 30 parov dodiplomskih študentov. Prvi izmed študentov v paru je drugemu poslal sporočilo v resnem ali šaljivem tonu. Študent-partner je dobljeno sporočilo interpretiral. Medtem ko je približno 80 odstotkov pošiljateljev napovedalo, da bo njihov partner sporočilo interpretiral pravilno, se je izkazalo, da je namero pravilno dojelo le dobrih 50 odstotkov naslovnikov.

Razlogi za razhajanja ležijo v egocentrizmu – nezmožnosti, da bi izstopili iz lastne perspektive. Pošiljatelji napačno domnevajo, da so ton ali čustva, ki ga imajo med...

20 komentarjev

Množične aretacije Zloglaševalcev™

Slo-Tech - V Ameriki so v preteklih dneh aretirali in kaznovali veliko skupino pošiljateljev nezaželene elektronske pošte, tatov identitet in zločincev drugih zvrsti na informacijskem področju. Kljub temu, da je minilo že tri četrt leta odkar so v ZDA sprejeli zakonodajo, ki prepoveduje zlorabo elektronske pošte v oglaševalske namene, je delež spama iz 58 odstotkov vse njihove e-pošte narasel na 65. Klik!

15 komentarjev

Bo požarni zid onesposobil spam?

Slashdot - Na Univerzi v Queenslandu so morda razvili eno izmed trenutno najbolj potrebnih zaščit sploh. Njihov požarni zid naj bi bil namenjen preprečevanju prehoda neželene elektronske pošte, po slovensko spama. Eden izmed razvijalcev je tudi Matthew Sullivan, ki trdi, da trenutno dostopno tovrstno programje samo filtrira spam, njihova rešitev pa vzpostavi požarni zid, ki ustavi vso pošto, nadaljnje potovanje pa dovoli samo tisti, ki je vredna tega imena.

Rešitev v sekundi obdela 90 poštnih sporočil, pričakovana napaka, ki jo je potrdil preskus, pa je 1 proti 25 tisoč. Rezultat naj bi bil celo boljši, kot so ga dosegli pri ročnem razvrščanju. Zanimivo je, da so se posega lotili na svojevrsten način, brez pregledovanja vsebine sporočil s ključnimi besedami. Klik!

10 komentarjev

Uporabniki ne ločijo spama od navadne pošte

Slashdot -

O nezaželeni elektronski pošti, o spamu, je bilo v zadnjem času prelitega že toliko črnila, da bi pričakovali, da vsak uporabnik e-pošte ve, kaj je spam. Zaplete pa se pri ločevanju. Rezultati raziskave, ki so jo vodili pri MailFrontier Inc., so šokantni. Uporabniki kar v 28 odstotkih niso prepoznali spama oz. so ga identificirali kot pristna sporočila.

Dobro pripravljen spam, ki je bil na las podoben PayPalovi pošti, je prelisičil 31 odstotkov uporabnikov. Po drugi strani je petina uporabnikov označila pristno PayPalovo potrdilo o plačilu, ki ne zahteva nobenih osebnih informacij, kot spam. Sporočilo Federal Trade Commission je polovica uporabnikov napačno označila kot spam. Rezultati so alarmantni, pravijo, vendar pričakovani. Slashdot.

Za Slo-Techovce pa še preizkus znanja. Pravilno identificirate vso pošto?

26 komentarjev

"Ubijalec Linuxa"

OSNews - Zakaj bi se nekdo na vse pretege trudil, da bi Linux zabrisal iz sveta? Le kdo bi bil tako zloben, da bi poskušal uničiti nekaj tako nedolžnega, kot je dobrotljivi in brezplačen operacijski sistem Linux? Le kdo bi bil tako neumen, da bi šel v vojno za prosto programje in obenem zahteval, da zanj plačate?

O tem, kako je sin kmetovalca postal najbolj osovražen človek na področju visoke tehnologije in pri tem zamenjal celo Billa Gatesa, o poštni pošiljki z živimi črvi v njegovem poštnem nabiralniku, o tem, kako so ga zapustili najboljši prijatelji, o pozivih na Fajt™, o grožnjah s smrtjo, o napadih hekerjev na strežnike njegovega podjetja in še čem, lahko preberete na šestih straneh časopisa Wired.

Dame in gospodje, Darl McBride, predsednik SCO!

9 komentarjev

Zgodovina 'Bill Gatesove' poštne prevare

Wired News - Ste že kdaj dobili elektronsko sporočilo, da Microsoft testira program za sledenje elektronske pošte, zato Bill Gates ponuja nek manjši znesek za vsako kopijo sporočila, ki ga boste posredovali naprej? Gre za tipično lažno verižno sporočilo. Vendar pa so se pri Wired News odločili ugotoviti, kdo je avtor tega sporočila.

Pri Wired so tako odkrili, da je sporočilo nastalo 18. novembra 1997, njegov avtor pa je Bryan Mack, ki je bil takrat študent na University of Houston.

Eden od njegovih prijateljev je namreč dobil nek spam, in Bryan je v šali rekel, da bi še on lahko napisal kaj boljšega. Tri minute kasneje je nastalo "Bill Gatesovo sporočilo", ki ga je poslal nekaj svojim prijateljem, ti pa so ga posredovali naprej... in da, doživeli smo celo prevod v slovenščino.

6 komentarjev