»

AMD z 0,09-mikronskimi procesorji

Athlon 64 3000+ (Oakville, 90 nm)

vir: VR - Zone
X-Bit Labs -

Na spletu se pojavljajo informacije, da je AMD začel pošiljati prve primerke svojih procesorjev, grajene v 0,09-mikronski tehnologiji. VR-Zone to trditev podpirajo s sliko, ki jo vidite spodaj, na kateri je, trdijo, AMD-jev procesor z jedrom Oakville, ki je namenjen prenosnikom. Njegova namizna inačica Winchester naj bi imela izjemno majhno jedro, ki bo merilo samo 83 mm2. Oba bosta imela pol megabajta drugonivojskega predpomnilnika, čeprav še ni znano, ali bosta podpirala eno- ali dvokanalni pomnilniški krmilnik.

Sodeč po letošnjem načrtu, bo AMD izdal Opterone Athens, Troy in Venus, Mobile Athlon...

9 komentarjev

AMD ponudil popravek

X-Bit Labs -

AMD je izdal popravek za napako Athlonov 64 in Opteronov, ki bi lahko povzročila, da bi sistemi z omenjenima procesorjema zmrznili sredi delovanja. Novo verzijo BIOS-a bodo kmalu dobili vsi izdelovalci matičnih plošč, ki bodo končne potrošnike obvestili, kako popravek aplicirati.

Napaka, ki so jo pred kratkim odkrili, se zgodi izjemno redko. Do nje lahko v izjemno redkih pogojih pride pri izvajanju instrukcije REP MOVS, pri čemer procesor vrne napačen rezultat ali zmrzne. V letu dni, kolikor so Opteroni na trgu, še ni informacij, da bi se napaka v resnici dogodila. Več o tem.

6 komentarjev

Mandrakelinux 10.0 za AMD64

PC Linux Online - Izšel je Mandrakelinux 10.0 Official za platformo AMD64 (Athlon64 in Opteron). Po navedbah MandrakeSofta naj bi bil izdelek optimiziran za popolno izkoriščenje novih možnosti, ki jih prinaša nova generacija 64-bitne arhitekture. Linux naj bi bil 20% hitrejši kot na 32-bitnih sistemih, seveda pa je zagotovljena popolna združljivost s 32-bitnimi aplikacijami. Več informacij in prednaročilo sistema s 15-odstotnim popustom.

61 komentarjev

AMD z vzpodbudnimi rezultati

X-Bit Labs - AMD-ju se, kot lahko sklepamo po tej novici na X - Bit labs, končno obetajo boljši časi, saj mu je uspelo obdržati 20% tržni delež na trgu x86 procesorjev, pričakujejo pa še povišanje le - tega v letu 2004, predvsem na račun Athlona 64 in Opterona.

Kot kaže, se bo procesorska vojna bila še dolgo, kar je za nas, končne uporabnike, dobra novica - še je v spominu čas, ko še ni bilo Athlonov in je tehnologija napredovala po polžje, cene pa so bile nekje v oblakih. Ni kaj, konkurenca je zdrava.

14 komentarjev

Dvoprocesorski Opteroni in AGP?

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je Gigabyte na Japonskem pred kratkim pripravil predogled nekaterih svojih plošč za prihajajoče Athlone64 in Opterone. Predstavljene so bile plošče, ki temeljijo na čipovjih AMD 8000, nVidia CK8 in VIA K8T800. Vse predstavljene plošče imajo precej standardne lastnosti značilne za nove plošče, izstopa pa GA-7A8DW, ki deluje na AMD 8151. Plošča je dvoprocesorska, na 940-pinskem ležišču, ima 1x PCI 33 MHz, 1x PCI-X 100MHz, 1x PCI-X 133MHz ter režo AGP 8x. To zanika nekatere govorice, po katerih naj dvoprocesorske plošče za Opterone ne bi vsebovale reže...

5 komentarjev

AMD spreminja načrte

X-Bit Labs - AMD-jeva nova procesorja Athlon 64 in Opteron sta trenutno najbolj pričakovana izdelka na trgu procesorjev. Zakaj, porečete? Ker naj bi bil Athlon 64 prvi 64-bitni procesor namenjen domačim (pisarniškim) uporabnikom, Opteron pa predstavnik nove tehnologije med procesorji za serverje. No, po poročanju X-Bit Labs bo potrebno na ta dva procesorja še nekoliko počakati, saj bosta na voljo šele marca oziroma aprila prihodnje leto. Klik!

2 komentarja

VIA je kriva!

The inquirer - Kot veste iz raznih novic, ki se pojavljajo na internetu ali pa celo iz lastnih izkušenj, so Nvidiini detonatorji 23.11 imeli napako, ki je povročilo, da se je monitorju "zmešalo". Napako naj bi povzročil hrošč v BIOSu Viinih čipovij, zato je bil na Via Arena tudi izdan popravek, ki napako odpravi.
Kljub temu pa naj bi imeli uporabniki, ki uporabljajo Intelova čipovja enake probleme z detonatorji 23.11, kar postavi dvom v Nviidino izjavo, da je za napako kriva VIA in ne Nvidia.

7 komentarjev