»

Google bo nudil gigabitni internet

Google - Google se širi na vsa področja življenja in če že ponujajo sto in eno storitev na spletu, zakaj ne bi ponujali še dostopa do spleta? Tako so včeraj napovedali eksperimentalno postavitev optičnega omrežja, ki ga bodo začeli graditi po ZDA. Za začetek zgolj na nekaj testnih lokacijah v državi približno 50.000 ljudem, ki jim ponudili gigabiten dostop do interneta. Sčasoma bodo eksperiment razširili, tako da bi lahko bliskovit internet ponudili tam nekje do pol milijona uporabnikom. Podrobnosti, kot so cena, dostopnost in podobno, seveda še niso znane, saj je Google trenutno v postopku izbiranja lokacij. Prebivalci lahko prijavijo svoje okrožje, časa imajo do 26. marca.

Medtem si želimo, da bi kdaj Google pokukal tudi na sončno stran Alp.

28 komentarjev

Virtualna ograja

New Scientist - Da sodobna tehnologija prodira na vsa področja življenja dokazuje tale novica. Raziskovalci iz Dartmouth College iz ZDA namreč razvijajo posebne ovratnike za - krave. Ovratnik vsebuje GPS ter Wi-Fi kartico preko katere naprava komunicira s centralo, napajanje pa je izvedeno preko sončnih celic. GPS centrali sporoča lokacijo in če se krava približa navidezni meji, se sproži signal, ki naj bi kravo odvrnil nazaj. S slednjim imajo raziskovalci sicer še manjše težave, vendar se jih trudijo rešiti.

Očitno hekerjem še ne bo tako kmalu zmanjkalo dela.

22 komentarjev

Konec "neslišne govorice"?

24 ur - Verjetno se strinjate, da tudi sami pogosto izgovarjate neslišne besede. Lahko sami sebi kaj rečete, lahko kratko malo kaj berete, lahko pa v pogovoru z nadrejenim sočno "izrazite" svoje mnenje. Kot kaže, bomo tudi pri tem morali biti kmalu previdnejši. Pri Nasi namreč razvijajo programje, s katerim naj bi bilo mogoče "slišati" tudi tudi neizgovorjene besede. S posebnimi senzorji na bradi in Adamovem jabolku naj bi namreč bilo mogoče zaznati živčne signale, ki jih možgani pošljejo grlu in jeziku, programska oprema pa naj bi znala to razvozlati. Kot trdijo pri Nasi, tega ne razvijajo za potrebe kakšnih velikih bratov, temveč za namene komuniciranja med astronavti, v hrupnih okoljih, z invalidi ipd. Vendar se z malo zdravega skepticizma lahko kaj hitro vprašamo, kdaj bi se kdo spomnil vse to zlorabljati tako rekoč za nadzor misli...

Novica se nahaja na 24ur med zanimivostmi (ne med novicami IT). Uspelo pa mi je tudi najti potrditev na Nasinih straneh.

1 komentar

Predvidevanje možganov

Slo-Tech - Članek, objavljen na New Scientistu razglablja o tem, zakaj se, v primeru, da nas požgečka prelestna lepotica, krčevito smejemo, v primeru lastnega žgečkanja pa le nemo bolščimo v zid ter ne reagiramo. Težava naj bi tičala v naših možganih, saj ima, tako članek, naš organ (da, referiram na možgane) možnost predvidevanja dogodkov. Seveda naša koža fizično gledano občuti enako, le možgani, v primeru žgačkanja samega sebe, te impulze omilijo ter zatrejo. Klik! Bolje kot vsak Pentium 4 [:D] .

5 komentarjev

Razvoj izboljšanega TCP/IP

New Scientist - Na strani NewScientist so objavili novico o razvoju nadgradnje TCP/IP protokola, ki naj bi znatno pospešil delovanje interneta. Osnova ostaja ista, kot trdijo, bo nadgradnja le in samo programska. Hec je v tem, da današnja "verzija" protokola deluje principu pošlji-preveri-če ni uspelo, pošlji še enkrat pri polovični hitrosti. Protokol je torej nekako tako zastarel kot povezava Faxa oz. klicnega modema. Upajmo, da bo zadevščina preživela testiranja in se kmalu uveljavila, ker mi si vsi želimo gigabitne povezave kar doma. ;) Več o tem.

9 komentarjev