»

Foxconn izdal popravek za BIOS in napovedal resnejšo podporo Linuxu

Slashdot - Po tem, ko je prejšnji teden eden izmed uporabnikov Ubuntu Linuxa opazil, da Foxconnov BIOS vsebuje pokvarjeno tabelo z ukazi za implementacijo ACPI v okolju Linux ter zaradi nekoliko neprimernega odnosa uporabniške podpore pri omenjenem podjetju pozval odprtokodno skupnost k pošiljanju zahtev po rešitvi problema, so iz Foxconna včeraj sporočili, da so pripravili popravek BIOS-a.

Tako so odpravili večino težav, zaradi katerih ACPI funkcije pod Linuxom niso delovale, nekaj manjših težav pa je očitno povzročila tudi napaka v Linux jedru in bodo odpravljene v različici 2.6.26.

Hkrati so se iz Foxconna tudi zahvalili vsem, ki so jih opozorili na napako in ter dodali, da jim je odprtokodna skupnost dala dobro lekcijo, zaradi katere se bodo v prihodnje veliko bolj posvetili testiranju Linuxa z njihovimi izdelki.

We are the Linux. Surrender your code. It will be assimilated. Resistance is futile.

9 komentarjev

Microsoft objavil vrsto specifikacij - Word, Excel, Powerpoint, Exchange

Slashdot - Microsoft se je danes odločil storiti nov korak v svoji želji po odpiranju svoje kode in vključevanju v odprtokodne skupnosti in programe - izdal je namreč skoraj 5000 strani dokumentacije o binarnih zapisih Office programov (Word, Excel in PowerPoint).

Binarni zapisi datotek so bili zelo razširjeni predvsem v preteklih različicah paketa Office in še danes mnogokrat predstavljajo trn v peti razvijalcem konkurenčnih (predvsem odprtokodnih) programov, saj morajo razvijalci izvajati t.i. reverse engineering, najnovejša različica Office-a, 2007, pa primarno že uporablja Open XML, ki temelji na XML-u in katerega specifikacije so znane, njegova implementacija pa je bila zato lažja.

Skupaj s specifikacijo binarnih zapisov pa so izdali tudi specifikacije za povezovanje z Exchange Server 2007 in Office SharePoint 2007, kar omogoča razvijalcem, da v svoje aplikacije vgradijo najrazličnejše storitve, ki se lahko nato povežejo z Microsoft-ovimi strežniki.

V nasprotju s pričakovanji pa je...

153 komentarjev

Mobilni telefon z odprtokodnim drobovjem

LinuxDevices - Trolltech je predstavil Greenphone, zeleni telefon, ki ga poganja Linux jedro, nad katerim teče telefonska različica Qtopie, Trolltechovega programskega vmesnika za integrirane naprave.

Za nekatere zelo pomembna novost je možnost, da lahko na napravo skozi miniUSB vmesnik naložijo svoje Linux jedro in tako s telefonom lahko počnejo praktično karkoli, ter seveda dejstvo, da je izvorna koda vse programske opreme v telefonu dostopna pod odprtokodnimi licencami.

O napravi poroča LinuxDevices, seveda pa se je reč znašla tudi na SlashDotu.



Telefon bo stal malo manj kot 800...

32 komentarjev

VIA napovedala Esther

X-Bit Labs - VIA je ta teden uradno napovedala svoj procesor nove generacije, ki bo porabil rekordno malo električne energije, a bo kljub temu aplikacije izvajal s spodobno hitrostjo.

Esther ali Cyrix 4, kot mu tudi pravijo, bo imel 128 kB prvonivojskega predpomnilnika in četrt megabajta drugonivojskega, 800 MHz FSB, podpiral pa bo ukaze SSE vseh treh generacij. Glavna prednost tega dvogigaherčnega procesorja pa ne bo samo večja hitrost v primerjavi s C3, temveč tudi cel kup varnostnih funkcij od VIA PadLock Hardware Security Suite do podpore Montgomery Multiplier za enkripcijo RSA.

Procesor bo zgrajen v 0,09-mikronski tehnologiji, s čimer namerava VIA zmanjšati porabo električne energije in gretje. Takšen procesor, ki teče s hitrostjo 1 GHz porabi zgolj 3,5 W, pravijo pri VIA, podatka za dvogigaherčne procesorje pa niso razkrila. Več o tem.

14 komentarjev

Mono pravno vprašljiv?

OSNews - Seth Nickell je v svojem spletnem dnevniku na dolgo in široko razjasnil, zakaj Mono trenutno ne more najti svojega mesta v namiznem okolju Gnome. Microsoft se namreč zaveda, da je odprtokodna skupnost njegov velik sovražnik in s spretno politiko bi si Redmond lahko priboril pravno prepoved Mona in podobnih projektov, kar bi seveda škodovalo tudi Gnomu, če bi vseboval programje, ki je plod Mona. Klik!

Mar se Miguel De Icaza s pajdaši trudi za prazen nič?

6 komentarjev

Poceni prenosniki

X-Bit Labs - Tajvanska VIA pripravlja, če gre verjeti X-Bit Labs, serijo poceni prenosnikov, ki bodo stali okrog 530 evrov. VIA bo uporabila kar lastni procesor, C3, ki bo tiktakal pri 1000 MHz, opremljen pa bo z 128 MB pomnilnika in 20 GB diska ter ostalimi malenkostmi. Pri izdelavi in prodaji bosta sodelovala partnerja indijski VXL in britanski ACi. Žal bodo dostopni samo v Indiji, VIA pa ne daje izjav, če in kdaj bodo naprodaj tudi drugod. Klik!

20 komentarjev