»

ATI Radeon Xpress

The Register - ATI je podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih čipih, obenem pa izdeluje tudi vezna čipovja. Tako so napovedali svoje prvo vezno čipovje s podporo PCI Express za naslednji mesec in mu nadeli ime Radeon Xpress. Nov ATIjev izdelek bo najprej na voljo za AMD Athlon 64, in sicer v dveh različicah - 200G in 200P, znana tudi kot RS480 in RX480. Vezno čipovje z imenom 200G bo vsebovalo integrirano grafično jedro RV370, okoli katerega sta zgrajena tudi Radeon X600 ter X300, medtem ko bo 200P verzija brez vgrajenega grafičnega jedra.

Vezna čipovja za Intelove procesorje pa se imenujejo RC400 in RS400, od katerih bo imela RC400 verzija prav tako vgrajeno grafično jedro RV370. Izdelek naj bi bil na voljo novembra, medtem ko bodo vezna čipovja za AMD na voljo oktobra. Več o novostih si lahko preberete na tej hiperpovezavici.

12 komentarjev

Prihaja ATI Radeon X700

X-Bit Labs - Na internetu so se pojavile govorice o prihodu ATIjevega grafičnega procesorja Radeon X700, kodno imenovanega tudi R410. ATI cilja na izdajo omenjenega grafičnega procesorja sredi septembra in bo namenjem srednjemu razredu grafičnih kartic. X700 bo prevzel več lastnosti svojega večjega brata X800, kodno imenovanega tudi R420, vendar bo imel za razliko od slednjega le 8 cevovodov. Grafični procesor bo narejen v 0.11 mikronski tehnologiji, s čemer bodo znižali stroške materiala in proizvodnje. Tako ATI cilja na delovne frekvence procesorja okoli 500Mhz. Kot kaže se je ATI nekoliko ustrašil nVidiine serije kartic Geforce 6600 (GT), ki bi bile prehuda konkurenca Radeonu X600, ki je le nekoliko izboljšana različica grafičnega procesorja RV350, ki poganja Radeone 9600. Celotna novica

13 komentarjev

Peticija za gonilnike ATI-jevih garfikulj

Slo-Tech - ATI ima veliko ljubiteljev, vendar je med njimi le malo uporabnikov prostega in brezplačnega operacijskega sistema. Za razliko od velikega konkurenta se je ATI odločil, da za Linux ne ponudi enakovrednih gonilnikov za svoje izdelke, pa še te so se namenili izdelati le za izbrane modele. Jeza uporabnikov Linuxa in imetnikov kanadskih kartic je narasla do te meje, da so vložili peticijo za gonilnike ATI-jevih kartic za Linux. Število podpisnikov je že močno preseglo 10 tisoč.

Kdo ve, morda pa tudi ATI misli, da Linux ne obstaja.

45 komentarjev

ATi odgovarja

PC Linux Online - ATi Technologies, Inc. je izdelovalec prvovrstnih grafičnih procesorjev in kartic, vendar je med linuksaši manj priljubljen kot veliki rival. Problem je seveda v gonilnikih. Na HardForumu so Terryju Makedonu zastavili nekaj vprašanj na to temo. Če vas zanima, zakaj ATI daje prednost določenim distribucijam, zakaj ne izdaja gonilnikov pogosteje in zakaj ne izda specifikacij, da bi gonilnike lahko izdelali drugi, boste veseli odgovorov.

Zakaj pa nihče ni vprašal, kako je s podporo starejšim karticam.

45 komentarjev

Koliko vatov?

X-Bit Labs - Ste se kdaj vprašali, koliko troši vaša grafična kartica? Se sprašujete, zakaj točno imamo na grafičnih karticah dodatne priključke za napajanje?

Na večino odgovorov vam bosta odgovorila dva testa, ki so ju izvedli na X-bit Labs. Preskusili so vse grafične kartice obeh večjih proizvajalcev na trgu -- od najšibkejših do najmočnejših. Izmerili so tudi koliko dodatne moči potrebujete, če kartico navijete, in ugotovili, da napajalnik moči 300 W le ni tako neprimeren za napajanje GF6800 Ultra.

Ne verjamete? No, potem pa kar na branje prvega dela, kjer so opisane ATI-jeve kartice, in drugega, kjer so si ogledali še nVidiine ter naredili premerjavo vseh kartic.

6 komentarjev

NV45, nova ali že videna tehnologija?

vir: Akiba
Akiba - Akiba - znani so po najbolj eksotičnih in res najnovejših novicah (včasih pokažejo kakšen procesor ali grafično kartico še preden se ve, kaj sploh točno zadeva je) - so nas zopet presenetili. Tokrat so nam dali misliti hardverašem s slikami AOpen GeForca 6800 Ultra na PCI Express x16 vodilu ter z "novim" procesorjem NV45. A na X-bit labs ugotavljajo da procesor NV45 verjetno ne bo prinesel nobene izboljšave ali spremembe v primerjavi s trenutnim NV40. Skoraj zagotovo pa drži dejstvo, da bo imel NV45 most HSI ("pretvornik" iz AGP na PCI Express x16) kar na substratu samega procesorja in ne na PCB-ju kartice kot je bilo to prej načrtovano pri SilahG za PCI Express. Da, to pomeni da je...

11 komentarjev

VisionTek Radeon X800Pro

HardOCP - VisionTek, eden izmed prvih ATI-jevih partnerjev, ki je ponudil grafično kartico VisionTek Radeon X800Pro. Kot je razvidno iz imena, kartica temelji na X800 (R420) čipu, ki potrebuje le en štiri pinski molex priključek za normalno delovanje 160 milijonov tranzistorjev. 0.13 mikronski polprevodniki so sparjeni s 256mb GDDR 2ns rama, kar z drugimi besedami označuje ferkvenco 500MHz (1GHz DDR).

Preden se lotite branja testa, je koristno osvežiti, ketere tehnologije nam zmaj sploh nudi. Na testu so primerjali VisionTek X800Pro($399), originalno ATI Radeon X800Pro($399) in tekmeca iz nasprotnega tabora, NVIDIA GeForce 6800Ultra($499).

Za posladek, pa so nam pripravili še rezultate...

13 komentarjev

ATI prevzema PCI-Express

HardOCP - Grafični gigant ATI, je pred dnevi najavil PCI-Express vodilo za svoje najnovejše grafične čipe serije X. Tako naj bi modeli X800, X600 in X300 dobili novo vodilo, ki ima kontroler vgrajen v sam VPU, za razliko od NVidie, ki je zadevo rešila z mostičem med AGP GPUjem in PCI-Express vodilom. Razlik v samih specifikacijah čipa ni ( še vedno bo vseboval 160 milijonov tranzistorjev, frekvenco procesorja 500Mhz in rama GDDR3 1GHz, vse skupaj pa je narejeno v 0.13 mikronski tehnologiji) , razen samega imena čipa, ki pa ne pomeni ničesar drugega, kakor podpora novemu vodilu.


Tudi na mobilnem trgu ATI ni počival in je predstavil mobilno različico PCI-Express vodila za Radeon X600 mobile, ter...

5 komentarjev

PCI Express kmalu masovno

X-Bit Labs - PCI Express kot tehnologija nove generacije in znanilec večjih sprememb na področju osebnih računalnikov je pripravljena za masovno preplavitev trga. Začne se z velikimi proizvajalci, ki v svoje umotvore zmečejo najnovejšo tehnologijo in jo pošljejo po svetu, sledijo pa jim manjša podjetja in tako se v kratkem času zgodi obrat.

Kaže, da bo Dell sprožil PCI Express, vodilo prihodnosti, če malce pretiravam. Dell je namreč pri svojemu dobavitelju grafičnih kartic MSI-ju že naročil kartice s tem vodilom. Junija letos Dell namreč namerava te računalnike poslati na trg, ne ve pa se še s čim bo MSI začel proizvodnjo - nVidio ali ATIjem. Pripravljena sta baje oba. X-bit labs.

1 komentar

ATi z 0,11 mikronih in X300

DigiTimes - Na DigiTimes so sporočili novico o verjetnem ATi-jevem prehodu na 0,11 mikronsko tehnologijo. Njihov prvi grafični procesor, ki naj bi bil izdelan v "pomanjšani obliki", naj bi bil Radeon X300 (RV370). Prvič naj bi ga predstavili na Computex Taipei -- med prvim in petim junijem. Dotični izdelek bo ciljal na nižji cenovni razred s cenami pod 100 ameriških zelencev.

Iz tabora ATi-ja je prišla tudi vest, da naj bi tretjega junija predstavili X800 in X600 v PCI-Express izvedbi. Ta grafični gigant pričakuje tudi razvoj njihove nove generacije grafikulj, ki naj bi uporabljale 90 nm, v prodajo pa naj bi prišli na začetku 2005. leta. Izvirna novica

0 komentarjev

PCI Express

Intelforums - PCI Express in s tem precejšen korak v evoluciji tehnologije razširitvenih naprav počasi postaja resničnost. Približno pred ducatom let je Intel predstavil "Peripheral Component Interconnect" vodilo oziroma PCI, ki je pohitril takrat že precej počasno ISA vodilo in dodal precej novih možnosti in delovnega prostora novejšim razširitvenim napravam. Ker pa za vedno zmogljivejše grafične kartice tudi to ni bilo dovolj, se je leta 1997 pojavilo takrat zelo hitro AGP vodilo, ki je bilo v primerjavi s PCI vodilom kar še enkrat hitrejše (66 proti 33 MHz).

PCI Express oziroma "tretja generacija...

11 komentarjev

ATI s certificiranjem Radeonov

Warp2Search - Kanadski grafični gigant ATI se je odločil uvesti nov sistem certificiranja vseh grafičnih kartic, ki jih njegovi partnerji izdelujejo na njegovih čipih. ATI meni, da bo tako manj težav s stabilnostjo ter posledično nezadovoljnostjo uporabnikov, prav tako pa bo lahko le-tem nudil hitrejšo ter kvalitetnejšo pomoč ob morebitnih težavah. Za kaj torej v bistvu gre?

ATI bo vse kartice s svojimi čipi peljal skozi test, kjer bodo preverjali:
  • Enostavnost namestitve gonilnikov
  • Dvanajsturni test v 3D aplikacijah
  • Dvanajsturni test pri predvajanju DVD filma
  • Kvaliteto slike na zaslonu
  • Pakiranje kartice skupaj z vsemi dodatki (kabli, pretvorniki, CDji ...)
Vse kartice, ki bodo to mučenje uspešno prestale, bodo dobile naziv Certified by ATI, kar bo pomenilo da za njihovo kakovost jamči posredno tudi sam ATI. Spisek že certificiranih kartic ter originalna novica na tem naslovu.

8 komentarjev

Naslednik PCI vodila

Slo-Tech - PCI vodilo je že dolga leta standard v računalniški industriji, toda počasi je potrebno narediti prostor za novo tehnologijo. Zadnje čase smo lahko opazili najave nekaterih novih vodil, ki naj bi nasledila PCI vodilo in če vas zanima, kaj nam vsaka posebej obljubja, je ta članek na PC Questu prava stvar. Sicer je zadeva visoko špekulativna, ker nihče ne more predvideti kaj in kako bo nasledilo PCI, toda vseeno gre za zanimivo in informativno branje. Še nekaj let... in imeli bomo praktično uporabna vodila s prepustnostjo, ki se bo merila v Gigabitih na sekundo. Juhej in hvala Vomu.

2 komentarja

EV6 se poslavlja, prihaja NUMA

EBN - Ko smo že pri serverskih procesorjih... AMD se je svojega 64 bitnega SledgeHammerja lotil precej resneje kot Intel Itaniuma in procesor je redno deležen zanimivih inovacij. Zadnja izboljšava je, sodeč po tej novici, novo vodilo. EV6 očitno ni dovolj dober za AMDjev novi procesor in tako so sprojektirali popolnoma novo vodilo z imenom NUMA (Non-Uniform Memory Access). Če vas zanimajo podrobnosti okoli tega vodila si kar poglejte zgornji link, povem naj le, da bo zadeva podpirala povezovanje osmih ali več procesorjev (seveda vsak s posebnim vodilom in ne deljenim, kot je slučaj pri Intelu), zgrajena pa je okoli LDT kontrolerja.

0 komentarjev