»

Trojanec zoper nelegalne prenose

Neowin - Na svet je privekal trojanski konj z imenom Troj/Qhost-AC, ki se prenareja, da je generator registracijskih ključev za znane programe. Tak način razširjanja ni nič novega, so pa posledice njegovega delovanja zelo zanimive. Seveda program ne vsebuje tovrstnega algoritma, temveč si je njegov avtor za cilj izbral osveščanje ljudi, da je prenašanje avtorsko zaščitenih datotek s torrenti po spletu prepovedano. Trojanec v datoteko hosts zapiše naslove treh popularnih strani s torrenti in IP-naslov 127.0.0.1, z čimer onemogoči njihov obisk z okuženega računalnika. Poleg tega odpre pojavna okna na zaslonu in zaigra melodijo downloading is wrong, medtem ko kakšne dodatne nesnage (spyware, maleware) ne naloži.

9 komentarjev

Šaljivec z YouTuba priznal krivdo

Yahoo News - Letos aprila se je na YouTubu pojavilo nekaj posnetkov, v katerih je zamaskiran moški najprej trdil, da je s svojimi privrženci s cianidom in strupom proti podganam zastrupil otroško hrano Gerber, kasneje pa, da je nekaj otrok že podleglo. Proizvajalec hrane je na neslano šalo opozoril policijo, ki je aktivirala ameriško agencijo za hrano in zdravila (FDA). S pomočjo Hotmailovega elektronskega naslova, ki je bil uporabljen pri registraciji dveh spletnih strani, kjer je ne preveč bister šaljivec navedel svoj domači naslov, so ga identificirali. Da imajo pravega človeka so potrdili tudi IP logi, tako da so ga aretirali in mu začeli soditi.

Osumljenec je 43-letni Anton Dunn, ki se je v četrtek na sodišču izrekel za krivega. Če bo obsojen, mu grozi pet let zapora in 250.000 dolarjev kazni ali dvakratna izguba, ki jo je zaradi incidenta utrpel Gerber, sicer podružnica Nestleja, če jo bodo lahko dokazali. Odločitev sodišča pričakujemo 20. marca prihodnje leto.

23 komentarjev

Monolith - novo piratsko orodje?

Crypto-Gram - Kot vemo, je distribucija avtorskopravno zaščitenih datotek prepovedana. Zato je Jason Rohrer prišel na idejo, da bi to preproved zaobšel, in sicer tako, da ne bi distribuiral avtorsko zaščitenih datotek, hkrati pa bi jih distribuiral.

Se sliši zapleteno? Rešitev je tehnično povsem preprosta. Izdelal je namreč program Monolith, ki je v osnovi šifrirni program, ki za šifriranje uporablja algoritem XOR.

Program vzame dve datoteki in med njima izvede operacijo XOR. Rezultat je tretja datoteka, ki jo program imenuje "datoteka Mono". Če sedaj vzamemo prvo datoteko in datoteko Mono ter med njima izvedemo operacijo XOR, bomo dobili drugo datoteko. Če pa vzamemo drugo datoteko in datoteko Mono, bomo dobili prvo datoteko.

Ideja avtorja je, da vzamemo avtorsko nezaščiteno datoteko, npr. kakšno ISO-sliko Linuxovega CD-ja ter avtorsko zaščiteno datoteko in iz njiju naredimo Mono datoteko. Nato distribuiramo uporabljeno ISO-sliko ter datoteko Mono. S tem naj ne bi kršili nobenega zakona....

38 komentarjev

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Slo-Tech - DELO je v petek, 25. novembra 2005 na strani 16 objavilo kratko novico o tem, da je Združenje glasbenih in filmskih založnikov CMBA, katerega člani so Sony, Disney, BMG, EMI in podobne korporacije, na evropske parlamentarce naslovilo pismo, v katerem jih prosi, naj se zavzamejo za ohlapnejšo razlago direktive o hranjenju telekomunikacijskih podatkov. Združenje si namreč obeta, da bi bilo s pomočjo prometnih podatkov lažje preganjati kršitelje avtorskopravne zakonodaje, predvsem uporabnike P2P omrežij.

Da se na tem področju morda dejansko obetajo spremembe in da se prometni podatki v EU ne bodo hranili le za potrebe boja proti terorizmu, pač pa tudi boja proti nelegalnemu izmenjevanju avtorsko zaščitenih datotek preko P2P omrežij, pa kaže tudi novica objavljena na Open Rights Group.

Omenjena organizacija namreč poroča, da je komite Evrospkega parlamenta za civilne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) 24. novembra podprl idejo o razširitvi seznama "resnih kaznivih...

46 komentarjev

Parodija oglasa MPAA

Slo-Tech - Današnje DELO piše, da so pri ameriškem filmskem združenju MPAA (Motion Pictures Association of America) pripravili plakatno oglaševalsko akcijo, s katero kršitelje opozarjajo, da z nelegalnim pesnemavanjem avtorsko zaščitenih datotek preko interneta tvegajo kazen.

Slogan akcije je "YOU CAN CLICK, BUT YOU CAN'T HIDE" (lahko klikaš, a skriti se ne moreš).

Ker pa je oglas nadvse primeren za kakšno parodijo, smo ga malce popravili. Tokrat oglašuje Linux in opozarja uporabnike Windows, da jim konzola ne "uide"...

55 komentarjev

Italijani v zapor zaradi deljenja datotek

The Register - The Register poroča, da so včeraj v italijanskem parlament izglasovali strožje kazni za državljane, ki jih uloviju pri nedovoljenem prenašanju avtorsko zaščitenih datotek. Kazni so tako med €154 in €1032 k čemur je treba dodati še zaporno kazen od 6 do 36 mesecev. S tem dejanjem so uspeli internetno presnevamanje zaščitenih datotek (predvsem filmov in glasbe) dvigniti na nivo, ki je bil do sedaj rezerviran za bolj resne prodajalce piratskih CD-jev.

Opozicija se je že pritožila nad zakonom in dosegla od senata obljubo, da bodo ponovno razmislili o primernosti tako strogih kazni.

Glede na to, da smo sedaj v Evropi in da se tako radi zgledujemo po drugih članicah - si kdo upa napovedati kdaj bo podoben zakon stopil v veljavo pri nas?

20 komentarjev

Operacija Fastlink - na lovu za pirati

Slo-Tech - Nedvomno je na Slo-Techu kar nekaj uporabnikov, ki uporabljajo takšno ali drugčano ilegalno programsko opremo. Pred deset in več leti je bilo takšno početje (kopiranje in presnemavanje, takrat še kaset) družbeno in zakonsko sprejemljivo, vendar pa se je z osamosvojitvijo Slovenije in prihajajočim vstopom v EU, tudi državna politika do avtorske lastnine spremenila. Kljub temu, da v Sloveniji zaenkrat možje v modrem izvajajo precej omejene akcije, pa se med organi pregona vedno bolj širi globalno sodelovanje, pri katerem z eno operacijo poskušajo uničiti velike piratske organizacije.

In ena takšnih operacij, do sedaj največja, je operacija Fastlink, v kateri je ameriški DoJ (Department of Justice) v sodelovanju z desetimi državami iz celega sveta razbil, oziroma vsaj poskusil razbiti, več t.i. "warez" skupin. V operaciji Fastlink so se Belgija, ZDA, Danska, Francija, Nemčija, Madžarska, Izrael, Nizozemska, Singapur, Švedska, Velika Britanija osredotočile predvsem na "višje"...

56 komentarjev

Ameriški filmarji resno zoper pirate, Slovenija bolj mlačno

Delo - V letu dni ima ameriška filmska industrija, sodeč po raziskavi Ameriškega filmskega združenja ( MPAA) skupaj s podružnico v tujini, več kot 3 milijarde dolarjev izgube prihodkov zaradi filmskih piratov. V to vsoto pa ni (!) všeta škoda, ki jo pirati povzročajo na račun interneta in širokopasovnih povezav. Posebej želijo opozoriti, da je zasebno snemanje filmov s kamero v kinodvorani (marsikomu znano že po oznaki nelegalne filmske datoteke) prepovedano in kaznivo dejanje. Deskarji naj bi dnevno iz spleta pretočili do 600 tisoč nelegalnih filmskih datotek. Jim Gianopulus, direktor 20th Century Foxa je piratstvo označil kot glavni problem filmske industrije in hkrati oznanil izid nekakšnega 72-sekundnega filmskega uvodnika, ki bo gledalcu predstavil slabosti in posledice uporabe nelegalne filmske vsebine. Bodo ljudje na filmsko predstavo potemtakem še bolj zamujali?

V Sloveniji država, distribucijska podjetja, videoteke in ostali vpleteni bolj ali manj spijo na lovorikah. Problem se...

20 komentarjev

The Two Towers se že razpečuje?

Slashdot - Kot ste lahko videli v novicah, se boj proti piratstvu nadaljuje, vendar pa je to sizifovo delo, saj se ljudje prav nič ne bojijo kazni, ki jih lahko doletijo zaradi nezakonitega presnemavanja in posedovanja piratskih kopij. Zakaj se ne bojijo kazni, bi lahko govorili v nedogled, ampak recimo, da ljudje radi delimo razne stvari z drugimi, med drugimi tudi najnovejše filme - recimo težko pričakovani LOTR: The Two Towers, ki ga marsikdo od vas že prav nestrpno pričakuje in naj bi se po podatkih te strani (novico sem dobil na Slashdotu) že veselo razpečeval med uporabniki s hitro internetno povezavo. Studio, ki film snema pravi, da o tem ne ve nič in da naj bi se film še snemal, če pa bi se trditev izkazala za pravilno, pa lastnikom "leakanega" filma grozijo številne kazni.
Torej, ali se film resnično veselo "deli" med uporabniki? Vse je mogoče, a od takega filma ne moremo pričakovati ravno globokih užitkov v gledanju, saj so zelo zgodnje "leakane" različice ponavadi še nedodelane,...

7 komentarjev