»

BFG ukinja svoje grafične kartice

BFG-jev vodno hlajen GTX 295

vir: HotHardware
HotHardware - Eden izmed glavnih nVidiinih partnerjev pri izdelavi in prodaji grafičnih kartic, BFG, se po osmih letih umika s tega trga, kar je presenetilo mnoge računalniške navdušence. Razlog za odhod naj bi se skrival v majhnih dobičkih s področja trga grafičnih kartic, kar je nedvomno povezano z majhnim zanimanjem za nVidiine grafične kartice iz serije GTX 400. Mnogi se sprašujete, kaj to pomeni za družbo, saj najverjetneje poznate le njihove grafične kartice. Posvetili se bodo svojim drugim izdelkom, računalniškim napajalnikom ter celotnim sistemom, prenosnikom iz serije Deimos in vrhunskim namiznim sistemom iz...

45 komentarjev

Larrabee s približno 1,7 milijarde tranzistorjev

bit-tech.net - Na IDFu je Pat Gelsinger, podpredsenik Intela, razkazoval rezino jeder Larrabee, Intelove vstopnice na grafični trg. Pri bit-techu so sliko s francoske strani Hardware.fr dodobra analizirali in s pomočjo Photoshopa in predpostavko, da ima rezina premer 300 mm ter je izdelana v 45 nm procesu, dognali, da ima eno jedro Larrabeeja kar 702 mm2 površine. Če ga primerjavo s procesorjem Itanium 2 (712 mm2 in 2 milijardi tranzistorjev) in nVidiinim GT200 (576 mm2 in 1,4 milijarde tranzistorjev), očitno napoved, da bo Larrabee imel 1,7 milijarde tranzistorjev, drži. Veliko število tranzistorjev oz. velika površina jedra pa pomeni tudi drago proizvodnjo, saj na rezino pride le 64 jeder, nikoli pa niso delujoča prav...

39 komentarjev

Terratec pravi nič več grafičnih kartic

X-Bit Labs - Nemški Terratec, podjetje, ki je pri nas bolj znano po kvalitetnih zvočnih karticah, se je odločil, da bo zapustil trg grafičnih kartic s tem, ko bo prenehal pakirati Mystify grafične kartice. Kot razloga za to navajajo prenasičenost grafičnega trga in posledično majhen doprinos k prihodkom in dobičku podjetja.

Terratec je vstopil na grafični trg septembra 2002, ko je ponudil GeForce 4 Ti4200/4600 in MX pod blagovno znamko Mystify, naslednje leto pa je začel proizvajati tudi Mystify kartice na ATI-jevih Radeonih. Sedaj ko so se umaknili s tega trga, se pri Terratecu nameravajo posvetiti zvočnim karticam in ostali avdioopremi. Več o tem.

0 komentarjev

Testa dveh grafičnih kartic

več strani - Trenutno se na grafičnem trgu za prestižen naslov najboljše grafične kartice potegujeta GeForce Ti4600 ter Radeon 9700 Pro. Sicer se tehtnica ljudstva nagiba malce bolj na stran ATIjevega favorita, vendar pa si bo vsak našel svojega zmagovalca sam. Da bo ta odločitev lažja, vam predstavljam dva testa omenjenih grafikulj:

1 komentar

80% za manj kot $100

AnandTech - Trident XP4 bo grafična kartica, ki bo za zelo nizko ceno ponujala veliko, trdijo pri Tridentu - podjetju, ki pokriva 4% grafičnega trga. To podjetje nikoli ni bilo znano po zelo zmogljivih in dragih grafičnih karticah, temveč bolj po zelo poceni a za to ceno dokaj kvalitetnih umotvorih, ki so jih kupovali predvsem za v "tipkarske stroje za tajnice" in podobno.

Prav tako ne nameravajo izvesti kakšnega skoka v najvišji razred, saj vedo, da hude tekme med Nvidio in ATIjem ne bi preživeli. Zato zopet ciljajo na nižji, "value" trg. Pripravljajo kartico, ki bo za 99 ameriških dolarjev ponujala 80% moči GeForca4 Ti 4600. Več na AnandTechu.

3 komentarji

Creative spet pri zvoku

Guru 3D - V zadnjem času se Creative vedno bolj pojavlja na različnih delih računalniškega tržišča. Izdeluje grafične kartice, audio playerje in še vrsto drugih stvari. Medtem ko njegov glavni oddelek, zvočne kartice, kar stagnira.
Ker pa posluje z izgubo, se je odločil, da se bo spet posvetil zvočnim karticam. Tako bo začel z intenzivnim razvojem Sound Blaster Audigy programa zvočnih kartic. Pa tudi novo obliko zvočnikov lahko pričakujemo kar kmalu.
Creative bo kar malo težko konkuriral Nvidii, ki se je odločila poseči na zvočno sceno. Kot veste, bo Nforce imel vgrajen zvok, ki ima zelo impresivne specifikacije! Kako se bo vse to razplatlo, vam bomo še poročali.

0 komentarjev

Kyro II

Media Xplosion - Kyro je na grafični trg vnesel nekaj prepotrebne svežine, toda kljub temu čip ni posebej uspel, verjetno predvsem zato, ker nikoli ni postal širše dobavljiv. Večina velikih podjetij z dobrimi prodajnimi kanali pač uporablja Nvidiine čipe... Kakorkoli, STM (ki je, mimogrede, eden izmed največjih proizvajalcev polprevodnikov na svetu) že pripravlja naslednika s presenetljivim imenom Kyro II. Čip bo izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, imel bo 4 renderirne cevovode, T&L enoto (s sposobnostjo predelave in senčenja kakšnih 20-25 milijonov trikotinokov) ter bo podpiral do 128MB DDR SDRAMa. Da ne gre za kakšno potegavščino kaže tudi dejstvo, da novi gonilniki za Kyro kartice že vključujejo podporo za Kyro II. Očitno bo na grafični trg kmalu vstopil še eden močen igralec, o katerem pred par meseci ni bilo ne duha ne sluha. Kot naročeno!

1 komentar