»

Določanje uporabniških navad s pomočjo števca električne energije

vir: The H
The H - Raziskovalci pri Univerzi za uporabne znanosti v Münstru poročajo, da je iz visokofrekvenčnih podatkov pametnega števca za električno energijo mogoče enoznačno določiti, kateri TV program ali DVD gledajo člani družine na domačem TV zaslonu.

Ključ leži v določanju prehodov med temnimi in svetlimi scenami na televiziji, ki porabijo opazno različno količino energije. Dobi se jih iz standardnih pametnih števcev, ki podatek o porabi pošiljajo naprej z frekvenco 1x na dve sekundi. Podatki so praviloma na voljo za več ur na dan, ostali električni porabniki (računalniki, svetila,...

37 komentarjev

VIA izdala dvojedrni procesor

X-Bit Labs - Na procesorskem trgu niso samo AMD, Intel in Nvidia, čeprav si odrežejo največji kos pogače. Nekje zadaj caplja tudi VIA, nam bolj znana po veznih naborih, ki je šest let po uveljavitvi dvojedrnih procesorjev le izdelala svojega. Procesor Via Nano X2 je 64-biten, zgrajen v 40 nm-tehnologiji Isiah in podpira ukaze SSE4, virtualizacijo in Via PadLock.

So pa poskrbeli, da je procesor nazaj združljiv s predhodniki tudi fizično, tako da sede na ista podnožja kakor Via Nano, Via C7, Via C7-M ali VIA Eden. Novi procesorji so že dobavljivi sestavljavcem računalnikov in drugih naprav, kjer je potrebna...

4 komentarji

Prihajajo pametni števci električne energije in nove možnosti napadov

Pametni števec

Slo-Tech - V naših krajih večinoma še uporabljamo klasične števce električne energije, ki podpirajo delovanje v bodisi dvotarifnem bodisi enotarifnem režimu. V ZDA in drugih državah EU pa medtem že intenzivno uvajajo pametne števce, ki bodo do leta 2022 vsled Direktive 2009/72/EC obvezni tudi pri nas. Pametni števci so krmiljeni na daljavo in omogočajo vrsto nastavitev: fino razdelitev dneva na 48 polurnih intervalu, ki...

71 komentarjev

Fujitsu pripravlja osemjedrni Venus

Venus

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na spletu najdemo vedno več podatkov o prihajajočem procesorju iz Fujitsujevih tovarn, ki so ga tako pompozno napovedali ta teden. Gre za osemjedrni procesor z imenom Venus, ki temelji na arhitekturi Sparc64. Prvikrat so ga omenili lanskega avgusta, nato pa so bili odtlej do danes zelo molčeči. Zdaj vemo več.

Uspešno so zagnali delujoči prototip, ki je dosegel do 128 gigaflopsov na čip, kar je po njihovih besedah dvainpolkrat bolje od Intelovih najzmogljivejših procesorjev ta hip. Vprašanje je, kakšno bo to razmerje prihodnje leto, ko naj bi se Venus dokončno materializiral. Fujitsu pravi, da kljub tej hitrosti Venus porabi zgolj 35 W električne energije, kar je nekako tretjina porabe Itaniuma 2, s katerimi se primerjajo. To ni tako presenetljivo, saj bo osemjedrni...

14 komentarjev

Albatron ponudil mini-ITX ploščo za AMD-jeve Turione

Albatron KI51PV

vir: Tech Report
Slo-Tech - Standard Mini-ITX je ob predstavitvi veliko obljubljal. Rekli smo si, končno ne bo več potrebe po gromozanskih škatlah na naših mizah, če (en) računalnik potrebujemo zgolj za pisarniška opravila in brskanje po medmrežju. Mere osnovne plošče (17x17 cm) so obljubljale, da bo računalnik zelo majhen, ob katerem se celo Shuttlovi XPC-ji zdijo veliki.

Realnost seveda ni tako rožnata. Na trgu sicer je mogoče kupiti matične plošče tega standarda, vendar je na skoraj vse pricinjen šibak Viin procesor (C3, C5, C7) , ki sparjen z njenim veznim naborom včasih ne nudi dovoljšnje in udobne odzivnosti.

Albatron očitno zna prisluhniti potrebam na trgu...

31 komentarjev

VIA s 64 biti

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so uradno najavili svoj prvi x86-64 procesor, ki se zazdaj imenuje še Isaiah, s katerim se želi VIA postavili ob bok AMD-ju in Intelu na področju 64-bitnih procesorjev. Isaiah bo imel vgrajeno PadLock tehnologijo, vrsto multimedijskih izboljšav, povečan predpomnilnik in celo tehnologijo, podobno Intelovem HyperThreadingu, so dejali v Vii. Razkrili niso nobenih oprijemljivejših podatkov, so pa zatrdili, da bo procesorjeva poraba električne energije in posledično tudi gretje zelo nizko. Pričakujemo ga lahko leta 2006. Več o tem.

5 komentarjev

VIA napovedala Esther

X-Bit Labs - VIA je ta teden uradno napovedala svoj procesor nove generacije, ki bo porabil rekordno malo električne energije, a bo kljub temu aplikacije izvajal s spodobno hitrostjo.

Esther ali Cyrix 4, kot mu tudi pravijo, bo imel 128 kB prvonivojskega predpomnilnika in četrt megabajta drugonivojskega, 800 MHz FSB, podpiral pa bo ukaze SSE vseh treh generacij. Glavna prednost tega dvogigaherčnega procesorja pa ne bo samo večja hitrost v primerjavi s C3, temveč tudi cel kup varnostnih funkcij od VIA PadLock Hardware Security Suite do podpore Montgomery Multiplier za enkripcijo RSA.

Procesor bo zgrajen v 0,09-mikronski tehnologiji, s čimer namerava VIA zmanjšati porabo električne energije in gretje. Takšen procesor, ki teče s hitrostjo 1 GHz porabi zgolj 3,5 W, pravijo pri VIA, podatka za dvogigaherčne procesorje pa niso razkrila. Več o tem.

14 komentarjev

VIA z novim procesorjem

X-Bit Labs - Tajvanska VIA je predstavila nov procesor Eden-N, ki tiktaka pri 1,0 GHz, porabi pa bojda manj kot 7 W električne energije. V družini Eden-N sta še procesorja 533 in 800 MHz, ki porabita 4 oziroma 6 W, s čimer si ta družina lasti laskavi naslov nativnih x86 procesorja z najmanjšo porabo. Poleg nizke porabe ga odlikuje še nizka cena in majhnost, saj zapakiran meri le 15x15 mm. Procesor deluje s čipovjem VIA CLE266, ki podpira še DDR PC2100 pomnilnik, USB 2.0, mrežo in 5.1 avdio sistem. Klik!

13 komentarjev

OLED v mobilnih telefonih

Slashdot - Kot navaja ta stran, je japonsko podjetje ELDis predstavilo prvi mobilni telefon na svetu, ki uporablja zaslonček OLED, katerega lahko gledamo iz obeh strani (glej sliko). Kot kaže, se utegnejo OLED zaslončki v prihodnosti vse bolj uveljaviti pri prenosnih napravicah, saj porabijo malo električne energije in imajo hitre odzivne čase. Zaslončki OLED bodo v prihodnosti najverjetneje nadomestili LCD sorodnike.

9 komentarjev

Viino čipovje za prenosnike

X-Bit Labs -

Pred kratkim smo poročali o KT400A, ki ga je VIA izdala in bo služilo AMD procesorjem za namizne računalnike, danes pa si poglejmo še njegovega bratranca za prenosne procesorje istega proizvajalca.

VIA ProSavage KN400, kot se bo čipovje uradno imenovalo, bo podpiralo vse Athlon XP-M procesorji z 200, 266 ali 333 EV-6 vodilom, vključujoč zadnje izdaje na Barton jedru. KN400 bo tako prvo...

0 komentarjev

VIA in procesorji

VIA Hardware - Čeprav je VIA do sedaj izdala kar nekaj procesorjev, se niti eden model ni vsaj malo uveljavil. Mogoče se bo kaj spremenilo s pred kratkim najavljeno Ezro (masovna proizvodnja v tretjem četrtletju), toda VIA že misli na prihodnost. Naslednje leto naj bi tako predstavili popolnoma novo jedro- C4:
  • C5X (Nehemiah): Novo jedro na 0.13 mikronski tehnologiji bo sprav predstavljeno na začetku naslednjega leta. Največja izboljšava je 17 stopenjski cevovod (namesto 12 stopenjskega v C3 procesorjih), ki bo omogočal doseganje 1.2GHz hitrosti. Procesor bo imel 128KB L1 in 256KB L2 predpomnilnika.
  • C5Y (Esther): V drugi polovici leta 2002 bodo C4 procesorje začeli izdelovati v 0.10 mikronski tehnologiji. To pomeni frekvence okoli 2GHz.
VIA obljublja, da bodo C4 procesorji končno spremenili "sloves" njihovih procesorjev: bili naj bi popolnoma sposobni konkurirati tako Intelovim, kot AMDjevih low-cost rešitvam. Več tukaj.

0 komentarjev