»

Izšel je Debian "Stretch" 9.0

Debian - Po 26 mesecih razvoja je na voljo nova različica operacijskega sistema Debian "Stretch" 9.0, ki bo varnostno podprta naslednjih 5 let. Debian 9.0 je posvečen Ianu Murdocku, ustanovitelju projekta Debian, ki je preminil 28. decembra 2015.

Z vidika varnosti je dobrodošla sprememba, da okenski sistem za delovanje ne potrebuje več root pravic. Pretežni del izvornih paketov v distribuciji, kar 90 odstotkov, bo ob prevodu in izgradnji paketa izdelala do bita enake binarne datoteke. To je pomembno, ker viša varnostne standarde in zagotavlja verodostojnost binarnih datotek ter olajša zaznavanje neželenih posegov v prevajalnike. Nekateri izmed 51.000 programov v Debian 9.0:

  • Linux kernel 4.9 (long-term)
  • GNOME 3.22
  • KDE Plasma 5.8, Application 16.08, PIM 16.04
  • LibreOffice 5.2
  • Firefox 45.9 ESR
  • Chromium 59
  • OpenJDK 8
  • GCC 6.3
  • MariaDB 10.1
  • PostgreSQL 9.6
  • PHP 7.0
  • Python 3.5

Privzet okus MySQL-a je po novem MariaDB, ta bo ob nadgradnji samodejno zamenjal MySQL 5.5 ali 5.6. V distribucijo pa se vračata Firefox...

25 komentarjev

Delavnica strojne opreme za zacetnike

Slo-Tech - V sredo 29. marca vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na strojno delavnico za začetnike, ki jo bo vodil May Doušak.

Kolikokrat ste se vprašali, kaj se skriva v vašem računalniku? Gledali morje žic ter občudovali ventilatorje? Še vedno ne veste, s čim nakrmiti hrčke, ki poganjajo vaš mlinček pod mizo? Na kiberpipini "strojni" delavnici bomo spoznali drobovje računalnika do potankosti in tako se ne boste nikoli več vprašali zakaj LCD ne utripa, ter zakaj monitorjem ne zmanjka barve. Skupaj bomo razstavljali ter si ogledovali komponente, kable, ter celo sami sestavili svoj računalnik.

Pridite, zabavno bo. Število mest je omejeno, zato se je potrebno prijaviti na naslov phoebus@apollonus.net. Delavnica je brezplačna in traja do 21.00.

37 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0r3

OSNews - V času pričakovanja nove stabilne različice Sarge je izšla prenovljena izvedba sedanje stabilne različice distribucije Debian, ki je znana tudi pod imenom Woody. Že tretja izvedba Debiana 3.0 odpravlja varnostne pomanjkljivosti in tudi nekatere kritične napake. Če ste sistem nadgrajevali preko security.debian.org, ne boste občutili večje razlike. Za stabilne različice Debiana je značilno, da vsebujejo starejšo programsko opremo, ki je dobro preskušena in nadvse primerna za strežnike.

Demonstracija stabilnosti: KDE 2.2.2, Mozilla 1.0.0, Evolution 1.0.5, Gimp 1.2.3 ...

In še zanimiva pot do nameščenega Debiana.

9 komentarjev

Kiberpipina šola Linuxa

Slo-Tech - Za vse začetnike, ki si od računalnika želijo več, Kiberpipa po celoletnem premoru v novembru vnovič organizira šolo Linuxa, kjer se bodo popolni začetniki v šestih tednih naučili samostojno in samozavestno uporabljati Linux.

Iskanje alternativ na področju programske opreme se nezadržno širi in prodira tudi do navadnih uporabnikov, ki imajo dovolj monopolov, visokih cen programja in nezmožnosti izbire. Tako je prišel čas, ko se lahko uporabnik ne samo odloči, kaj bo z računalnikom počel, temveč tudi, kaj mu bo računalnik...

22 komentarjev

Slo-Tech Linux 2.0.1 - 20040831

Slo-Tech - V ekipi Slo-Tech Linuxa smo se odločili, da pred naslednjo večjo različico izdamo še 2.0.1 s popravljenimi nekaterimi hrošči ter posodoboljeno programsko opremo. Tako so se na seznamu posodobitev med drugim znašli namestitveni program, namizje KDE, OpenOffice.org, Scribus in gonilniki nVidia. V tej različici ni več razvojnih okolij KDevelop in Boa Constructor. Na njuno mesto smo dali različice slovenskega Openoffice.org, Firefoxa in Thunderbirda za Windows.

Bittorrent: stl-20040831.iso.torrent (zaželjen način prenosa)
HTTP: 1 2 3 4 5 6 7
MD5: f62a43eb9ef2b72524454370ded5619c

42 komentarjev

Novi Slo-Tech Linux

Slo-Tech - Izšla je nova različica Slo-Tech Linuxa, naše žive distribucije na zgoščenki. Tokrat vam poleg posodobljenih paketkov (cinelerra, blender ...) prinašamo izboljšano namestitev na disk, razvojno okolje KDevelop, nove igre (supertux, neverball ...) in še marsikaj drugega. Tokrat zaradi količine Linux programja ni priloženih programov za okolje Windows.

Sliko zgoščenke lahko prenesete z domače strani.

39 komentarjev

Slo-tech - Linux delavnica za začetnike

Kiberpipa - Delavnica Slo-tech Linux, prvi koraki, Jure Čuhalev
20.5. Četrtek ob 18:00, trajanje: 4h, v Kiberpipi

Slo-Tech Linux je prerojena slovenska distribucija Linuxa, ki je v aprilu doživela novo različico 2.0. Čeprav je po svoji zasnovi namenjena predvsem delu neposredno s CD-ja, se je je prav tako mogoče namestiti na disk kjer se prelevi v čistokrvni Linux sistem (Debian).

V predavanju o izzidu so bile orisane nekatere pomembnejše tehnične novosti in orodja, ki smo jih vgradili v distribucijo z namenom čim bolj približati svet linuxa novim uporabnikom.

Tokratna delavnica pa bo namenjena začetnikom, ki se z Linuxom srečujejo prvič, ali drugič. Ogledali si bomo kako deluje logika namiznega sistema KDE v povezavi z našim nadzornim središčem ter kako nam lahko ostale funkcije, kot so zagon iz USB diska ali pa namestitev na disk olajšajo vsakodnevni boj z računalnikom.

Delavnica je brezplačna. Ker je število mest omejeno se je potrebno prijaviti na gandalf@owca.info. Torej, Linux novinci,...

8 komentarjev

Izšel Slo-Tech Linux 2.0!

Slo-Tech - Danes je izšla predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2. Slo-Tech Linux 2 je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke.

Slo-Tech Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra, ki skrbi za obdelavo video-posnetkov
  • Scribus, nov program za namizno založništvo
  • Quanta Plus, napreden urejevalnik...

52 komentarjev

Predavanje: Slo-Tech Linux

Slo-Tech - V petek, 9. aprila 2004, bo ob 19.00 na Kersinkovi 6 v Kiberpipi uradna predstavitev Slo-Tech Linuxa. Jure Čuhalev bo predstavil razloge, zakaj je nova slovenska distribucija Linuxa nadvse primerna za veliko večino uporabnikov.

Sočasno bo izšla tudi predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2, ki je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke. Klik!

24 komentarjev

Računalniška delavnica za dekleta

Kiberpipa - Vsem, ki vas zanimajo računalniki in niste mnenja, da mora ta panoga ostati v moški domeni.

Dekleta učijo druga dekleta sestaviti računalnik in uporabljati prosto programje (Linux, OpenOffice). Včasih je laže, da nekaj razloži pripadnica ženskega spola, ker dekleta vseeno drugače razmišljajo kot fantje. Zato je nežnejši del Kiberpipe pripravil projekt Računalniška delavnica za punce.

Delavnica bo potekala prvi vikend v aprilu (5., 6. april) in naslednje torke v aprilu in maju v Kiberpipi, Kersnikova 6, Ljubljana. Med vikendom bomo spoznali notranjost računalnika in operacijski sistem Linux ter njegovo instalacijo, medtem ko bodo ob torkih predavanja o uporabi Linuxa in razlikah med drugimi operacijskimi sistemi. Prijave zbiramo na naslovu dekliska.delavnica@kiberpipa.org.

Pogoja za udeležbo sta radovednost in lasten izvijač. Delavnica je zastonj in namenjena samo dekletom. Vabljene!

41 komentarjev