»

Izšla je Cinelerra 2.0

Slashdot - Ena najboljših aplikacij za urejanje videa v Linuxu je dosegla naslednjo stopnjo v razvoju. Izšla je namreč različica Cinelerra 2.0.

Med novosti, ki jih prinaša, sodi tudi zmožnost kodiranja videa v H.264 in MPEG-4 brez plačila Quicktime pro licence s pomočjo Quicktime4linux. Nova različica omogoča tudi neposreden uvoz MPEG in IFO datotek.

Več o Cinelerri si lahko preberete na strani projekta Heroine Virtual Ltd., ki uporabnikom prinaša orodja za popolno urejanje videa.

13 komentarjev

LinuxAudioMeetMe

Kiberpipa - Mesečna srečanja precej odprte oblike, namenjena vsem entuziastom, tako začetnikom kot specialistom za zvok, glasbo in multimedio na Linux-platformi, pod taktirko Luke Prinčiča.

Na prvem, oktoberskem, LAMM-u si bomo ogledali možnosti za glasbenika v Linuxu, kratek pregled prostega programja in distribucij, namenjenih delu na zvokovnem področju, ter slišali poročilo (in videli fotke) z mednarodne konference Pure Data, ki poteka v Grazu konec septembra.

Raziščimo skupaj! Kiberpipa: 13.10. ob 19:00.

0 komentarjev

Nove Mozille

Mozillazine - Mozillo, Firefoxa in Thunderbirda so s skupnimi močmi zapestile kar štiri (4) nove varnostne luknje. Razvijalci so zato v boj poslali nove različice vseh treh prizadetih kosov programske opreme: Mozillo 1.7.2, Firefoxa 0.9.3 in Thunderbirda 0.7.3. Vsi so na voljo tudi v slovenščini!

Ob tem naj omenimo še, da je Firefox na konferenci LinuxWorld v San Franciscu prejel nagrado za najboljšo odprtokodno rešitev in za najboljši izdelek sploh. Klik!

11 komentarjev

Cinelerra dobila nagrado

Kiberpipa - Program za video montažo Cinelerra je prejel nagrado Making the Cut na enem najbolj znanih sejmov s področja ustvarjanja gibljivih slik - NAB.


Glede na to, da Kiberpipa že leto dni tvorno sodeluje pri nastajanju tega programskega paketa, smo tudi sami zelo ponosni. No, seveda pa si večino zaslug lasti Cinelerrin ustanovni avtor Adam Williams. Vsekakor pa je nagrada dobra vspodbuda za nadaljne delo. Tako lahko letos pričakujete še hitrejše in še bolj razhroščene različice Cinelerre. Poleg tega pa pripravljamo tudi prevod uporabniškega priročnika v slovenščino in jeseni novo delavnico uporabe programa!

3 komentarji

Slo-Tech GNU/Linux 2

Kmalu ...

Slo-Tech - Natanko eno leto po napovedi prve izdaje Slo-Tech GNU/Linuxa je napočil čas, da uradno najavimo izid drugega rodu prvovrstne slovenske distribucije živega Linuxa. Slo-Tech GNU/Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra,...

33 komentarjev

Delavnica v Kiberpipi: Obdelava in montaža videa v Linuxu

Kiberpipa - Drugi ponedeljek v aprilu (12.4.) se bo v Kiberpipi začela delavnica prostega programa Cinelerra. Cinelerra ponuja pestro paleto možnosti obdelave in urejanja videa pod operacijskim sistemom Linux. Poleg podpore velikim barvnim globinam, velikim ločljivostim, ki šele prihajajo (HD), in izkoriščanju tako imenovanih render-farm , vsebuje Cinelerra že popoln nabor orodij za obdelavo videa v najrazličnejše namene.

Na delavnici si boste lahko razjasnili osnovne pojme o digitalnem videu, se seznanili z zgodovino...

3 komentarji

Maya poslej tudi zastonj

Slashdot - Pri podjetju Alias so oznanili zelo razveselujočo novico za vse nadobudne umetnike. Njihov vodilni produkt na področju 3D animacije, Maya, je po novem zastonj za osebno, nekomercialno uporabo. Seveda to velja za samo za osebno različico, a za začetek popolnoma zadostuje. Na BussinessWire so spisali kratko novičko o tem.

Odločitvi podjetja je verjetno botrovala vedno bolj aktivna uporaba odprtokodnih alternativ v obliki Blenderja ter Cinelerre.

8 komentarjev