»

Angleški premier se opravičuje Alanu Turingu

Alan Turing

Slo-Tech - Alan Turing je človek, ki bi ga morali dobro poznati vsi računalničarji, zaradi njegove vloge za tok moderne zgodovine v drugi svetovni vojni pa vsaj prepoznavanje njegovega imena sodi v splošno izobrazbo. Rodil se je v Londonu leta 1912. Že zgodaj v šoli so opazili njegovo nadarjenost za matematiko in znanost, a v elitni zasebni šoli Sherborne School v Dorsetu z njegovimi enostranskimi interesi niso bili najbolj zadovoljni, saj je zapostavljal klasična...

211 komentarjev

Business Week o sodelovanju IT podjetij s Kitajsko

BuisnessWeek Online - Business Week se je v članku pred nekaj dnevi razpisal o problemu prodaje visoke tehnologije represivnemu kitajskemu režimu, o čemer smo pred časom že poročali.
Po pokolu na Trgu nebeškega miru, so namreč v ZDA svojim podjetjem v Kitajsko prepovedali prodajo tehnologije, s katero je mogoče izvajati represijo nad državljani.

Vendar pa se prepoved nanaša zgolj na "nizkotehnološke" policijske pripomočke, kot so lisice in puške. Informacijska tehnologija je večinoma izvzeta, njena prodaja v Kitajsko pa strmo narašča. Med to tehnologijo najdemo tudi baze podatkov, ki jih država uporablja za gradnjo dosejejev o političnih oporečnikih, tehnologija za cenzuro interneta, naprave za mobilni dostop do policijskih kartotek, vse skupaj povezano v tim. policenet.

Projekt, s katerim naj bi se Kitajska policija okrepila s sodobno tehnologijo se imenuje Golden Shield (Zlati ščit), zanj pa se po poročanju Business Weeka zanimajo Cisco, EMC, Extreme Networks, IBM, Nortel Networks in Sun...

2 komentarja

Tour de France s satelita

Armstrong je ubežal Virenqueu

Slashdot - Včeraj se je končala 101. Dirka po Franciji, ki jo je že 6. zapored dobil Lance Armstrong in s tem postal rekorder po številu zmag na največji kolesarski dirki na svetu. Letos so se organizatorji v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo ESA lotili pogumnega projekta. Deset tekmovalcev so v etapi z vzponom na legendarni l'Alpe d'Huez opremili s sprejemniki, tako da je satelit ves čas beležil njihovo lokacijo. Obstaja precejšnja verjetnost, da bodo že prihodnje leto vsi kolesarji opremljeni s podobnimi sprejemniki. Tako bodo informacije o razlikah med tekmovalci dostopne v realnem času, tudi preko spleta. Klik! Menda bi bilo dovolj že, da bi jim dali mobilne telefone ...

5 komentarjev

Alan Turing: izumitelj programske opreme

Slashdot - Ob proslavljanju svoje 75-letnice uredništvo BusinessWeeka objavlja serijo člankov, posvečeno največjim imenom računalniškega in na sploh tehnološkega napredka. Tokrat so objavili kratko življenjsko zgodbo Alana M. Turinga, matematika iz univerze Cambridge, ki je izumil koncept programske opreme. Zanimivo branje, ki na kratko predstavlja njegovo zasebno življenje in seveda začetke računalniškega programja. Klik!

9 komentarjev

Z baloni po Marsu?

BBC - Kaže, da so zadnji marsovski uspehi ter Busheva napoved človeškega pristanka na tem planetu povzročili pravo poplavo raznoraznih zamisli. Kot poroča BBC, je namreč NASA pri kalifornijskem podjetju Global Aerospace Corporation naročila izdelavo balona, ki bi letel nad rdečim planetom in na zanimive točke spuščal robotke z merilno opremo. Na sliki lahko opazimo tudi stabilizacijsko krilo, ki bo viselo...

2 komentarja

iTunes najbolj Kul™ izum leta 2003

Slashdot - Ameriška revija Time je letos izbrala Applov iTunes za najbolj Kul™ izum leta 2003. No ja, mnenja glede pravega zmagovalca so deljena, vendar je moj osebni favorit vseeno nevidna obleka.

Na seznamu novih inovacij najdemo tudi očiščevalec vode, avto, ki "pelje" po vodi, posebna padalska krila, s katerimi je možno ostati dlje časa v zraku in celo napravo za merjenje telesne temperature oseb na daljavo (bilo namenjeno predvsem organom javnega reda in miru na območjih SARS-a) - torej nekaj podobnega kot detektor kovin.

Klik in klik.

8 komentarjev

Zrcalni LCD

PC World - Philips pripravlja še eno novo pogruntavščino - ogledalo. A ker so ogledala uporabljali že pred rojstvom Kristusa, so morali izumiti nekaj novega. To je LCD prikazovalnik, LCD televizor in ogledalo v enem. Ko je zaslon izklopljen, je zrcalo pač čisto navaden špegu™, ko pa monitor vklopimo se en del ali kar celotno zrcalo spremeni v LCD prikazovalnik. O praktični uporabnosti tehnologije presodite sami, Philips pa ogledala namerava razpostaviti po raznih hotelih.

Še nekaj lastnosti teh večnamenskih ogledal: 16:9 razmerje med širino in višino, ločljivosst 1280x768 pik ter možnost dobave v 17-, 23- in 30-inčni različici. Največji bo stal okrog $5500. Oglej si me!

2 komentarja

Kdo je izumil telefon? Bell? Nope, wrong answer!

The Age - Vsi, ki smo (da, tudi sam sem bil med njimi) mislili, da je Alexander Graham Bell izumil telefon, smo živeli v zmoti. Vas zanima resnica? Ste že kdaj slišali za Antonia Meuccija? Naj vam razširim obzorja.

Antonio Meucci, rojen leta 1808, je bil, bolj kot ne, reven inženir mehanike. Leta 1830 se je preselil na Kubo kjer je odkril, da se zvok lahko prenasa po bakreni žici. Leta 1850 se je preselil nazaj v ZDA, kjer je dokončno razvil to tehnologijo. Žal pa si ni mogel privoščiti patentiranje zadeve, saj bi za kaj takega potreboval $250. Tako mu je idejo, tehnologijo ter dejansko tudi slavo 2 leti kasneje "ukradel" Bell, ki si je z Meuccijem delil laboratorij. Bell si je namreč lahko privoščil patentiranje. Meucci je umrl leta 1889, 113 let po njegovi smrti (torej letos) pa so končno dokazali, da je telefon njegov izum.

In še zanimivost; Microsoft je izdal dve verziji Encarte - italijansko in angleško. V italijanski je telefon izumil Meucci, v angleški pa Bell. Volk sit, koza cela?...

6 komentarjev