»

Silverlight bo na voljo tudi za Linux

Slo-Tech - Kot mnogi že veste, je Silverlight Microsoftov izdelek, ki naj bi konkuriral Adobe-ovemu Flash-u. Pred kratkim pa so pri Microsoftu najavili podporo za Linux. Verzijo za Linux bodo v okviru projekta Mono spisali pri Novellu, na voljo pa bo pod imenom Moonlight. Microsoft pa bo priskrbel multimedijske kodeke, ki bodo pod posebno licenco, ki bo dovoljevala njihovo uporabo samo pod Moonlightom. Napovedali so podporo za brskalnike Firefox, Konqueror in Opera. Za razliko od Adobe-ovega Flasha bo Moonlight delal tako na x86 in na x86-64. Več lahko preberete tudi na blogu Miguela de Icaze, ki je med drugim eden od avtorjev Gnoma in Mona.

Še ena ovira manj za prehod na Linux...

71 komentarjev

Delež med "strokovnjaki"?

OSNews - Znani dejstvi sta, da je daleč najbolj razširjen operacijski sistem Windows in posledično je prav takšna slika tudi pri spletnih brskalnikih. In ker smo ravno včeraj v neki novici poročali o mnenju znane analitične hiše, da je razširjenost izdelkov odvisna prej od marketinga kot od kvalitete, se postavlja vprašanje, kaj si o omenjenih aplikacijah mislijo tehnično podkovani uporabniki.

Chris Cowell-Shah se je odločil, da bo izvedel svojevrstno anketo, na podlagi katere je prišel do zaključkov o zgornjem vprašanju. S pomočjo spletne strani je ugotavljal deleže brskalnikov in operacijskih sistemov. Pri prvih je zmagal Internet Explorer (52%) pred brskalniki Gecko (34%), pri drugih pa Windows (78%) pred različnimi Unixi (20%). Rezultati so pričakovani, precej spodbudno pa je razmerje, ki je bistveno manjše v prid Microsoftovih izdelkov, kot poročamo ponavadi. Klik!

29 komentarjev

Mono pravno vprašljiv?

OSNews - Seth Nickell je v svojem spletnem dnevniku na dolgo in široko razjasnil, zakaj Mono trenutno ne more najti svojega mesta v namiznem okolju Gnome. Microsoft se namreč zaveda, da je odprtokodna skupnost njegov velik sovražnik in s spretno politiko bi si Redmond lahko priboril pravno prepoved Mona in podobnih projektov, kar bi seveda škodovalo tudi Gnomu, če bi vseboval programje, ki je plod Mona. Klik!

Mar se Miguel De Icaza s pajdaši trudi za prazen nič?

6 komentarjev

Zakaj še vedno tako starokopitno programiranje?

OSNews - Bill Gates je pred časom izjavil, da bo v prihodnosti razvoj programja podoben risanju slike, kar pomeni, da bodo programe lahko razvijale večje množice ljudi, kot trenutno. Takuya Murata pa se na OSNews sprašuje, zakaj se programiranje že nekaj desetletij ni bistveno spremenilo od svojih začetkov. Ugotavlja, da doslej še nobena novotarija ni prinesla resne konkurence C-ju, pa naj gre za objektno usmerjeno programiranje, umetno inteligenco, Prolog ali kaj podobnega. Murata zaključuje, da so računalniki vendarle samo računalniki in tako na ne napoveduje podobnih vizij kot Gates. Klik!

Kaj pa vi mislite?

19 komentarjev

Pogovor z Miguelom de Icazo

OSNews - Eugenia Loli-Queru iz OSNews se je pogovarjala z Miguelom de Icazo o trenutno aktualnih temah, povezanih z Linuxom in Novellom, njegovim novim delodajalcem. Govorila sta o patentih in problemih, ki jih prinašajo, o "novostih" Longorna, ki so, tako de Icaza, v precejšnji meri že del okolja Gnome in drugih izdelkov, in še čem.

Miguel je napovedal, da se bo Linux najprej razširil v revnih državah, nato v Evropi in nazadnje ga bodo morale sprejeti še ZDA. Poudaril je še, da je potrebno čim več odprtokodnega in prostega programja ponuditi tudi v okolju Windows, kot zanimivost pa je povedal, da bo Quark odslej v okolju Mac OS X uporabljal "de Icazin" Mono. Klik!

3 komentarji

Miguel de Icaza o Longhornu

OSNews - Miguel de Icaza je morda najbolj slaven razvijalec odprtokodne programske opreme poleg Linusa Torvaldsa, saj je avtor namiznega okolja Gnome, trenutno pa se ukvarja z razvojem Mona, odprte implementacije Microsoftove tehnologije .NET. V svojem spletnem dnevniku je predstavil lasten pogled na Longhorn in tehnologije, s katerimi bo slednji zaznamovan, predvsem XAML, Avalon in .NET. Zanimiv sprehod skozi Microsoftove smernice in posledice, ki jih bo prinesel Longhorn.

9 komentarjev

KDE proti GNOME

OSNews - Danes je očitno ravno pravšnji dan za nove različice odprte programske opreme. V času izida okolja KDE 3.2 je zaznati mnogo aktivnosti tudi v logih njegovih konkurentov, ki razvijajo namizno okolje GNOME. Izdali so namreč razvojno različico 2.5.3.

Miguel De Icaza, oče okolja GNOME, pa se trenutno ukvarja z drugimi posli, saj bdi nad razvojem razvojnega okolja Mono, ki želi pomešati štrene Microsoftovemu .Netu. Izšla je različica 0.30, ki predvsem prinaša pohitritve in odpravlja hrošče, dodaja pa tudi nekaj novosti, med drugim brskalnik dokumentacije in strežnik ASP.NET z modulom za Apache.

Da pa ne bi novice z "sveta GNOME" zasenčile tabora KDE, se je oglasil Mandrake, veliki podpornik tega okolja. Izdal so namreč Mandrake Linux 10.0 Beta2, ki se baha z najnovejšimi različicami ključnih programskih paketov. Vsebuje Linux 2.6.2 rc3, XFree86 4.4, kdebase 3.2 pre in Mozillo 1.6. Bittorrent.

2 komentarja

Linux v šolah

več strani - V večini naših (in tujih) šol lahko najdemo več ali manj licencirane M$ produkte. V Mehiki so ugotovili, da ko zmnožiš toliko in toliko šol s toliko in toliko računalniki dobiš OGROMNO cifro, ki jo je treba plačati kakšnemu zajedalcu, zato so se odločili, da bodo za osnovo na vseh šolah uporabili kar Linux z GNOME (prste pri tem je imel seveda tudi Miguel de Icaza, idejni oče GNOMEa).
Možna uporaba Linuxa v šolah pa nekaterim ni pustila spati, zato so se odločili izelati posebno diskless distribucijo Linuxa, ki vsebuje vsa orodja primerna za šole. Gre za server/client sistem, temelječ na RH 7.1, GNOME in StarOffice.
Mogoče se bodo tudi v našem šolskem sistemu kaj zdramili in ugotovili koliko denarja gre po nepotrebnem za licence.
Mimogrede, tudi v Sloveniji se dela na Linuxu v šolstvu - projekt LISA, katerega namen je narediti preprosto zamenjavo za NT strežnike v srednjih in osnovnih šolah. Gre za to, da se po specifikacijah, ki jih je izdalo ministrstvo za šolstvo naredi...

20 komentarjev

Gnumeric 0.65, Dia 0.88.1

Gnome news - Groovie. Izšli sta novi različici programov Gnumeric 0.65 in Dia 0.88.1. No za tiste, ki ne uporabljate Linuxov: Gnumeric je program za preglednice ala Excel, podpira uvoz in izvoz excel datotek in praktično vse njegove funkcije. To je sploh en najbolj uprobnih in zrelih programov za GNOME (njegov ata je pa Miguel de Icaza). Manjka mu le grafični prikaz, ki ga obljubljajo že najmanj leto dni in bo narejen preko Bonoba (komponentne tehnologije). Dia je program za risanje diagramov vseh vrst, od organizacijskih do električnih vezij, tokov in svega in svašta. Aja, pa preveden je v našo preljubo slovenščino.
Če tejle druščini dodamo še AbiWord, potem sploh ne rabite več ... saj veste česa.

3 komentarji