»

Po dolgem času nov test ventilatorjev na Silent PC Review

vir: Silent PC Review

vir: Silent PC Review
Silent PC Review - Pisci spletne strani Silent PC Review, ki je osredotočena na tišanje računalnikov, so po dolgem času spet objavili samostojni test ventilatorjev. Od prejšnjega testa so minila štiri leta, kar je za spletno stran, ki se ukvarja s takšno tematiko, malce presenetljivo. Sicer so ves ta čas (poleg ostalih komponent) testirali ventilatorje hladilnikov, a je bralstvo že precej pogrešalo teste ventilatorjev, ki so naprodaj le samostojno. Tokrat so pod drobnogled vzeli Thermalrightov TR-TY170, tri predstavnike Noiseblockerjeve serije M12, dva predstavnika Scythove serije Gentle Typhoon in dva predstavnika Antecove serije TrueQuiet ter jih primerjali z referenčnim Nexusom D12SL-12. Kako so se odrezali in kaj je bil razlog za tako dolg premor, preberite v

60 komentarjev

Prihaja Zalman VF-900

Zalman VF900

Frosty Tech - Podjetje Zalman, ki je znano po izdelavi kakovostnih in zmogljivih hladilnih elementov za računalniške komponente, je na CES 2006 predstavil svoj najnovejši hladilnik za grafične kartice, Zalman VF-900. Hladilnik je izdelan iz bakrenih hladilnih reber, postavljenih v krog in dveh HeatPipe cevi. Za pretok zraka čez rebra skrbi 80 mm ventilator, z možnostjo nastavitev od 1350 do 2650 obratov na minuto. Dimenzije hladilnika so 96x96x30 mm, tehta pa skromnih 187 gramov.



Hladilnik bo primeren za hlajenje grafičnih kartic obeh gigantov, ATI-ja in nVidie, najverjetneje pa na voljo le z bakrenimi rebri, saj AlCu (kombinacija aluminija in bakra) verzije naj ne bi izdelovali. Poleg hladilnika...

16 komentarjev

Microsoftov Micro-Warez?

Tecchannel.de - Na nemški strani tecCHANNEL so odkrili, da so pri Microsoftu pri pripravi določenih zvočnih datotek v Windows Media Playerjevem vodiču ("\WINDOWS\Help\Tours\WindowsMediaPlayer\Audio\Wav\" ) uporabljali t.i. "warez" različico programa Sound Forge.

Kako pa so to dokazali? Kreker "Deepz0ne" je program priredil, tako da v vse datoteke shranjene z "popravljeno" različico zapiše tudi njegov "podpis". Podpise lahko najemo v datotekah: wmpaud1.wav, wmpaud2.wav, ... do wmpaud9.wav, kar se tudi zelo lepo vidi v šestnajstiškem urejevalniku: Na tecchannel.de pravijo, da so že kontaktirali oba vpletena, - Microsoft in Sony, za pojasnilo, a se ni oglasila še nobena stran. Klik za nemško in klik za angleško.

28 komentarjev

Nadgrajeni Pentiumi4

X-Bit Labs - Kmalu (oktobra) bo Intel predstavil malce prenovljene Pentiume 4. Zgodilo se ne bo nič presenetljivega in tudi zmožnosti ter hitrost procesorjev se ne bo povečala, le pridobili bodo na nekaj funkcijah. Tako bodo v 90 nanometrske procesorje vnesli tehnologijo AAC, ki uravnava zmogljivosti procesorja glede na to kako zahtevna opravila izvajamo. To bo prineslo nižje temperature in manjšo porabo električne energije ob manj zahtevnem delu, torej se bodo lahko ventilatorji takrat vrteli počasneje in tako utišali računalnik. Druga tehnologija je XD (eXecute Disable) tehnologija, katere bistvo je posebna zastavica v procesorju oziroma kontorlni bit, ki bo baje povečala zanesljivost delovanja. Zanimivo je da so tovrstne tehnologije že nekaj časa prisotne pri AMDjevih 64-bitnih procesorjih in sicer v obliki tehnologij NX in Cool'n'Quiet.

Da pa bodo lahko kupcem ponudili še kaj več moči bo s koncem dvatisoččetrtega prišel med nas P4 z 2 MB L2 predpomnilnika in 1066 MHz FSB. Vsi čipi bodo tako...

14 komentarjev

Sodoben in zmogljiv PC brez ventilatorjev - je to mogoče?

Slo-Tech - Do nedavnega sem bil prepričan, da ti dve lastnosti PC-ja ne gresta skupaj (seveda v okviru ljudskih cen). Normalno zmogljiv PC, ki bi deloval brez ventilatorjev (in brez vode), se pravi praktično neslišno, se zdi skoraj nemogoč. Tako ostanejo najglasnejše komponente v sistemu diski, enote CD/DVD in disketne enote! :)

Danes pa sem presenečen ugotovil, da je to mogoče. Sistem je lahko sestavljen na osnovi Intel Pentium 4 ali AMD Athlon 64 in hlajen izključno...

21 komentarjev

Gigabyte 3D Cooler-Ultra GH-PCU31-VH Heatsink

3dXtreme - V zadnjem času smo deležni kar veliko rešitev za hlajenje s tehnologijo HeatPipe, ki omogoča dokaj učinkovito hlajenje brez dodatnih ventilatorjev. Tokrat opisani hladilnik je sicer grajen na tehnologiji HeatPipe, vendar ima dodan ventilator (ki je v sam hladilnik vdelan kot nekakšna turbina). Izgled hladilnika je nekaj posebnega (izgleda kot nekakšen filter zraka pri avtomobilu), zanimiva pa je tudi sama teža hladilnika, ki znaša kar zajetnih 780 gramov. Hladilnik je narejen tako za SocketA procesorje kot tudi za P4 in prihajajoče Athlone 64. Test, ki so ga...

6 komentarjev

Sapphire + Zalman = Tiha grafična kartica

X-Bit Labs - Veliko je že bilo govora o trenutno najhitrejši grafični kartici na tržišču, ATi-jevem Radeonu 9800 XT. Podjetje Sapphire Technology pa je naredilo še korak dlje in izdelalo verjetno najtišjo tovrstno grafično kartico. Sapphire RADEON 9800 XT Ultimate Edition bo opremljen z unikatnih Zalmanovim heat-pipe hladilnikom. Čeprav je hladilniku priložen tudi Zalmanov ventilator s 1500 obrati na minuto, nam Sapphire zagotavlja, da je kartica zmožna brez problemov delovati tudi brez njega, saj je ta namenjen predvsem navijalcem, ki želijo iz svoje grafične kartice izstisniti kar največ. Klik!


5 komentarjev

Zalman "brezventilatorsko" ohišje

Nordic Hardware - Pridem domov, se stegnem pod mizo in preklopim stikalo na električnem razdelilcu. Prižge se računalo in kmalu zavihra še mojih šest ventilatorjev. Hrup, ki se pri tem sprošča, se lahko kosa z večjim sobnim ventilatorjem pri višjih hitrostih. Ugasnem tiste na ohišju, saj jih za deskanje po internetu ne potrebujem in kmalu slišim samo še glasbo iz radia, brez nadležnega vrtinčenja zraka. Navijanje ima svojo ceno. [:(] A obstajo tudi drugačne rešitve. Pred skoraj enim letom smo objavili slike doma narejenega ohišja brez vsakega ventilatorja (glejte povezani novici), tokrat pa vam predstavljam še industrijsko rešitev.

Zalman - sveti križar v vojni proti hrupu - nas zopet preseneča. Veliko je bilo špekulacij okoli tega čudeža moderne tehnike hlajenje, a izgleda, da se sanje uresničujejo. Popolnoma tiho delovanje omogoča njihovo 25 kg težko aluminijasto ohišje, ki je polno toplotnih cevi oz "Heatpipeov". Zadeva je sicer še prototip, a izgleda pripravljen na izdelavo. Za ceno €700 - €1000...

26 komentarjev

Zalmanov lepotec za hlajenje veznih čipovij

Overclocker's Club - Dejstvo je, da so se številni uporabniki dobesedno zaljubili v Zalmanove pahljačaste hladilnike, ki poleg svoje lepote ponujajo tudi tiho delovanje in solidno hlajenje. Očitno navdušence na veliko osvaja tudi dokaj posrečen hladilnik ZM-NB32J, ki je namenjen hlajenju northbridgov in se ponaša z izjemno tihim delovanjem, saj ne vsebuje ventilatorja, in odličnim hlajenjem. Na tej strani so ga primerjali z običajnim Abitovim hladilnikom, ki ga najdemo na matičnih ploščah istega podjetja, rezultati pa so bili dobesedno šokantni. Zalmanov hladilnik brez ventilatorja je kot za šalo opravil z Abitovim sorodnikom, na katerem pa se poleg vseza veselo vrti tudi ventilator. Če torej cenite tišino, naložba v ZM-NB32J zagotovo ne bo odveč. Za slabega tisočaka ga lahko dobite tudi v Sloveniji.

0 komentarjev

Popolnoma neslišen računalnik

Minerva Technology - Še ena novice za ljubitelje tišine: na tej strani se je neki tip spravil izdelovati računalnik, ki ne proizvede nobenega šuma. Uporabil je procesor VIA C3, ki proizvede zelo malo toplote in zahteva le pasivno hlajenje s hladilnimi rebri, napajalnik brez ventilatorja in kartico Compact flash, ki je nadomestila trdi disk. V računalnik poleg vseh teh čud ni vgradil niti ene komponente, ki bi vsebovala gibajoče dele (disketnik, ...). Kako mu je vse skupaj uspelo, pa si lahko preberete v zanimivem članku na Minerva Tech.

0 komentarjev

Aluminijaste nalepke

AthlonXP.com - Lian Li, proizvajalec zelo dobrih in kvalitetnih ohišij je sedaj izdelal tudi aluminijaste nalepke za CD-ROM in DVD-ROM enote ter disketnike. Aluminijasto nalepko enostavno prilepite na vašo optično ali disketno enoto in voila, nimate več grde, drap barve pogona ob lepem, kovinskem ohišju.

Problem je le v dobavljivosti te robe v Sloveniji in nerazširjenost podprtih modelov. Ploščice se da dobiti trenutno samo za nekatere najbolj razširjene modele, lastniki ostalih pa se boste morali zateči kar k barvanju. Zadevo so stestirali na AthlonXP.com.

0 komentarjev

Pasivni naščije aktivnega?

Icrontic - Na ICTronic sem zasledil, vsaj po mojem mnenju, zelo zanimiv primerjalni test dveh hladilnikov za čipovje. Prvi je Titanov, dokaj običajne oblike, nizek, s priloženim tihim ventilatorjem ter termalno pasto. Primerjali so ga pa z Zalmanovim "noiseless" hladilnikom za čipovje. V bistvu zadeva ni, kot lahko vidite tukaj, nič drugega kot zelo velik kos kovine brez ventilatorja. Bi rekel, da zelo spominja na referenčni hladilnik Pentium 1 procesorjev. Najbrž bi pričakovali, da bo Titan hladil bolje. Vraga! Zalman doseže dve stopinji nižjo temperaturo pod obremenitvijo. Zanimivo, ha?

0 komentarjev