»

Drugi mesec zapored rast IIS spletnega strežnika

Slo-Tech - Tudi v tem mesecu je Netcraft objavil poročilo, v katerem ugotavljajo ponoven porast strani, ki gostijo na IIS spletnem strežniku. Tako je IIS ta mesec pridobil 4.25% uporabnikov, s čimer se je njegov delež povečal na 29.7% in hkrati utrdil drugo mesto. Na prvem mestu je že dolgo Apache, s 61.25%, ta mesec pa je izgubil 3.5% uporabnikov.

Porast oziorma padec gre pripisovati več dejavnikom. Prva je migriranje gostitelja spletnih strani Go Daddy. Sledijo različni ponudniki blog strani, ki so v zadnjem času zabeležili porast. Med temi ponudniki se omenja nemškega Intergenia AG in japonskega Excite.co.jp. Poleg tega so nekateri ponudniki spletnih storitev, kot so PIPEX Communications, Lycos in Zipa, zmanjšali število Linux strežnikov.

Med stvarmi, ki bi naj vodile k takšnim spremembam, pa bi naj bila tudi najnovejša tehnologija (.NET, SQL 2005 in Visual Studio 2005), ki jo ponuja Microsoft. Več o tem si lahko preberete na betanews.com.

10 komentarjev

Boj za "papeške" domene

NetCraft - Medtem ko je bila pozornost medijev usmerjena v dimnik Sikstinske kapele in ugibanja o skrivnostnem konklavu, ko se Joseph Ratzinger verjetno še ni navadil, da se bo odslej podpisoval kot Benedikt XVI., internetni skvoterji niso počivali. Že pred konklavom je nekdo registriral šest možnih imen novega papeža, poleg Benedikta XVI. še Klementa XV., Inocenca XIV., Leona XIV., Pavla VII., in Pija XIII. Takoj po objavi "habemus papam" je pri registrarjih vsakomur dosegljivih domen (.com, .net, .info itd.) nemudoma prišlo do boja (ne boja, mesarskega klanja) po zahtevkih za vse možne variacije Benedikta XVI., ki se že tržijo na spletnih dražbah, kot sta eBay (izklicna cena 100.000 zelencev) in Sedo. Ker Vatikan nadzoruje svojo domeno .va, ni pričakovati, da bi se na teh domenah pojavila uradna stran novopečenega papeža, pač pa se znajo tam pojaviti ljubiteljske strani ali celo pornografija. Mimogrede, zahtevki po variacijah na Janeza Pavla III. so se začeli pojavljati že v letu...

8 komentarjev

Red Hat še vedno prvi Linux med strežniki

več strani - Po rezultatih Netcraftove statistike je Red Hat še vedno daleč najbolj priljubljena distribucija Linuxa na internetu, čeprav je njen delež v zadnjih šestih mesec padel s 50,8 na 49,8 odstotka med vsemi distribucijami Linuxa. Na drugem mestu ostaja Cobalt z dvajsetodstotnim deležem, tretji je s petimi odstotki manj Debian. Največjo rast je pokazal Gentoo, katerega število uporabnikov se je povečalo za polovico, skupno pa je med vsemi distribucijami na šestem mestu z enoodstotnim deležem. Internet News, Slashdot.

2 komentarja

Prvo desetletje spama

NetCraft - V petek smo "obhajali" že deseto obletnico spama, kot ga poznamo danes. Netcraft nas je namreč spomnil, da je 5. marca 1994 odvetniška pisarna (nič čudnega, da so odvetniki tako nepriljubljeni med navadnimi smrtniki) Canter & Siegel zasmetila novičarske skupine z reklamami za svoje storitve pri znani ameriški loteriji za "zelene karte". Ker niso takoj našli učinkovitega načina za blokado tega in še nekaj naslednjih spamov iste odvetniške pisarne, so idejo kmalu pograbili tudi ostali in zgodilo se je, česar so se mnogi bali: počasen zaton novičarskih skupin. Medtem je hkrati s popularnostjo interneta krepko naraslo tudi število spletnih strani, kjer so neprevidni avtorji objavljali svoje in tudi druge el. naslove in spam se je preselil v el. pošto, stvari pa so prišle že tako daleč, da nekateri že napovedujejo počasen zaton tudi te storitve in napovedujejo nove oblike el. pošte, npr. simbolično poštnino za vsako poslano sporočilo ipd.

Za "zgodovinarje" bo morda zanimiva tudi...

1 komentar

Najzaneslivejša spletna gostovanja

OSNews - Črv Blaster, virus SoBig, izpad elektrike na severovzhodu ZDA in v Kanadi ter številni vdori v spletne strežnike so tako močno zaznamovali drugo polovico leta 2003, da jo je časopis Wired označil za najtemnejše obdobje za internetno infrastrukturo doslej.

Netcraft je v tem pestrem obdobju poiskal 10 najzaneslivejših podjetij, ki se ukvarjajo s spletnim gostovanjem. Najuspešnejši med njimi je iNetU Managed Hosting, ki je eno izmed treh podjetij, ki niso doživela izpada niti za trenutek. Kar sedem najzaneslivejših podjetij na strežnikih uporablja FreeBSD, po eden pa Windows in Linux.

Netcraft je danes med drugim sporočil, da Microsoft še vedno ni izdal popravka za napako v Internet Explorerju, ki omogoča prikaz lažnega naslova URL. Zato so razvili posebno storitev, s katero lahko banke in druge finančne ustanove preverjajo ustreznost naslovov.

8 komentarjev

Netcraft websurvey

Slashdot - Spet je izšlo Netcraftovo poročilo o uporabi programov in OSjev v spletnih strežnikih. Vsak mesec fantje preskenirajo vse ip številke, ki jih lahko dobijo. Količina podatkov in zaključkov je precej osupljiva.
Apache in Linux spet dvigujeta svoj delež, malo počasneje tudi IIS. Zanimivo je, da Apache poganja več kot 59% vseh spletnih strani na svetu, medtem, ko teče polovica strežnikov pod Okni. Njihova ugotovitev je, da računalniki, ki poganajo Apache v povprečju nosijo več domen kot tisti z Okni.
Druga bolj zanimiva stran raziskave je vpliv virusov na svetovni splet. Ugotovili so, da je bilo zaradi Code reda ukinjenih 80,000 ip številk na katerih je teklo čez 150,000 spletnih mest. Očitno podjetja niso poslušala svetovalcev pri Gartnerju, ki predlagajo prehod na Apache in Linux, saj je samo 2000 napadenih siteov prešlo na Linux. Poleg tega so postregli še s statistiko o tem koliko IISjev je ranljivih. Precej zastrašujoče številke....

0 komentarjev

Netcraft Web Survey za avgust

The Register - Kot za vsak mesec, nam je Netcraft tudi za avgust pripravil poročilo o najbolj uporabljanem strežniškem softveru. Priznati moram, da se položaj na tem področju ni kaj preveč spremenil, saj še vedno vodi Apache s 60 %, ki je v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubil dobro polovico odstotka, sledi Microsoft, ki trenutno drži tam okrog 28 % deleža, ter iPlanet (bivši Netscape) in Zeus z 2 odstotkoma. Ocene so bolj grobe, zato za bolj natančne podatke skočite na The Register.

0 komentarjev