»

Bolgarija bo naročala le še odprtokodne programe

Slo-Tech - Bolgarija je sprejela spremembe zakona o upravljanju z elektronskimi storitvami, ki v novem 58.a členu določa, da mora biti vsa programska oprema, ki jo bodo na razpisih izbrani izvajalci razvili za javni sektor, odprtokodna in predana v javni repozitorij. Bozhidar Bozhanov, svetovalec pomočnika premierja, pojasnjuje, da to ne pomeni, da bo Bolgarija zahtevala izvorno kodo Windows ali v celoti migrirala na Linux.

Obstoječe rešitve se bodo še vedno lahko prodajale v običajni obliki. Kadar pa bo zunanji izvajalec razvil programsko opremo posebej za javni sektor, npr. kak računovodski program ali sistem za upravljanje zalog, bo moral izvorno kodo, baze in dizajn izdati pod odprtokodno licenco, da jo bo lahko pregledal in uporabljal kdorkoli....

35 komentarjev

Bo Google VP8 kodek izdal pod odprtokodno licenco?

Slo-Tech - Spletišče NewTeeVee.com je objavilo govorice, da naj bi Google kodek VP8 (kodek je razvilo podjetje On2 technologies, ki ga je kupil Google) objavil pod odprtokodno licenco. Pri Googlu te novice zaenkrat niso želeli potrditi, potrdili ali zanikali pa jo bodo predvidoma na svoji razvojni I/O konferenci konec maja. Zaenkrat tudi ni znano ali bo odprtokoden le VP8 kodek, ali bo postal prost tudi sam format.

Kodek VP8 slovi kot zelo zmogljiv, saj prekaša H.264. V primeru, da bi postal odprtokoden, in da ga podpre tudi Google, bi v vojni med Theoro in H.264 definitivno zmagal V8, lahko pa bi tudi resno ogrozil prihodnost Flasha.

21 komentarjev

BBC bo ponudil svoje vsebine skozi nov distribucijski kanal: BitTorrent

BBC - BBC oznanja, da bo v prihodnje ponujal (s pomočjo partnerja Azureus, s katerim je podpisal pogodbo) svoje vsebine skozi BitTorrent protokol. Cenovna politika je še skrivnost, a možnost uporabe poceni distribucijskega kanala je očitno postala dovolj zanimiva tudi za večje ponudnike "klasičnih" vsebin. Tako bodo uporabniki lahko dostopali do nekaterih priljubljenih serij BBCja, za začetek Red Dwarf in Dr. Who.

Ker je te dni to zelo moderno, bodo posnetki zaščitene s programsko opremo za digitalno upravljanje s pravicami (DRM). Za predvajanje vsebin boste verjetno potrebovali poseben program ali vsaj flash predvajalnik, vseeno pa bodo izdelki BBCja bistveno dostopnejše vsem. Na oddaje bo mogoče v blog zapisati povezavo, vsak posnetek pa bo mogoče tudi ocenjevati in komentirati ter seveda priporočati kolegom.

Bo enostaven dostop in nizka cena resnično dovolj, da bo masovno kršenje avtorskih pravic izginilo iz internetne folklore?

8 komentarjev

Siemens prevzema BBC Technology

Finance - Finance poročajo, da je nemški koncern Siemens z britanskim BBC-jem podpisal pogodbo, na podlagi katere bo več kot desetletje oskrboval informacijsko infrastrukturo BBC-ja v skupni vrednosti 2,7 milijarde evrov. S tem so si tudi zagotovili lastništvo nad hčerinskim podjetjem BBC Technology, ki je doslej opravljalo te storitve. Siemens se želi preizkusiti tudi na trgu medijev, tako da bodo podobne posle sklepali tudi v prihodnosti, je dejal predstavnik Siemensa. BBC bo s prodajo hčerinskega podjetja prihranil 45 milijonov evrov letno.

0 komentarjev

BBC razvija odprtokodni video-kodek

Slashdot - Kakorkoli čudno se sliši, a vendarle je res: televizijska hiša BBC razvija kodek za zapis slike, ki ga je izdala pod odprtokodno licenco. Prve sadove dela na prototipu algoritma za kodek so predstavili že januarja 2003. Kodek sliši na ime Dirac in se lahko pohvali z dvakrat manjšo kapaciteto v primerjavi z MPEG-2 pri sliki velikosti 1920x1080 pik. Klik!

No ja, očitno je prihodnost le v prenosu televizijske slike preko interneta.

35 komentarjev

Vojna kodekov

Slashdot - Se sprašujete, kateri video kodek je najprimernejši za domačo uporabo? ExtremeTech je prav za vas izvedel preskus kodekov DivX 5.1.1, Windows Media Video 9, QuickTime 6.5/Sorenson 3 in QuickTime 6.5/MPEG-4. Primerjali so rezultate kodiranja filmov Matrix Reloaded, Monsters, Inc., X2 in Spider-Man. Vas zanima, kdo se je najbolje odrezal?

Seveda se je potrebno vprašati o neodvisnosti raziskave, ki pozabi preveriti kvaliteto čislanega odprtokodnega kodeka XviD ...

8 komentarjev

Primerjava kodekov

NeroDigital

vir: Doom9.org
Doom9.org - Na zelo znani strani (predvsem za tiste, ki se ukvarjate z luščenjem DVD-jev) doom9.org so spet primerjali video kodeke. Tokrat so pod drobnogled vzeli: 3ivx, Divx3, Divx5, Xvid, ffvfw, NeroDigital, RealVideo9 in VP6.

Preizkus je obsegal Matrix, Saving Private Ryan in Futuramo. Hitrostni prvak je tokrat najnovejši NeroDigital kodek, saj je v testu kodiral s kar 59 fps, divx5 je bil 10-krat počasnejši, divx3 in XviD pa sta s 46 in 37 fps pokazala, kako hiter bi naj bil kodek. Seveda niso pozabili na slike tako, da se lahko sami odločite, kateri je najboljši ter presodite o kvaliteti slik. V zaključku so še dodali, da je novi NeroDigital sicer zelo hiter, vendar pa sliki manjka...

9 komentarjev

Vrnitev kralja brez Sarumana

BBC - Christopher Lee je za BBC povedal, da ga na žalost ne bomo videli v tretjem, zadnjem delu filma Gospodar prstanov. Zakaj?
Cheistopher Lee ne more povedati, ker ga drži pogodba k filmu. Razumljivo. Ugibanja pa se vrtijo okrog tega, da je zadnji del knjige Return of The King prevec dolgočasen za film. Tako tudi dogodkov v Shire-u ne bomo videli.

Christopher Lee je igral Sarumana, dobrega čarovnika, ki ni bil več tako zelo dober in je prestopil na temno stran. V zadnjem delu trilogije Gandalf z njim malce "obračuna"... Še novica. Tukajle.

Tako kot nismo videli Toma Bombadila in tako kot je Arwen že kar v prvem filmu začela okrog skakat... Ah ja... skoda...

13 komentarjev

Hude krvavitve

Yahoo News - Yahoo prinaša slabe novice. Intel, še vedno največji proizvajalec procesorjev na svetu, je v še hujših škripcih, kot smo bili vajeni dosedaj. Njegovo 77-odstotno zmanjšanje profita naj bi bilo odraz recesije svetovnega gospodarstva in posledični zmanjšani prodaji računalnikov. Prodaja se je takisto zmanjšala, natančneje za 25 odstotkov - iz 8,73 mrd dolarjev na 6.55 mrd zelencev. Intelov izgovor? "To ni nobena katastrofa, saj smo se držali analitičnih napovedi", pravi Drew Peck in dodaja, "da recesije še ni konec, saj so Intelu tudi v četrtem obdobju napovedane nadaljnje izgube". Nadejajmo se, da bodo te novice v prihodnosti le še redkost, saj se nam lahko drugače slabo piše...

11 komentarjev

Ripley

LinuxDevices - Nekateri ljudje nas kar naprej presenečajo s svojimi idejami. Ena izmed bolj norih idej je tudi prenosni računalnik. Pač nič posebnega, po možnosti kak nezanimiv laptop ali žepni računalnik pravite. No v bistvu pojem "prenosni računalnik" pri Ripleyu velja delno, saj ni niti malo podoben laptopom. Ripleya lahko dobesedno nosimo s seboj - zapnemo si ga okoli pasu, si nataknemo računalniška očala in to je to. Celoten projekt se je začel leta 1999 in je bil zasnovan z namenom, da "nas reši odvisnosti od desktop računalnikov in laptopov." Obstoječi (se pravi bolj normalni) računalniki so bili za razvijalce Ripleya nezadovoljivi. Zakaj? Ko delaš z navadnim računalnikom ponavadi sediš na stolu, vso pozornost pa posvečaš tipkovnici in monitorju. Če hočeš početi kaj drugega, moraš zapustiti delovno mesto. To je Ripleyaše najbolj motilo.
Me prav zanima, kaj si bodo ljudje še izmislili. Če bo šlo tako naprej, bomo čez nekaj deset let imeli računalnike vgrajene že kar vase in bomo bolj...

3 komentarji