»

Sony Walkman opušča kasete

Sony TPS-L2 iz leta 1979

CrunchGear - Pred 31 leti se je na Japonskem rodil Walkman, sicer pod imenoma Soundabout za ameriški in Stowaway za britanski trg pred preimenovanje v Walkman. V tej dolgi dobi so prodali 200 milijonov enot za kasete in skupno več kot 400 milijonov enot po vsem svetu. Čeprav so digitalni formati naredili revolucijo že pred časom, je Sony do tega dne še vedno proizvajal in prodajal walkmane za kasete. Sedaj je tega nepreklicno konec, a to ne pomeni konca znamke...

26 komentarjev

GlobalFoundries prevzel Chartered Semiconductor

X-Bit Labs - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo lanskega marca z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, dobro raste. Včeraj so objavili, da so se dokončno združili s podjetjem Chartered Semiconductor; zanj so decembra lani odšteli štiri milijarde dolarjev, sedaj pa so to znamko dokončno ukinili. To pomeni, da ima podjetje sedaj sedem proizvodnih obratov, v prihodnosti pa načrtujejo še odprtje novih.

Šest tovarn (pet 200 mm in ena 300 mm) je v Singapurju, sedma pa stoji v nemškem Dresdnu. Da bi zadostili naraščajočim naročilom, nameravajo razširiti obrata v Singapurju in Dresdnu in zgraditi novo tovarno v New Yorku, ki pričela s proizvodnjo leta 2012. Proizvodne zmogljivosti naj bi tako do leta 2014 podvojili....

17 komentarjev

Pomanjkanje pomnilnika v 2010

X-Bit Labs - Pri DRAMeXchange napovedujejo, da bo v drugi polovici leta 2010 prišlo do pomanjkanja pomnilnika na trgu, kar bo seveda pomenilo dvig cen. Do tega za potrošnike neljubega pojava bo prišlo zaradi zapoznelih učinkov recesije. Med recesijo se je prodalo mnogo manj računalnikov, z nekaj zaloge pa so proizvajalci pomnilnika morali spustiti cene, da so le-tega še vedno prodajali, ter so obenem jasno upočasnili proizvodnjo. To jih bo zdaj seveda udarilo po prstih (oz. nas, potrošnike zaradi višjih cen), saj bodo proizvodne zmogljivosti nekoliko manjše, poleg večjega povpraševanja.

Po napovedih DRAMeXchange bo trg za namizne računalnike sicer zrasel za le 0,6% in bo znašal 120 milijonov enot, medtem ko bo trg prenosnikov z 22,5% rastjo v primerjavi z letošnjim letom narasel na 160 milijonov prodanih računalnikov. Za 22% se bo dvignila tudi prodaja netbookov (zrasla bo na 35 milijonov enot), a le-ti ne bodo imeli tolikšnega vpliva na pomnilnik, tako zaradi nekoliko manjših številk kot...

31 komentarjev

Elpida in Winbond z grafičnimi apetiti

Qimonda GDDR5

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Trenutno GDDR pomnilnik proizvajata le dve družbi, Hynix in Samsung, do pomladi pa ga je proizvajala še Qimonda. Slednja je sicer prav pred kratkim bankrotirala, zato se za njen grafični oddelek zdaj tepeta kar dva veljaka na pomnilniškem področju, Winbond in Elpida. Oba imata obilico izkušenj na področju DDR pomnilnikov, Winbond je recimo poznan po slavnih BH-5 čipih, ki so jih mrzlično iskali navijalci Athlon XP, prvih Pentium 4 in AMD 64 sistemov, medtem ko Elpida poleg DDR čipov proizvaja tudi Rambusove XDR in RDRAM čipe. Ker se GDDR čipi uporabljajo na grafičnih karticah in v igralnih konzolah, ter sta jih v večjih količinah zmožna proizvajati le dve družbi, je ideja o nakupu tehnologij od Qimonde...

0 komentarjev

Samsung začel proizvajati 7,0 Gbps GDDR5

X-Bit Labs - Največji proizvajalec pomnilnika na svetu Samsung je objavil, da je začel masovno proizvodnjo pomnilniških čipov GDDR5 v 50 nm postopku. Novi moduli bodo za delovanje zahtevali nižjo napetost, in sicer le 1,35 V namesto 1,8 V, kolikor potrebujejo čipi GDDR4. Prav tako zaradi deset nanometrov manjše tehnologije izdelave pričakujejo opazne pocenitve, saj naj bi se učinkovitost proizvodnega postopka kar podvojila. Čipi bodo zmogli 224 Gb/s na 256-bitnem in 448 Gb/s na 512-bitnem vodilu.

Kdaj bosta AMD (posvojitelj ATI-ja) in Nvidia prešla na nove čipe, še ni znano, a Samsung optimistično pričakuje, da bodo že letos z novim pomnilnikom opremili petino prodanih kartic. Trenutno pomnilnik GDDR5 uporablja le ATI-jev Radeon HD 4870 (X2), a ga zanj izdeluje obubožana Qimonda, ki je prejšnjo generacijo GDDR4 preskočila. Samsung je tako moral predstaviti svoj hitrejši ekvivalent in vsaj na papirju mu je to uspelo, kakšni bodo pospeški v praksi, pa bomo še videli.

23 komentarjev

Lepi časi

X-Bit Labs - Obetajo se nam lepi časi. Odkar so se P4 procesorji tako občutno pocenili, je edina ovira, da ljudje ne začnejo z množičnim kupovanjem teh procesorjev to, da pomnilnik (RDRAM) še vedno stane ogromno denarja. To se bo spremenilo.
Januarja letos je Samsung, največji proizvajalec RDRAM-a, izdelal 5 milijonov "čokoladic" na mesec. Ob koncu marca je ta številka bila že 10 milijonov. Junija bo, ob izdatni pomoči Intela, Samsung izdelal po 20 milijonov "čokoladic" na mesec. To znaša 30% celotne Samsungove proizvodnje. Toshiba bo septembra izdelala po 8 milijonov "čokoladic" na mesec, kar znaša 60% njene proizvodnje moči. Tudi drugi proizvajalci povečujejo število izdelanih RDRAM čokoladic. Cena modulov je zato vsak dan nižja...

5 komentarjev

Intel sponzorira Samsunga

Sillicon Strategies - Samsung bi lahko označili kot največjega serčneža med proizvajalci pomnilnika trenutno. Če redno spremljate naše novice, potem gotovo že veste, da je Samsung trenutno največji proizvajalec RDRAM pomnilnika in je zmožen proizvodnje 7 milijonov enot na mesec. To pa še vedno ni dovolj za povpraševanje, ki ga (umetno?) ustvarja Intel, tako da bo silikonski gigant v Samsung vložil denar in jim zagotovil dodatne proizvodne zmogljivosti. Samsung torej ne samo, da pobira mastne denarce s proizvodnjo pomnilniških čipov (so trenutno edini, ki proizvajajo čipe vseh vrst), temveč bo še deležen zastonjske razširitve proizvodnih zmogljivosti. Krneki . Več tukaj.

0 komentarjev

RDRAM vse bolj in bolj popularen

Electronic News - Sodeč po tem članku, se je povpraševanje za RDRAM pomnilnikom v zadnjem času zelo povečalo. Samsung, trenutno največji proizvajalec tega pomnilnika, ima trenutno zasedene vse proizvodne zmogljivosti in še vedno ni sposoben dohajati povpraševanja s strani Intela. Trenutno so sposobni zagotoviti 6 do 7 milijonov čipov na mesec, Intel pa zahteva okoli 10 milijonov.
Očitno Intelova reklama deluje in napovedi, ki smo jih objavili pred par dnevi niso iz trte izvite. Kakorkoli, Samsung nikakor ne bo izpustil takšne priložnosti in za december načrtujejo proizvodnjo kar 20 milijonov čipov, kar bo zadostovalo za 37% celotne proizvodnje tega pomnilnika. Medtem pa so cene Rambus zaradi velikega (umetno ustvarjenega?) povpraševanja spet začele rasti in trenutno en čip velja okoli $18, kar je tri krat več, kot SDRAM.

3 komentarji