»

Prvi procesor, ki se ga da prilagoditi s programiranjem

Stretch - Precej neznano podjetje Stretch iz Kalifornije je predstavilo družino programsko nastavljivih procesorjev S5000, ki predstavljajo mejnik v razvoju procesorjev za namenske naprave in sisteme. Družina S5000 namreč prinaša programersko logiko v sam procesor, kar pomeni, da lahko programerji s priloženimi razvojnimi orodji ter z znanjem jezikov C in C++ procesor prilagodijo potrebam dotičnih naprav. Klik!

Na novico nas je opozoril .

5 komentarjev

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.



Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.



IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev

VapoChill XE "Xtreme Edition"

HardOCP - Ekstremno navijanje je želja prenekaterega računalniškega nadebudneža in k takemu navijanju spada tudi ekstremno hlajenje. Vodno hlajenje zagotavlja veliko več, kot nam lahko ponudu zračno hlajenje, korak pred vsemi pa je podjetje Asete s svojimi proizvodi VapoChill, ki delujejo na tehnologiji, na kateri deluje vaš domači hladilnik ali skrinja. Podjetje je zaslovelo s prvim VapoChill proizvodom leta 1999 in od takrat se njihovi produkti iz leta v leto samo še izboljšujejo.

VapoChill XE, katerega so stestirali na HardOCP je po zunanjosti enak prejšnim modelom, v notranjosti...

6 komentarjev

Ruski procesorji

Digit Life - Rusi so dobri matematiki, dobri računalničarji, tehniki, inžinirji ter fiziki, problem je le v pomanjkanju sredstev za uporabo vsega njihovega znanja. Zato (in zato, ker so ti ljudje precej poceni delovna sila) veliko število podjetij z bolj razvitih področij prestavlja svoje razvojne oddelke prav v države bivše Sovjetske zveze.

Tokrat pa so Rusi sami razvili strežniški procesor, ki bo ugledal masovno proizvodnjo. Elbrus MCST je namreč razvil 0,13 mikronski 500 megaherčni procesor, ki pri ubogih 1,2 volta napetosti porabi samo 2 W s 4,2 miliona tranzistorji pa uspe iztisniti 400 MIPS in 170 MFLOP-ov procesorske moči. Je izredno majhen - v velikosti kovanca za en Rubelj. Se bo procesor prijel še kje drugje kot v ruskih skrivnih jedrskih laboratorijih, kjer bodo...

21 komentarjev

Ohišje - bomba

mini-itx.com - Da, Chris Adams je razmontiral in onemogočil kar pravo bombo ameriških zračnih sil. Vanjo je stlačil matično ploščo mini formata, 800 megaherčni procesor in 512 MB pomnilnika ter 3,2 GB disk in CD-R/RW. Vse skupaj hladita dva sistemska ventilatorja, 120 mm zrakomlat za matično ploščo in hladilnik za procesor. Lahko bi rekli, da je to nevarna modifikacija. Na modifikacijo pa nas je opozoril Gejmer.

5 komentarjev

Farbanje AMDjevih procesorjev

PC Stats - Kupci novejših Athlonov in Duronov boste morda potrebovali trenutek ali dva, da se boste prepričali, da vam prodajalec ni slučajno 'podtaknil' Intelovega procesorja. Zakaj? I, novi AMDji so pak zelene barve, in ne več one vijoločne oz. rjavkaste... Menda so sedaj trši in se ne vdajajo več hladilnikom tako, kot so se prej... Klik! Na novico nas je opozoril Peter Božič - slava mu!

3 komentarji