»

Catalyst 3.8

AnandTech - Pred nekaj dnevi je ATi izdal nove gonilnike za serijo Radeonov - Catalyst, tokrat z inačico 3,8. Ker pa je zadnje čase vse več dvomov, kar se gonilnikov tiče, so se na Anand Tech potrudili in spisali članek, v katerem so zajeli tudi teste.

V večini testov novejša verzija gonilnikov kar precej pripomore k boljšim rezultatom v primerjavi z 3,7. Članek obsega zajetnih 23 strani in je priporočljiv, zatorej - klik!

13 komentarjev

ATi v Half-Life 2 pomete z nVidio

AnandTech - Zadnjih nekaj dni so krožile govorice, da niti najboljša nVidiina grafična kartica, torej GeForce FX 5900 Ultra, ne more zadovoljivo hitro poganjati Half-Life-a 2, danes pa je po izteku NDA-ja vse skupaj postalo uradno.

Kot že dolgo časa opozarja naš forumaš Senitel, ga je nVidia pri izdelavi NV3x arhitekture nekje zelo močno polomila. Že kontraverzni 3D Mark 2003 je pokazal, da FX-i niso sposobni zadovoljivo poganjati senčilnikov pik (Pixel Shaders) po DX9 standardu PS2.0. Takrat se je nVidia branila, da Futuremark-ovci ne znajo spisati realnega grafičnega pogona, ki bi ga lahko uporabljala kaka igra in s tem nekako uspela spodbijati rezultate.

Začasno ji je tako uspelo prepričati kupce, ki so zavoljo DX9 podpore kupovali GF FX 5200/Ultra in GF FX 5600/Ultra namesto ustreznih Radeonov ali GF4 Ti 4200. Tega bo sedaj verjetno konec, saj je testni program, ki uporablja grafični pogon najbolj pričakovane in skoraj končane igre Half-Life 2, pokazal iste, če ne še hujše rezultate.

...

83 komentarjev

LCD za vse ...

AnandTech - ... oziroma kako vzljubiti tekoče kristale. Tako so na Anand Techu poimenovali članek, ki so ga napisali za vse, ki jih zanima LCD tehnologija -- tako za začetnike, kot tudi za tiste bolj izkušene.

Začeli so pri sami tehnologiji, razložili primerjavo analognega in digitalnega priključka, nato pa odgovorili na pogoste dileme lastnikov in vseh, ki o nakupu še razmišljajo. Članek priporočam vsem začetnikom in tudi tistim, ki bi o LCD-jih radi izvedeli še več. Klik!

20 komentarjev

Asus P4C800-E

AnandTech - Asus P4C800, ena prvih matičnih plošč, osnovana okoli Canterwood čipovja, je dobila naslednico -- P4C800-E. Izdelek se od predhodnika ne razlikuje veliko, tako je recimo southbridge že vedno ICH5R. AGP vodilo lahko prenese največjo voltažo ekvivalentno 1,8V, procesor pa bo lahko tiktakal v navezi z največ 1,95V.

Severni most tako podpira največ 400 MHz FSB, v dviganju frekvence po 1 MHz. Na Anand Techu so preizkusili omenjeno matično ploščo in o njej spisali zanimiv članek. Klik!

6 komentarjev

Sedaj lahko pričakujemo tudi NV38

X-Bit Labs - nVidia je, kakor se lahko spomnimo, pred kratkim napovedala tri nove linije (serije) grafičnih kartic. Grafikuljam iz serije NV3x se je, poleg pred kratkim napovedanimi NV40, NV33 in NV36, sedaj pridružila tudi NV38. Ta grafična kartica bo v bistvu nadomestila NV35, ki bo na trgu preživel zelo kratko dobo, tako kot njegov predhodnik NV30. Na trgu jo lahko po poročanju X-Bit Labs pričakujemo malo pred NV40 s podobno ceno, kot jo ima predhodnik NV35 -- torej okoli 500 ameriških zelencev za "Ultra" izvedenko in približno 400 dolarjev za "NeUltra" verzijo. Izvirna novica.

2 komentarja

NV 33 in NV 36 kmalu na voljo

X-Bit Labs - nVidiina serija NV3x nekako ni najbolje uspela, tako kot si je nVidia to zamislila. Po izdani seriji NV30, ki je nVidio spravila dobesedno na kolena, se je iz te zagate poskusila rešiti z NV31 in NV34. Kasneje so izdali celo malo bolje dodelani NV30 -- NV35. Nova procesorja NV33 in NV36 bosta po poročanju X-Bit Labs prišla na tržišče že zelo kmalu. Prvi naj bi bil na voljo že letošnjega avgusta, medtem ko bomo morali na NV 36 počakati do septembra. Obe bosta kompatibilni z DirectX 9 in bosta počasi pripravili tržišče na prihajajoči NV40, ki bo ponujal izjemne hitrosti. Luč sveta bo verjetno ugledal konec letošnjega leta, natančneje okoli božiča. Klik!

1 komentar

Prva KT600 plošča: Epox 8KRA2+

Epox 8KRA2+

vir: AnandTech
AnandTech - Poročali smo že o najavi prve KT600 plošče s strani Epoxa. To novo čipovje naj bi bilo predvsem odgovor na nVidiinega aduta nForce 2, ki ponuja fantastično hitrost in zmožnosti navijanja. Tokrat pa so si na Anand Tech pobliže ogledali povsem novo ploščo iz Epoxa, ki sliši na ime 8KRA2+.

Plošča ima podobne karakteristike kot nVidiin nForce 2. To pomeni, da je tukaj predvsem zelo pomembna kakovost izdelave in predvsem hitrost nabora. Na prvem testu -- navijanje -- se je plošča obnesla razmeroma dobro. Na njej je namreč deloval Athlon XP 2500+, katerega je hladil Volcano 7+ stabilno pri 215 MHz FSB. Pri nadaljnjih testih pa je plošča prej kot ne razočarala, saj preprosto ne prehiti plošče...

3 komentarji

Podrobnosti o NV36

Warp2Search -

Tako, nekatere spletne strani so se uspele dokopati do detajlnih specifikacij NVidiine naslednje kartice iz NV3x družine, ki zaenkrat nosi še kodno ime NV36. Po sedanjih predvidevanjih naj bi se kartica prodajala pod imenom FX 6500 Pro; imela bo dva 650 MHz RAMDAC čipa. Dobavljive bodo inačice z 256 ali 512 MB pomnilnika, omeniti pa velja samo še popolno DirectX 9.0a kompatibilnost. Ostale tehnične podatke si lahko preberete na tem naslovu.

Še besedica o našem stilistu, xbitexu. Slišati je namreč, da naš uveljavljeni član Slo-Techa s svojo deklino pričakuje naraščaj še letos. Podrobnosti še niso znane. [0:)]

5 komentarjev

Informacije o NV3x družini

X-Bit Labs - Po Nvidiini odločitvi, da ne bodo prodali mnogo NV30 kartic na tržišču, so se odločili predstaviti uradne informacije o ostalih karticah NV3x družine. Oglejmo si jih:
  • NV40 bo izdan še letos, a nihče ne ve točno kdaj. Zgrajen bo v 0.13-mikronski tehnologiji, posedoval pa bo 150 milijonov tranzistorjev, kar proti 125 milijonom GeForceaFX ne izgleda ravno veliko. Očitno bo NV40 samo izpopolnjena verzija.
  • O NV35 je na voljo že več podatkov. Dostopen bo poleti letos, sestavljen bo iz 130 milijonov tranzistorjev. Obeta nič kaj presentljivo novega.
  • NV31 bo, kot smo že poročali, uradno predstavljen na letošnjem CeBit-u marca. Imel bo 80 milijonov tranzistorjev in štiri cevovode. Dobavljiv bo v več različicah, edina razlika pa bo delovna frekvenca jedra, ki se bo gibala od 250, 300 do 350 MHz. Pomnilnik bo tiktakal pri 650 MHz oz. pri 500 MHz pri počasnejši različici.
  • Največ inačic pa naj bi ugledala dozdaj neznana NV34 kartica. Tri do šest najverjetneje. Kartice te serije bodo imele 45...

6 komentarjev

AnandTech shekan

Jaz - "Samo" enih 25 komadov vas je poslalo novico, da je bila pohekana ena izmed največjih svetovnih hardverskih strani, slavni AnandTech. To seveda potrjuje znano dejstvo, da niti največje in najbolj zaščitene strani niso varne pred vdori, le človek, ki vdira more biti dovolj spreten in vztrajen. Očitno Anandu ni bilo nič hudega, oziroma so imeli varnoste kopije, saj stran nemoteno deluje dalje...

1 komentar