»

Volari Duo V8 za 200$

Digit Life - Po tem ko je XGI predstavil svoj dolgoletni trud s serijo Volari, se je prav kmalu končalo upanje, da bi se na trgu grafičnih kartic pojavilo tretje podjetje, ki bi zagotavljalo še večjo konkurenco. Razlog za to so bili predvsem relativno slabi gonilniki, ki pa jih namerava podjetje v naslednjih tednih spremeniti v bisere. Da jim v tem času njihovi prihodki ne bodo preveč padli, so se odločili, da bodo začeli izdelovati in v trgovine pošiljati naslednje modele iz serije Volari:
  • Volari V8 Ultra 128MB DDR (čipi MBGA) za 97$
  • Volari V8 64MB DDR (čipi TSOP) za 80$
  • Volari Duo V8 Ultra 256MB DDR2 (čipi MBGA) za 193$
  • Volari V8 128MB DDR (čipi TSOP) za 89$ in
  • Volari V3 Ultra 128MB DDR (čipi TSOP) za 48$.
Sicer je res, da grafične kartice Volari (zaenkrat) še niso vrhunske, vendar je prav možno, da bodo z izbolšanjem gonilnikov in s to ceno postale najbolje prodajane grafične kartice za spodnji in srednji cenovni razred. Klik!

7 komentarjev

Resničnih 217 MHz

X-Bit Labs - Corsair je predstavil svoja nova DDR pomnilniška modula, oznake PC3500, kar pomeni, da je njuna deklarirana hitrost 217 MHz oz. 434 MHz, če upoštevamo DDR tehnologijo!

Modula imata kapaciteto 256 megabajtov (oznaka CMX256A-3500C2) ter 512 megabajtov (oznaka CMX512-3500C2) in sta zmožna delovanja na CAS2 nastavitvi. Če pa k vsemu temu prištejemo še dejstvo, da lahko celotno zadevo malce navijemo, dobimo ultrapošast za prave hardcore overclockerje. Še cena, prav tako pošastna: 206 dolarjev za polgigabajtno izvedenko. Klik ter uradni klik!

3 komentarji

VIA v španoviji z Micronom

EBN - Prejšnji teden ste lahko brali o pobudah VIAe za znižanje cen DDR pomnilnika. To dosegajo v sodelovanju z največjimi proizvajalci te vrste pomnilnika in sicer tako, da ponujajo nekakšne kombote po nižjih cenah. No, sedaj je VIAi uspelo prepričati tudi velikana Microna. Podjetje bo tako skupaj z VIAinim DDR čipovjem svoje module ponujalo po $50, kar je precej manj, kot trenutnih $100-$120, kolikor je tržna cena za 128MB DDR DRAMa. VIA je vsekakor na pravi poti in to je tudi edini način, da se DDR hitro razširi kot pomnilnik prihodnosti. Več tukaj.

0 komentarjev

VIA se trudi

Ace's Hardware - Glede na to, da je uspeh VIE to leto bolj ali manj odvisen samo od uspeha DDR DRAMa niti ni čudno, da se podjetje tako trudi s popularizacijo DDR tehnologij. Seveda se dobro zavedajo, da je trenutno edina zavora za DDR tehnologijo predvsem cena pomnilnika in tako se je VIA odločila za drzen korak. Skupaj z Nanyo (proizvajalec DDR čipov) in Apacerjem (proizvajalec DDR modulov) namreč pripravlja posebno akcijo. Gre za nekakšen kombo po zelo ugodni ceni: OEM proizvajalci matičnih plošč namreč imajo možnost nakupa DDR čipovja + 128MB DDR DRAMa za samo $99. Ob zelo velikih količinah se cena lahko spusti do $90 za kombo. Če bo odziv na to ponudbo pozitiven, potem lahko pričakujemo opazno zmanjšanje cene DDR računalnikov. Še več: ponudba naj bi čez nekaj časa (v spremenjeni obliki, seveda) začela veljati tudi za retail kupce, med katere sodimo mi. VIA je očitno vpregla vse sile v popularizacijo DDR tehnologije in brez senčice dvoma lahko pričakujemo še več takšnih pobud......

0 komentarjev

DDR proizvajalci in njih načrti

X-Bit Labs - Fantje pri XBit Labs so se potrudili in zbrali mnenja, načrte in pričakovanja nekaterih največjih proizvajalcev pomnilnika. Gre se seveda za vprašanje DDR DRAMa:
  • Hyundai: Hyundai, eden izmed največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, je res pozitivno nastrojen glede DDR DRAMa, v katerem vidijo veliko prihodnost. Po njihovem bo ta pomnilniški standard popolnoma prevladal v letu 2001 in seveda ne mislijo sedeti križen rok. Proizvodnjo DDRja bodo drastično dvignili, na kar 20% vse njihove pomnilniške proizvodnje, oziroma okoli 627 milijonov kosov.
  • Micron: Tudi Micron je eden izmed velikih podpornikov DDRja in tudi oni bodo v bližnji prihodnosti precej povečali proizvodnjo. 64MB čipe že masovno proizvajajo, medtem ko proizvodnja 128MB modulov še ne poteka...
  • Infineon: To podjetje DDR smatra za definitivno prihodnost pomnilniškega standarda, toda trenutno ne vidijo velikega povpraševanja in so zato zelo previdni v proizvodnji, ki trenutno dosega le 5% njihove celotne.
  • Samsung:...

0 komentarjev

Napovedi o pomnilniku

Sillicon Strategies - Na Sillicon Strategies si lahko preberete zanimive izsledke in napovedi o pomnilniškem trgu v prihodnjih letih. Sodeč po uglednih analitikih, kot je Semico Research, bo v prihodnjih dveh letih DRAM trg nadziralo kvečjemu 10 velikih podjetij. Majhna podjetja bodo prenehala s poslovanjem, velikani, kot so Infineon, Micron, Samsung (ki že sedaj nadzorujejo okoli 80% trga) pa bodo morali precej prilagoditi svoje tržne in proizvodne strategije.
Tudi napovedi glede pomnilniških standardov so precej jasne: to leto bo DDR DRAM okupiral 10-15% tržni delež, RDRAM pa 5% delež. Ogromna večina bo še vedno pripadala SDRAMu. Do leta 2005 bi naj RDRAM popolnoma izginil s trga, DDR DRAM pa končno prevzel vodilni tržni delež. Očitno nas na pomilniškem področju čaka še par let dominacije SDRAMa...

0 komentarjev

i815EP prej, ICH3 pozneje

Intel - Pod velikim pritiskom proizvajalcev matičnih plošč je Intel premaknil izdajo i815EP čipovja že na zgodnji december. Gre za oskubljeno verzijo i815E čipovja brez vgrajene grafike in s precej nižjo ceno, v bistvu bi lahko rekli, da gre za pravega naslednika i440BX čipovja. Trenutno je potreba po takem čipovju na trgu velika, kar pa se utegne precej spremeniti s popularizacijo DDR čipovij, tako da je pritisk s strani proizvajalcev povsem razumljiv.Po drugi strani pa je Intel preložil izid ICH3 vmesnika, katerega glavna lastnost je bila podpora 6 USB 2.0 vtičom. Izid so preložili s polovice naslednjega leta na prvo četrtletje leta 2002. Ustrezno s tem so morali spremeniti tudi načrte z veznimi čipovji, kar pomeni, da bosta tako Brookdale kot Tehama-E uporabljala ICH2. Na srečo to ne pomeni, da USB 2.0 standard ne bo razširjen do začetka 2002, saj je že več proizvajalcev za december najavilo svoje USB 2.0 krmilnike za december. Podobno kot ATA66/ATA100 krmilnike jih bo mogoče...

0 komentarjev