»

Belgijski SABAM pričakuje nadomestila za poslušanje glasbe od tovornjakarjev

TorrentFreak - Belgijsko združenje avtorjev, skladateljev in založnikov SABAM (Société d’Auteurs Belge – Belgische Auteurs Maatschappij), ki opravlja podobno nalogo kot slovenski SAZAS, pričakuje, da bodo vozniki tovornjakov v Belgiji začeli plačevati prispevek za poslušanje glasbe na delovnem mestu. Vsa podjetja, ki imajo več kot devet zaposlenih, morajo plačevati prispevek SABAM-u, če v svojih prostorih predvajajo glasbo, kamor sodi tudi poslušanje radijskih postaj.

Po tolmačenju SABAM-a so kabine voznikov tovornjakov delovni prostor, zato so zavezanci za plačevanje prispevka, ker poslušajo radio. Vsi se s tem seveda ne strinjajo, saj vozniki radio poslušajo tudi zaradi prometnih in vremenski informacij, ki neposredno vplivajo na njihovo varnost, poudarja...

64 komentarjev

Touchscreen BomboxPC

Slashdot - Slashdot poroča o projektu združevanja prenosnega radia in zaslona, občutljivega na dotik.

Avtor se je odločil modificirati Hitachi TRK-8200HR in sicer tako, da je vgradil Fujitsu Stylistic 1200 Color TabletPC. Za ta poseg je moral odstraniti kasetofon, VU Meter in kasetofonski števec. Sedaj je v radiu 2 Gigabajta diskovnega prostora, avtor pa v bljižnji prihodnosti načrtuje prehod na 20 Gb. Radio vsebuje tudi pcmcia LAN kartico. Za delovanje moramo vklopiti le en kabel, saj je zaslon vezan kar na radio, ima pa tudi svojo baterijo za popolno mobilnost. Za stikala za vklop, reset in stand-by je bilo potrebno odstraniti izhode za izboljšan zvok. Določena so tudi mesta za USB 2.0, toda...

12 komentarjev

Glasba prihodnosti je premešana

Wired News - Leander Kahney je napisal odličen prispevek o novih vzorcih poslušanja glasbe, ki izhajajo iz ogromnih glasbenih zbirk. Medtem ko so v starih časih naši starši položili ploščo na gramofon in jo poslušali od začetka do konca in pri tem uživali tudi v samem vrstnem redu glasbenih komadov, danes temu ni tako. Tisočev MP3-datotek, ki se najdejo na raznih iPodih ter seveda trdih diskih, ne moremo poslušati na klasičen način - od začetka do konca. Zato marsikdo prepusti izbiro kar računalniku, ki po naključnem vzorcu izbira skladbe. Pogosto je to tudi edini način, da odkrijemo redke glasbene bisere, ki bi sicer postali neopaženi. Obstaja pa tudi alternativni pogled na to navado, ki pravi, da takšen pristop k poslušanju najbolj ustreza t. i. MTV-generaciji, ki se težko osredotoči na posamezno stvar za dlje časa.

Kaj pa vi? Poslušate glasbo od začetka do konca, naključno ali pa si raje prižgete kar radio?

12 komentarjev

Vključi me nežno

Wired News - Wired poroča o zanimivi novi aktivnosti, ki se širi znotraj vsaj dela iPod skupnosti. Tistim, ki morda samo občasno pokukate iz sveta nalinijskih frpijk, naj namignem, da je to Applov mp3 predvajalnik, ki uživa izredno priljubljenost v Ameriki in Veliki Britaniji. Pri nas 'igračke' zaradi visoke cene še ni veliko zaslediti. Tistih nekaj uporabnikov pa boste brez težav zaznali po belih slušalkah.

Vrnimo se nazaj k z iPodi povezani aktivnosti. Med uporabniki se širi kultura deljenja glasbe. Medtem ko hodite po ulici in si na svojem iPodu nabijate zadnji album skupine The Stroj, k vam pristopi mladenka, prav tako opremljena z iPodom in iz njega izključi slušalke. Namigne vam, da se...

17 komentarjev

Apple iPod namesto gramofonov v diskotekah

Wired News - Tale je pa bosa. Nek manhattanski klub, samooklicani posebnež med klubi, je za privabitev gostov ubral novo taktiko. Namesto gramofonov se na didžejevem mestu kitita dva mala iPoda, prvi s 5 GB, drugi pa z 10 GB glasbe v obliki MP3. Vsak, ki hoče preizkusiti svoje obvladovanje mešanja glasbe, dobi na voljo sedem minut. Pravilo je samo eno: če vrtiš metal-balade, te vržemo ven [:D]. Sodeč po tem članku ideja popolnoma zažiga. Res je, da na iPodu ne moremo nastavljati hitrosti predvajanja, tako da ujemanje ritmike odpade, sámo "scratchanje" je pa z malim trikom celo izvedljivo. Klik!

5 komentarjev

Jabolčna iPita

ZDNet - iMac, iPod... Oba zelo dobra izdelka, ki sta ob svojem izzidu požela nemalo občudovanja. Da pa se pripravlja nekaj velikega, čuti vsak pripadnik sadjarstva, ki ga pooseblja Steve Jobs. Oni, ki dogajanje na področju Apple-a spremljate bolj, že veste, da se ima v kratkem zgoditi prireditev 'MacWorld', ogromen reprezentativni mac-sejem. Na prejšnjem je prireditelj kljub temu, da ni obljubljal velikih stvari, obiskovalce razočaral. Je pa vprašanje, kako bo letos: šušlja se, naj bi predstavili iMac-a z LCD zaslonom... še pet dni in vedeli bomo.

0 komentarjev

'Wipe' v Windows XP

The Register - Nova (Pro) verzija Windowsov XP ponuja tudi t.i. 'wipanje' datotek; za razliko od navadnega 'brisanja', kjer se zgolj zbriše prva črka imena datoteke v FAT tabeli, se pri 'wipanju' ne zbriše le fat vnos, ampak tudi samo datoteko n-krat povozi z naključnim vzorcem enic in ničel.

Neprisotnost te funkcije v dosedanjih Oknih so pridoma izkoristila podjetja, kot recimo Symantec/Norton. No, danes pa se nekateri oglašajo, da je to zelo slabo, saj otežuje delo kriminalistov v iskanju nelegalnih vsebin (v članku se sklicujejo predvsem na pedofilijo). No, isti gospod, ki wipanje označuje za skoraj teroristično dejanje (seveda zgolj posredno), pa kar nekako pozablja, kakšne prednosti uničevanje datotek ima - na primer, za podjetja. Jok.

Kaj mislim? Ja, pač - Ameri. So Okna postala predobra? Klik!

18 komentarjev