»

Microsoftova nova strojna oprema

ActiveWin - Microsoft je za prvo polovico septembra najavil novo kolekcijo zunanjih naprav. Poleg ergonomskih in tehničnih posodobitev mišk in tipkovnic ponujajo sedaj tudi dve miški z optičnim čitalcem prstnih odtisov. Prvi se skriva na sprejemniku za brezžično miško, medtem ko se v drugi izvedbi nahaja na levem delu tipkovnice. Več slik ter podrobnejši opis lahko najdete v prispevku, ki so ga objavili na ActiveWin.

14 komentarjev

Microsoft izdal prvi odprtokodni program

Silicon - Microsoft je izdal izvorno kodo programa Windows Installer XML (WiX). Na voljo je pod pogojih licence Common Public License, ki dovoljuje prosto uporabo programja ter spreminjanje izvorne kode, če je le-ta tudi vnaprej izdana pod enakimi pogoji. Ker vsi poznamo odnos Microsofta do odprte kode, gre verjetno za preskušanje terena, da bi videli, v kaj se lahko razvije ta program s pomočjo odprtokodne skupnosti. Klik in domača stran programa.

8 komentarjev

Posodobite svoj Windows še danes

boston.com - Če se vam je morda zazdelo, da Microsoft že dolgo ni izdal nobenega omembne vrednega varnostnega popravka, ste se danes ob pogledu na storitev Windows Update gotovo začudili. Redmondsko podjetje je namreč izdalo kar dvajset varnostnih popravkov (hotfix) za svoje sisteme Windows in poštnega odjemalca Outlook Express. Tako velikega števila popravkov v enem dnevu Microsoft še ni izdal. To je tudi rezultat napovedi, da nadaljnjega testiranja Longhorna letos ne bo, ker se bodo programerji osredotočili na varnostne izboljšave obstoječih programov. Več o tem.

51 komentarjev

Druge izdaje Windows XP ne bo

The Register - Na The Registerju poročajo, da kljub nekaterim govoricam o drugi izdaji Windows XP oz. o vmesni verziji med XP in Longhornom, le-te ne bo. Microsoft naj bi se tako popolnoma osredotočil na Longhorn, ki bo nared v prvi polovici leta 2006. Da bi bil nared v roku, Microsoft nekaterih načrtovanih novosti ne bo implementiral. WinFS bo tako že okrnjen, saj naj bi deloval z vsemi zmožnostmi le lokalno, na uporabo v omrežjih pa bomo morali počakati do naslednje verzije Blackcomb. Več o tem.

22 komentarjev

Odgovor: "Je Linux bolj varen kot Windows?"

OSNews - Veliki distributerji Linuxa, Debian, Mandrake, Red Hat in SUSE, so s skupnimi močmi odgovorili na Forresterjevo raziskavo z naslovom "Je Linux bolj varen kot Windows?". Kljub temu da slednja obljublja prikaz finančnih posledic za podjetja glede na kvaliteto varnostnih lukenj v sistemih, privzema, da so vse luknje enakovredne. V zaključkih Forrester ne upošteva, da je zelo pomemben tudi čas, ki je potreben, da se določena varnostna pomanjljivost odpravi. Vas zanima, kaj si o tem mislijo VelikiŠtirje™?

12 komentarjev

Bill Gates: Longhorn leta 2006

Slashdot - Lastnik Microsofta, Bill Gates, je ta teden na Gartnerovem jesenskem simpoziju oznanil, da naj bi Microsoft predvidoma v maju izdal novo alfa-različico operacijskega sistema prihodnosti, ki ima razvojno ime Longhorn. Dodal je, da je večina ugibanj o datumu izida končne različice Longhorna (leto 2006) precej natančna, dokončna odločitev o tem pa naj bi bila objavljena šele po izdaji različice alfa. Gates tudi priporoča, da ob nakupu novega računalnika počakate na izid Windows XP Service Pack 2. Klik!

28 komentarjev

Windows XP SP2 žrtvoval združljivost za varnost?

Slashdot - Infoworld v svojem članku pravi, da je možno, da prihajajoči drugi paket popravkov in izboljšav Service Pack 2 za Windows XP žrtvuje del združljivosti za izboljšanje varnosti. Pri svojih trditvah se opirajo predvsem na besede Tonya Goodhewa - odgovornega v Microsoftovem razvijalskem oddelku, ki pravi, da določene aplikacije ne bodo delovale zaradi pomanjkanja varnosti.

Področja, katerim je Microsoft odločil posvetiti svojo pozornost so predvsem "zaščita spomina" (memory protection), internetna varnost, e-poštna varnost in varnejše brskanje, saj so to danes najbolj izpostavljeni in ranljivi deli Oken. In prav zaradi možnosti nezdružljivosti aplikacij je Microsoft začel obširno osveščanje razvijalcev in programerjev. Klik!

17 komentarjev

Sledenje z GPS samo s sodnim nalogom

boston.com - Po poročanju Boston.com je washingtonsko vrhovno sodišče prepovedalo uporabo GPS pri zasledovanju osumljencev kaznivih dejanj brez sodnega naloga. Po mnenju sodnice Barbare Madsen je "uporaba GPS sledilnih naprav še posebej invazivna metoda nadzora, ki omogoča zbiranje ogromnih količin podatkov o posameznikih, ki se ne zavedajo, da lahko vlada zabeleži vsako vožnjo z vozilom in trajanje vsakega postanka".
Po mnenju predstavnika ACLU (American Civil Liberties Union) gre za prvo tovrstno odločitev v ZDA, ta odločitev pa bo verjetno imela posledice tudi na uporabo možnosti sledenja mobilnim telefonom.

9 komentarjev

Največja Microsoftova težava?

The Register - Po besedah poslovnih uporabnikov -- preveč popravkov. Redmondsko podjetje pa je najavilo, da se bo le usmililo podjetij, ki jim pak ni všeč, da si zaposleni lahko na službenih računalnikih sami izbirajo, katere popravke (beri: Media Player XY) bodo namestili preko servisa Windows Update. Zatorej bodo uvedli možnost, da bodo delovnim postajam na voljo le popravki, ki jih je določil upravitelj omrežja. Še to: naš ljubi izdelovalec operacijskih sistemov namerava uvajati naročniške storitve ravno skozi program Windows Update. Bojmo se.

1 komentar

Pravnik napada - drugič

ZDNet - Tokrat znan pod imenom 'Magistr.B', je še hujši kot prejšnjič - prepisuje vsebino CMOS-a in BIOS-a, uničuje krajevne ter datoteke na omrežju, 'priredi' win.com in ntldr (Microsoftov nalagalnik NT operacijskih sistemov) ter uniči datoteke .ntz, ki jih uporabljajo protivirusni programi. No, naši vrli televizijski strokovnjaki bi verjetno dodali, da se po tem "računalnik začne obnašati nestabilno". . Virus prav tako onemogoči ZoneAlarm-a.

Sporočilo, v katerem ga dobimo, ima lahko več priponk, sam virus pa je zakrinkan v readme.exe. Predmet je niz, dolg do 60 znakov, nadaljne naslovnike sporočila pa pobere tudi iz adresarjev drugih e-poštnih odjemalcev (Outlook (+Express), Eudora, Netscape Messenger, tudi nekaterih spletnih klientov).

7 komentarjev