»

Kanada podpira Fusion

Sedež AMD Canada v Markhamu, Ontariu

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Razvoj AMD-jevega procesorja Fusion, poznanega tudi kot APU (Accelerated Processing Unit), ki v enem jedru združi običajno, x86 procesorsko jedro in grafično jedro, je očitno nadvse pomemben za Kanado. Vodilni možje province Ontario so namreč sklenili, da bodo v prihodnjih petih letih v AMD oz. njegovo kanadsko podružnico, bivši ATI, ki ga je AMD kupil leta 2006, vložili 52,8 milijona kanadskih dolarjev (41 milijonov evrov). V Ontariu načrtujejo, da bodo z uradnim podpisom dogovora že takoj nakazali 11,2 milijona kanadskih dolarjev (7,9 milijona €), medtem ko bo preostali del zneska sledil po korakih v prihodnjih letih. V zameno bo AMD v Ontariu, kjer je bil nekdaj sedež ATIja oz. je...

3 komentarji

Intel se pripravlja na prehod na 45 nm

X-Bit Labs - Če gre verjetni sledeči novici, bo Intel v letu 2007 prešel na 45 nm tehnologijo izdelave procesorjev. Da ima podjetje resne namene, priča tudi podatek, da bodo v Arizoni zgradili nov obrat, imenovan Fab 32, ki bo že šesti te velikosti. Stroški so ocenjeni na 3 milijarde dolarjev.

Na približno 17000 kvadratnih metrih uporabnih površin, ki bodo predstavljale le petino celotnega obrata, naj bi bilo zaposlenih 1000 uslužbencev. Intel prav tako načrtuje razširitve kapacitet na Irskem in v Novi Mehiki. Več o tem tukaj.

13 komentarjev

AMD sklenil dogovor z Intergraphom

več strani - Pred več kot letom dni smo poročali o Intergraphovih tožbah proti računalniškim gigantom zaradi patenta za dostop do procesorskega predpomnilnika (Clipper). Spor z Intelom so tedaj rešili izvensodno, zdaj pa so "dobili" tudi spor z AMD-jem. Formalno so sicer obtožbe umaknili, a v zameno jim mora AMD plačati 10 milijonov dolarjev in dva odstotka svojega dobička v obdobju naslednjih treh let. The Register in X-Bit Labs poročata.

0 komentarjev

Solaris v 64-bitih

X-Bit Labs - Kot poročajo X-Bit Labs, kani Sun izdati posebno 64-bitno verzijo Solarisa, ki bo posebej prilagojena za AMD-jeve Opterone. Jonathan Schwartz, Sunov predsednik, je dejal, da so se za to potezo odločili, ker Opteroni prikazujejo izjemno veliko hitrost in so tako zelo primerni za sisteme, na katerih bo tekel Solaris.

Uradna Sunova izjava je, da bo poskusna verzija izšla v prvem kvartalu prihodnjega leta, končna pa malce kasneje. Sun še ni podprl Intelovih Itaniumov. Več o tem.

2 komentarja

Tožbe proti velikanom

X-Bit Labs - Podjetje Intergraph je včeraj objavilo, da so se spustili v tožbo proti računalniškim gigantom, podjetjem Dell Computer Corporation, Gateway Inc. ter HP Company (vključujoč Compaqove izdelke). Za kaj sploh gre?

Podjetje Intergraph ima po ameriškem patentnem sistemu v lasti patente št. 4.899.275, 4.933.835 ter 5.091.846, ki patentirajo posebno tehnologijo dostopa do t.i. cache pomnilnika na procesorju (Clipper). Intergraph naj bi Clipper tehnologijo patentiral že daljnega leta 1993. Leta 1997 so takó pri Intergraphu tožili podjetje Intel, kjer je prišlo do zunaj-sodne poravnave in dogovora, kako pa se bo razpletla zdajšnja tožba pa še ni jasno. Klik!

3 komentarji