»

Ameriški FTC preiskuje zasebnost in varnost oblačnega računalništva

The Hardwire - Ameriška zvezna trgovinska komisija (Federal Trade Commission) se je odločila, da bo skupaj z ameriško zvezno komisijo za komunikacije (Federal Communications Commission) nekoliko podrobneje raziskala vprašanji zasebnosti in varnosti v sistemih oblačnega računalništva, na podlagi raziskave pa se bodo odločili o morebitnem sprejemu regulatornih ukrepov.

Zadeva se odvija v okviru oddelka za zaščito potrošnikov, po poročanju ReadWriteWeb pa naj bi prvega izmed sestankov na to temo imeli že konec meseca.

2 komentarja

FTC vložil tožbo proti Intelu

AnandTech - Čeprav sta se Intel in AMD pobotala (s pomočjo 1,25 milijarde dolarjev), to še ne pomeni, da ima Intel zdaj proste roke. Zaradi tožbe in kazni Evropske Unije, težav z AMDjem ter tožbe, ki so jo vložili v zvezni državi New York, so na vlak skočili tudi pri FTC (Federal Trade Commission) ter tudi sami vložili tožbo proti Intelu. Tožba je pravzaprav ponavadi vložena na polovici celotnega postopka FTCja, po preiskavi in notranjih pogajanjih, če le-ta propadejo. V tem primeru očitno so, FTC pa, kot v drugih primerih, Intelu očita onemogočanje konkurence.

Za spremembo FTC Intela ne toži le področju centralnih procesorjev, saj so jo razširili tudi na grafične čipe, kar pomeni, da v preiskavi in obtožnici niso vključena le dejanja iz preteklosti v zvezi z AMDjem, temveč tudi dejanja iz lanskega in letošnjega leta, ko so šikanirali nVidio. Na področju centralnih procesorjev poleg onemogočanja prodaje AMDjevih procesorjev s ponudbami, ki jih ni mogoče zavrniti, FTC Intel obtožuje tudi...

4 komentarji

Sony v poravnavi izplačal milijon dolarjev

Sony - Hčerinsko podjetje ameriške podružnice Sonyja, založba Sony BMG Music Entertainment, se je v poravnavi s FTC-jem (Federal Trade Commission) sporazumelo o plačilu milijona dolarjev odškodnine zaradi kršenja pravice do zasebnosti 30.000 mladoletnih otrok po zakonu COPPA (Children's Online Privacy Protection Act). Poleg tega bodo morali naslednjih pet let na svojih straneh objaviti povezavo do izobraževalnih materialov FTC-ja.

Srž problema je več kot tisoč spletnih strani glasbenikov in zabavljačev, ki jih predstavlja Sony BMG. Te od uporabnikov pri registraciji zahtevajo vrsto osebnih podatkov, med drugim rojstni datum. Na 196 takih straneh je Sony BMG zavestno zbiral osebne podatke otrok brez dovoljenja staršev. Mnoge izmed strani so jim poleg tega omogočale izdelavo osebnih podstrani, recenzije albumov, objavljanje lastnih fotografij in videov, komentiranje na forumih in uporabo pomenkov. Tako so lahko prišli v stik z drugimi uporabniki vseh starosti, tudi odraslimi, kar je...

10 komentarjev

Prisluškovanje in "state secrets privilege"

Wired News - Februarja letos je Al-Haramain Islamic Foundation (organizacijo, ki se je ukvarjala z distribucijo verske literature zapornikom, so sicer v ZDA označili za teroristično in jo razpustili) vložila tožbo zaradi domnevno nezakonitega prisluškovanja vsaj dvem njunim odvetnikom in vsaj enemu njenemu predstavniku. V podkrepitev svojih obtožb so tožniki priložili dokument z zapisom prestreženih telefonskih klicev, ki so jim ga po pomoti poslali vladni uradniki.

Odvetniki, ki zastopajo vlado, sedaj trdijo, da tožniki kot nepooblaščene osebe tega dokumenta sploh ne bi smeli videti, torej ga tudi ne smejo uporabiti v sodnem postopku. Ker torej tožniki dokumenta ne bi smeli (ponovno) pogledati in ga uporabiti, naj bi bila tožba nemogoča.

A sodnik Garr M. King je presodil, da se tožba lahko nadaljuje in sicer brez razkritja državnih skrivnosti -- oziroma na podlagi tega, kaj se tožniki spominjajo, da so videli v dokumentu, same vsebine dokumenta pa tožnikom ni dovolil razkriti. Vladna stran...

2 komentarja

Microsoft izgubil na sodišču

Vnunet - Stefi Graf ima očitno neprepoznan talent porno zvezde. Na nemoderiranem forumu, ki je gostovan na Microsoftovih strežnikih, se je namreč pojavila slika nje osebno, nage.

Na poziv, naj se slika odstrani, je Microsoft to seveda ukrenil, je pa Stefi, v očitnem boju za denar (hec - $pička? [;)]) zahtevala preprečitev, da bi se ta slika kadarkoli ponovno pojavila na dotičnih strežnikih. Ker MS tega ni želel podpisati, ga je tožila in sodbo na nemškem sodišču dobila. Flik!

Smeh na stran. Kdo tukaj zahteva nemogoče, mi ni jasno -- Štefka v svojem očitno izvrstnem poznavanju informacijskih tehnolgij ali sodišče, avtoriteta, ki se očitno zelo dobro zaveda, kaj zahteva. Kako bodo preprečitev ponovnega pojava dosegli brez moderiranja, mi pa niti najmanj ni jasno. Hash? Spremenimo odtenek barv. Velikost "na disku"? Lepo prosim. Moderator za računalom? Bo za odstranitev potreboval vsaj nekaj sekund - nekod pa bo istočasno prejel mastno odškodnino......

5 komentarjev

Star Microsoft: PCji niso končna meja

The Register - Torej, naslednji del moje "Rapsodije Microsoft" bo po dolgem premoru zopet zanimiva novička iz ameriških sodišč.

Reci inu riši, sodnica Coleen Kollar-Kotelly bo po vsej verjetnosti dovolila razširitev opoazovanega področja, torej osebnih računalnikov, na ne-PCjevske platforme, ki uporabljajo Microsoftovo programsko opremo. Po vsej verjetnosti bodo izjavo prvi podali predstavniki PDA-jevskega Palm-a. Klik!

0 komentarjev

Microsoft obtožen nelojalnega oglaševanja

ZDNet - Microsoftovih težav ni in ni konec. Sedaj ga FTC (Federal Trade Commission) obtožuje nelojalnega oglaševanja, in sicer že drugič letos. Tokrat se je FTC zapičil v Microsoftovo agresivno oglaševanje proti Palm-u, ročnem računalniku, ki je konkurenca podobnim izdelkom, ki uporabljajo Microsoftov softver. Microsoft namreč oglašuje z naslednjimi besedami: "Can Your Palm Do That", ali prevedeno - Ali lahko vaš Palm to naredi?.
Čeprav te obtožbe niso povezane z sojenjem v zvezi z monopolom Microsofta na trgu, vendarle opominjajo na način poslovanja Microsofta, saj se na sojenju tudi zagovarja v zvezi z obtožbami o njihovi agresivni taktiki na računalniškem trgu.
Več o tem pa tukaj.

8 komentarjev

Rambus kmalu na sodišču

ZDNet - No, pravna bitka o pomnilniških licencah, o kateri se govori že precej časa, je že skoraj tu (začela se bo ta teden). Na nemškem sodišču se bodo namreč spopadli Rambus kot tožnik, ter Micron, Infineon in Hyundai kot nasprotniki. Seveda gre za sojenje, ki bo zelo vplivalo na celotno pomnilniško industrijo, tako da pozornejše spremljanje ni odveč. Za vse tiste, ki ne veste o čemu sploh gre, je kot naročena ta ZDNetova novica, v kateri je zadeva razložena kratko in jedrnato (kolikor to pač gre v takših primerih). Me prav zanima, kako dolgo bo trajalo to tožarjenje...

2 komentarja